Sami Özçelik
Artvin

YIL 2009 DANIŞTAY; “CERATTEPE’DE MADENCİLİK YAPILAMAZ”
YIL 2017 DANIŞTAY; “CERATTEPE’DE MADENCİLİK YAPILABİLİR!”

SORUYORUZ: CERATTEPE AYNI CERATTEPE,  ARTVİN AYNI ARTVİN, DANIŞTAY AYNI DANIŞTAY .  O HALDE DEĞİŞEN NE? VERİLEN KARARLAR TABAN TABANA NEDEN ZIT?…

Cerattepe Mücadelesi sadece Artvin’in değil, Türkiye’nin dünyanın yakından takip ettiği, sadece yaşam alanlarının korunması ve Artvin’in başındaki büyük felaket olacak bu projenin iptali için 25 yıldır devam ediyor. Danıştay’ın bu kararının ardından Anayasa Mahkemesi ve iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından AİHM’e gidilecek. Maden Şirketi henüz maden üretimine geçmeden şimdiden Cerattepe’de geriye dönülmez, telafisi imkânsız zararlar vermeye başladı bile.

Cerattepe’de madenciliğin yapılamayacağı Danıştay’ın 2009 yılında verdiği Ruhsat iptal kararında yer aldı. Cerattepe Madencilik yapılamaz. Gerek coğrafi yapısı, gerek hemen altında bulunan şehir bundan büyük zarar görür” mealinde bir kararla bu bölgeyi maden alanı olmaktan çıkararak madene karşı mühürledi.

Ancak 3 yıl sonra yeniden ihaleye çıkarıldı. İhaleye çıkarılmasının gerekçesi ise mühürlendiği için boşa çıkan alan olması debdi. 17 Şubat 2012’de Özaltın’a ihale edildi. Rödevans sözleşmesi ile Etibakır’a Cengiz İnşaat’a devredildi. Hukuk mücadelesi yeniden başladı.

2009 yılında Cerattepe’de madencilik yapılamaz diyerek yazdığı gerekçeli kararın ardından bu bölge mühürlendi. Şimdi aynı Danıştay tam tersi karar vererek Cerattepe’yi madenciliğe açtı. Bu karar Artvinlileri şaşırtmadı. Çünkü adalete olan güveni yoktu.

Yeşil Artvin derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Yönetim Kurulu Üyesi ve Avukat Bedrettin Kalın Adalet Yürüyüşüne katıldı. Gebze’den Cerattepe’ye adalet afişi ile İstanbul’a doğru yürüyen Başkan Nur Neşle Karahan Cerattepe’ mücadelesinin maden şirketinin şehri terk edene kadar devam edeceğini söyledi.

Danıştay’ın Cerattepe davasıyla ilgili verdiği kararın ardından Yeşil Artvin Derneğinden ilk acıkmama geldi. Yeşil Artvin Derneği Resmi İnternet sitesinden yaptığı açıklamada, “Artvin’in Cerattepe mevkiinde yapılması planlanan madencilik faaliyeti için Danıştay kararını açıkladı. Artvin’in yok oluş ve insansızlaştırma projesi olan “Cerattepe’de madencilik projesine” karşı Derneğimiz öncülüğünde açılan en büyük çevre davasında Rize İdare Mahkemesi’nin “madencilik yapılabilir” yönündeki kararı ne yazık ki Danıştay tarafından onandı.

“CENGİZ’İN ARTVİN’İ YOK ETME PLANINI ONAYLADI”

Çok mu şaşırdık! Tabii ki HAYIR… Ama en azından aynı Danıştay’ın 2009 ve 2015 yılında verdiği “Cerattepe’de Madencilik Yapılamaz” kararlarına dayanarak ÇED iptal kararı verebileceğini ümit etmiştik. Şaşırmadık, çünkü; şirketler lehine delik-deşik edilen Maden Kanunu ve ÇED Yönetmeliği, sürekli değiştirilen hakimler, Cengiz’in istediği şekilde karar verilene kadar tekrar edilen keşifler ile bilirkişi raporları ve Artvin İl genelinde OHAL’e ek olarak uygulanan adeta sıkıyönetim yasakları ile bu “kararın” geleceği belliydi.

Ama bu mücadelenin burada bitmeyeceğini bizler gibi onlar da biliyor.. Bu kadar karşı güce ve Bizans oyununa karşı Artvin Halkının 25 yıllık destansı Cerattepe savunması diğerlerinde olduğu gibi Cengiz şehrimizden gidene kadar devam edecektir..

Danıştay’ın sadece bir-iki cümle ve herhangi bir gerekçe göstermeden vermiş olduğu bu yanlış kararı kamuoyuyla üzüntüyle paylaşıyor ve en yakın zamanda daha geniş bilgilendirmenin yapılacağını tüm Artvinlilere ve bizimle bu mücadelede yer alan güzel ülkemizin tüm çevre dostlarına duyuruyoruz ifadelerine yer verildi.