????????????????????????????????????

DSC_0644 3

Yeşil Artvin Derneği, Artvin Valiliğine başvurarak yaparak büyük katılımlı ‘Maden’e hayır’ mitingi düzenlemeyi planlıyor.

Cerattepe, Kafkasör, Genya ve civarında Artvin’i çepeçevre saran ve tüm yaşam alanlarını yok edecek olan 4 bin 406 hektarlık alanda çıkartılmak istenen madencilik faaliyetlerine karşı mücadele 25 yıldır aralıksız devam ediyor. Yeşil Artvin Derneği’ni kurarak mücadele etmeye devam eden Artvin Halkı, bugüne kadar hukuki ve demokrasi çerçevesi içinde dünyanın örmek olarak gösterdiği mücadelesine bundan sonrada devam edecek.

Geçtiğimiz yıl Artvin için kara bir gün olarak tarihe geçen 16 Şubat 2016 tarihinde halkın tepkisine rağmen maden şirketi polis ve Jandarma eşliğinde; plastik mermi ve yoğun biber gazı kullanarak şirketin araçlarının bölgeye çıkmasını sağlamıştı.

cerattepe_artvin 1

O günden bugüne askerin nöbet tutarak çalışmalarını başlattığı maden şirketine tepkiler aralıksız devam ediyor. Hukuksal davalar açan, bunun için gerekli tüm başvuruların yapan Yeşil Artvin Derneği bu kez geniş katılımlı ‘madene hayır’ mitingi yapmayı planlıyor. Konuyla ilgili olarak, Yeşil Artvin Derneği dilekçe vererek Artvin Valiliğine resmi başvuruda bulundu.

16 Şubat 2016 tarihinden sonra yapılan görüşmede dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu mahkeme süreci sonuna kadar Cerattepe’de hiçbir çalışma yapılmayacağı sözünü verdi. Devletin sözünü dinlemeyen maden şirketi ise gece gündüz demeden çalışıyor. Çevre her geçen gün bozuluyor. Karşı taraftan açılmaların başladığı rahatlıkla görülebiliyor. İkinci tünelin açıldığı yerde pasalar derelere boca ediliyor. Daha maden çıkarılmaya başlanmadan doğaya verilen zarar oldukça düşündürücü.

Cerattepe’nin neden maden bölgesi olamayacağı bu kısa sürede görülen doğa katliamıyla çok net şekilde belli oldu.

Bu bölgedeki ormanlar dünyanın en yaşlı ve en zengin bitki örtüsüne sahip 25 eşsiz noktasından biri olarak gösteriliyor. Yöre halkı burada altın arama ruhsatı verilmemesi için yıllardır hukuk mücadelesi veriyordu.

Yeşil Artvin Derneği ile çok sayıda sivil toplum örgütünün destek verdiği protesto eylemlerine rağmen bölge yeniden ruhsatlandırıldı. Ancak çevreciler mücadelelerinin devam edeceğini belirttiler. Artvin’in beyni olarak nitelendirilen Cerettepe mevkiinde yapılacak herhangi bir madencilik faaliyetinin Artvin’in sonunu getireceğini ve oldukça kaygı verici olduğuna vurgu yapılıyor.

Gelişmelere karşı i Yeşil Artvin Derneği, “Maden şirketlerinin asla buradan vazgeçemeyeceği gerçeğiyle karşı karşıyayız. Ancak mücadelemiz ilk günkü kararlılığıyla devam edecek.”

Çevrecilerin mücadelesi 2009 yılının Ağustos ayında, Rize İdare Mahkemesi ’nin 2008 yılının Ekim ayında verdiği ‘iptal’ kararının Danıştay 8. Dairesi tarafından onanması ile zaferle sonuçlanmıştı. Bu onama ile Hatila Milli Parkı içerisinde bulunan ve dünyadaki koruma öncelikli alanlardan olan Artvin Kafkasör’deki Cerattepe mevkiinde altın arama ve çıkartma çalışmalarında bulunan Kanadalı Inmet Mining Corporation şirketinin ruhsatı da iptal edilmişti. Ancak Kanadalı firmanın hukuk kararının ardından tüm ekipmanlarını toplayarak bölgeden ayrılmasından sonra bölge 17 şubat 2012 yeniden ihaleye açıldı.

Benzer bir süreç Ovacık Altın Madeni için yaşanmış Normandy adlı şirket ÇED raporuna takıldıktan sonra bölge yeniden ihale edilmiş ve bu kez ihaleyi kazanan İpek Grubu gerekli tüm izinleri tamamlayarak ve hukuki mücadeleyi kazanarak bölgede altın üretimine geçmişti. Daha sonra bu gurubun Fetöcü olduğu ortaya çıkınca sahibi yurt dışına kaçmıştı.