????????????????????????????????????

Sami Özçelik
Artvin

????????????????????????????????????

Cerattepe, 25 yıldır olduğu gibi Artvin gündeminin en önemli maddesi olarak karşımızda durmaya devam ediyor. Özellikle geçen yıl 16 Şubat’ta yasadışı bir şekilde Cerattepe’ye çıkan maden şirketinin devletin sözüne rağmen hukuki sürecin tamamlanmasını beklemeden, nihai hukuku beklemeden bir yandan çalışma yapması ve doğaya korkunç zararlar vermeye başlaması Artvin Halkını tedirgin ediyor. Özelikle Yenimahalle’de musluktan su içenlerin rahatsızlanması, suda aşırı derecede klor olması, yukarıda suyun kirliliğinden dolayı olduğu düşünülüyor. Bunun yanında sık sık Acil servise ishal ve karın ağrısı şikayeti ile gidenlerin sayısı artarken, doktorlar musluktan su içmemeleri tavsiyesi yukarıdaki kirlilikten mi sorularını gündeme taşıyor.

Öte yandan üç yıl öncesine kadar belediye el değiştirmeden önce iktidar partisi il başkanı Erkan Balta’nın neredeyse her hafta suyu gündem edip sürekli tahlilleri yayınlaması ve suyun kirli olduğunu iddia etmesine karşın, neden şimdi temiz olduğuna dair, açıklama yapmadığı ise merak konusu.

Cerattepe’de gelinen son nokta değerlendirmesi için Artvin STK, oda ve siyasi parti temsilcileri Yeşil Artvin Derneği toplantı Salonu’nda bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı.

????????????????????????????????????

TOPLANTIYA SİYASİ PARTİ, ST, KOOPRETİF VE ODALARIN TEMSİLCİLERİ KATILDI

Toplantıya, Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal, CHP İl Başkan Yardımcısı Akın Erdi, DP İl Başkanı Niyazi Altuntaş, Ülkü Ocakları Başkanı İrfan Kuzu, CHP Merkez İlçe Başkanı İlyas Şahin, CHP Kadın Kolları İl Başkanı Gülşen Kurul, ADD Artvin Şubesi Başkanı Ayla Varan, Artvin Kadın Girişimciler Kooperatifi Başkanı Hatice Nur Ersöz, Taşlıca Kooperatifi ORKOOP Başkanı Hasan Yaşar, Artvin Faal Gazeteciler Derneği (AFGAD) Başkanı İsmet Başar, Haziran Hareketi Artvin İl Temsilcisi Sercan Dede, Eğitim Sen Artvin Şube Başkanı Köksal Gümüş… Türk Ocakları Artvin Şubesi Başkanı Hüseyin Kurt, 1 Nolu Taşıyıcılar Kamyonlar Kooperatifi Başkanı Orhan Uçar EESOB Başkan Yardımcısı Kadir Küçükay ve bir çok stk temsilcisi katıldı.

BU MÜCADELE 25 YILDIR HAKLI ZEMİNDE DEAVM EDİYOR. BUNDAN SONRA DA DEVAM EDECEK

Yapılan değerlendirmede hukuki mücadeleden asla vazgeçilmeyeceği dile getirildi. Herkesin fikir beyan ederek neler yapılması gerektiği noktasında ortak kanı; “Bu mücadelenin en zor koşullarda bile sabırla , bilinçli bir şekilde haklı zeminden hiç sağmadan, olması gereken bir mücadele ile bugünlere gelindiği, bundan sonra da bu mücadelenin aynı şekilde artarak devam edeceğine vurgu yapıldı. Artvin halkının bugüne kadar bir cam kırmadan, bir can yakmadan sadece yaşam alanı için mücadele ettiği, bu mücadelenin nihai amaç olan Cerattepe’den maden şirketinin ayrılmasına ve bu alanın bir daha maden alanı olamayacağı, buradan elde edilecek madenin Türkiye’nin 1 yıllık ihtiyacına bile yetmeyeceği, bunun için dünyanın en güzel ve en değerli ekosistemini yok etmeye değmeyeceğini anlatamaya devam edileceği, gerek yurt içinde gerekse dünya ölçeğinde anlatılacağı dile getirildi.

BU ZORLUKLARI GEÇMİŞTE YAŞADIK. BUGÜNDE YAŞIYORUZ. SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “Yeşil Artvin Derneği burada bulunan siyasi parti STK, oda temsilcilerinin bir çatısıdır. Yani Yeşil Artvin hepimizin adıdır. Artvin bugün çok zor günler yaşıyor. Ama geçmişte de zor günleri yaşadık. Hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadık. Çünkü biz haklıyız. Bu doğa burada madenciliğe izin vermez.

Bakın daha işe başlamadan verdikleri zarar korkunç. Dakika bir gol bir misali. Daha madene ulaşmadan doğayı ne hale getirdiler. Slayt sunumunda gördünüz. Bunu ben cep telefonumla çektim. Yukarıda yapılan çalışma doğaya büyük zarar veriyor.

DEVLET SÖZÜ VERİLDİ AMA…

Oysa bize devlet sözü verildi. Başbakan Davutoğlu mahkeme süreci devam ederken hiçbir çalışma yapılmayacağı sözü verdi. Bu aslında devlet sözüydü. Şirket dinliyor mu? Dinlemiyor. Artvin en güvenli en huzurlu kent seçildi. Ama OHAL üstüne OHAL var. Adalet Yürüyüşüne katıldık. Cerattepe’ye Artvin’e de adalet istedik. Çünkü en çok ihtiyacı olan illerin belki de başındayız. Doğamız, yaşam alanlarımız sularımız, havamız kirleniyor. Kısaca Artvinimiz yok oluyor. Biz mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Gerekirse tekrar Ankara ayağını yeniden işleteceğiz. Ulaşmamız gereken kim varsa ulaşacağız.

BASIN AÇIKLAMALARIMIZ DEVAM EDECEK. HALKI BİLGİLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Bu son halini görsel ve fotoğraf olarak göstereceğiz ve anlatacağız. Bu aşamada 17’sinde veya 18’inde genel durumu içeren bir basın açıklaması yapacağız. Bunu sizin olurlarınıza sunuyorum. Geldiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum. Görüşlerimiz, fikrimiz partimiz saç rengimiz, boyumuz, huyumuz farklı olsa da evimiz, yaşam alanımız Artvin hepimizin evi, öldükten sonra ebedi istirahatgahımızdır. Başka Artvin’de yok.”dedi.