Türkiye, 16 Nisan’da  “cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin” getirilmesini öngören 18 maddelik yeni anayasa değişikliğini oylamak için sandık başına gitti. Referandumda yaşanan hile iddiaları ve YSK’nın tavrı günlerce konuşuldu.

Referandumun üzerinden tam 59 gün geçti.  CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, 16 Nisan tarihinden bugüne kadar geçen 59 günde, tam 59 güvenlik görevlisinin şehit olduğunu söyledi.

CHP’li Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ELİNİZİ, KOLUNUZU BAĞLAYAN YOK”

“Referandumdan ‘Evet’ çıkarsa terör örgütlerinin hiçbirinin sesi çıkmayacak diye vatandaşa söz verip oy istediler. Bu anayasa değişikliği geçerse terör kesin bitecek dediler. Gelinen noktada bunun bir palavradan öteye geçmediğini görüyoruz…

Referandumun üzerinden 59 gün geçti ve 59 günde 59 şehit verdik. O sözleri verenlerin yüzü hiç mi kızarmıyor? 15 yıldır iktidardaydınız, terörü bitirmek istediniz de size kim engel oldu? Elinizi, kolunuzu bağlayan hiçbir şey yok artık. İstediğiniz sonucu hileyle de olsa aldınız. Hadi, verdiğiniz sözü tutun… Şehitler gelmesin artık!

VATANDAŞA ÇİLE ÇEKTİRİYORLAR!

Referandum öncesi verilen sözlerin bununla sınırlı kalmadığını kaydeden CHP’li Yarkadaş, 16 Nisan öncesi devletin tüm imkanlarını kullanan AKP, yerel ölçekte vatandaştan oy alabilmek için çok sayıda vaatte bulundu. Fakat verilen sözlerin hiçbirini tutmuyor” dedi.

‘Beykoz Belediyesi vatandaşa verdiği sözü tutsun!’

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, 16 Mart’ta, yani referandumdan tam bir ay önce hem resmi yazıyla hem de kendi el yazısıyla mahalleliye taahhütte bulunarak doğalgaz verileceğini söyledi. Vatandaş da belediyeden gereken çalışma iznini alarak doğalgaz kazı çalışmalarına başladı. Mahalleli kendi cebinden 70 bin TL’nin üzerinde para harcayarak kazı çalışmalarını tamamladı. Ancak, aradan geçen üç aya rağmen sokak sakinlerine doğalgaz abonelikleri verilmiyor.

İstanbul’un Beykoz ilçesine bağlı Yenimahalle Üzüm ve Bodur Sokağı sakinlerinin yaşadığı mağduriyete dikkat çeken CHP’li Vekil, “Mahalle halkına referandum öncesi verilen doğalgaz sözü üç aydır yerine getirilmedi. Doğalgaz sözünü ise Beykoz Belediyesi Başkanı Yücel Çelikbilek’in bizzat kendisi verdi” ifadesini kullandı.

Referandum öncesi bol keseden dağıtılan vaatlerin, verilen sözlerin çok çabuk unutulduğunu hatırlatan Yarkadaş, “Vatandaşa adeta gül bahçesi vaat eden AKP büyük bir çıkmaz içinde, Türkiye’yi yönetemez durumda” dedi.

CHP’li Yarkadaş, Beykoz ve Ümraniye’deki sorunlara dikkat çekerek şu açıklamaları yaptı:

‘HEM RESMİ, HEM DE EL YAZISIYLA…’

“İstanbul tam bir sorunlar yumağı haline gelmiş durumda. Beykoz ilçesi ise sadece küçük bir örnek. İlçeye bağlı Yenimahalle Üzüm ve Bodur Sokağı sakinleri Beykoz Belediyesi’ne başvurarak doğalgaz aboneliği talebinde bulunuyor. Talep olumlu karşılanıyor ve izin yazısı bizzat belediye başkanı tarafından veriliyor. Hatta başkan bir vatandaşa kendi el yazısı ve imzasıyla da bu sözü veriyor.”

d0c5785c-3e2e-4702-811e-0b42b3d29a8d

‘SEÇİMDEN SONRA VATANDAŞA SIRT ÇEVİRDİLER’

Kazı işlemlerine başlayan sokak sakinleri 70 bin TL’nin üzerinde bir para harcıyor. Kazı çalışması tamamlandıktan sonra ise verilen abonelik sözü tutulmuyor. Üstelik belediye bu kazıları kapatmaya çalışıyor. Kazıların kapatılmasına engel olmak isteyen vatandaşlara ise zabıta ekipleri müdahale ediyor.

Bu benzeri görülmemiş bir skandaldır. Seçimden önce vatandaşa söz verip, seçimden sonra ise sırt çevirmek kabul edilemez. Vatandaşın sırtına bu yükü yükleyen belediye başkanı o masrafı cebinden verecek mi? Bir an önce verilen sözler tutulmalı ve mahalle halkının mağduriyeti giderilmelidir.”

‘ÜMRANİYE HALKI DA MAĞDUR”

Ümraniye ilçesine bağlı Tepeüstü Mahallesi’nde tapuları için eylem yapan mahalle halkının polis şiddetine maruz kaldığını hatırlatan Yarkadaş, “İki gün önce ‘Sayın Cumhurbaşkanımız, söz verdiğiniz üzere tapularımızı istiyoruz’ pankartını açan yaklaşık 100 kişilik gruba polis müdahale etti. Gösteri yapan yurttaşlara biber gazı sıkan ve şiddet uygulayan polis, CHP Gençlik Kolları Başkanı Mertcan Arslan, CHP Gençlik Kolları Üyesi Yalçın Özdemir, CHP Tepeüstü Temsilcisi Gülcan Yılmaz ile iki kişiyi de gözaltına aldı. CHP’li gençlere müdahale eden polis, bu sırada Gençlik Kolları Üyesi Yalçın Özdemir’in kolunu kırdı” dedi.