Son günlerde Artvin Cerattepe ‘de yaşanan ve doğal yaşama büyük zararlar vermeye başlayan maden çıkarılması çalışmaları konusunda Başbakan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Bayraktutan’ın soru önergesi şöyle:

Artvin halkı son 25 yıldır Cerattepe’de çıkarılmak istenen madenle ilgili yaşam mücadelesi vermektedir. Artvin halkı Cerattepe mevkiinde çıkartılmak istenen maden neticesinde doğadaki canlı yaşamını olumsuz etkileyeceğini her fırsatta dile getirmiş, her ortamda yüksek sesle deklere etmişti.  Daha tam anlamıyla maden çalışmasına geçilmeden geçtiğimiz günlerde 11 hayvan Cerattepe mevkiinde otlarken doğadan içtiği suyla zehirlenerek hastalanmıştır. Kuzey galerinin önünden akan zehirli madde yayladaki, hayvanların otladığı arazideki suyla karıştığı iddia edilmektedir.

Artvin ve çevresinde hayvancılık bir yaşam biçimi olmakla birlikte aynı zamanda ekonomik gelir elde edilen en büyük kapıdır. Artvin halkı genel olarak tarım ve hayvancılıkla yaşamını idame etmektedir. Ancak maden sahası daha tam anlamıyla çalışmaya başlamadan bile Tarım ve Hayvancılığı olumsuz yönde şimdiden etkilemektedir. Bu mağduriyet Artvin’de sosyo-ekonomik hayatı kısacası; Artvin’i ve Artvinliyi yok edecektir.

Ayrıca Kuzey Maden Galerisinden akan zehirli sıvının hayvanların yalaklarına sızdığı iddiasına karşı, gelen yetkililer hastalanan hayvanın su içtiği yerden değil de başka bir noktadan su numuneleri alıp incelemeye gönderildiği, hatta maden yetkililerinin mağdur olan Fikret Beyaz ismindeki vatandaşa sizin hayvanlarınızı başka bir yaylaya taşıyalım teklifinde bulunduğu iddia edilmekte ve bu iddia neticesinde de burada zehirli su akmaya devam edeceği, o nedenle mağdur olan vatandaşın hayvanlarını başka bir yaylaya taşımayı teklif edildiği kanısı hasıl olmuştur.

Bu bağlamda;

1-        Artvin Cerattepe’de hastalanan hayvanlarla ilgili gerekli incelemeler yapılmış mıdır?

2-        Cerattepe maden sahasında daha madencilik faaliyeti başlamadan Kuzey Galerinin önünde zehirli sıvı sızıntıların olduğu iddiaları doğru mudur? Gerekli incelemeler başlatılmış mıdır?

3-        Tarım ve Hayvancılıkla hayatlarını idame eden Artvin halkı madenle birlikte Sosyo-Ekonomik anlamda büyük zararlara maruz kalacağını T.C.Başbakan’ı olarak sizde düşünüyor musunuz?

4–        Ulusal basının ve kamuoyunun gündemine konu olan Fikret Beyaz’a ait 11 büyükbaş hayvan neden hastalanmıştır?

5-        Cerattepe maden sahasında zehirli sıvıların sızdığı iddiaları doğru mudur?

6-        Zehirli suların hayvan yalaklarına sızması sonu incelemeye gelen yetkililerin zehirlenmenin olduğu yerde değil de başka bir noktadan numune almasının amacı nedir?

7-        Hayvanları zehirlenen ve mağduriyet yaşayan Fikret Beyaz ismindeki vatandaşa “…sizi başka bir yaylaya taşıyalım” teklifi ne anlama gelmektedir? Maden şirketi bu teklifle bir itirafta bulunup bundan sonra da zehirli sızıntılar olabilir mi demektedir?

8          Konu ile ilgili bir soruşturma ve inceleme başlatmayı düşünüyor musunuz? Gerekli incelemelerin sağlıklı olması konusunda bizzat direktifiniz olacak mıdır?

9          Söz konusu maden şirketi neden Hükümetiniz tarafından kollanmaktadır? Önceliğiniz vatandaş yönünde olmamasının gerekçeleri nelerdir?

10-      Artvin’de tüm yaşamı tehdit eden bu maden şirketinin ruhsatını neden iptal etmiyorsunuz? Yaşanması muhtemel ölümlerin sorumluluğunu üzerinize mi alıyorsunuz?