Yarkadaş: “İsmail Kahraman’ın lüks tutkusunun cefasını millet çekiyor.”

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a “şeffaflık” çağrısı yaptı ve hükümetin genelgesini hatırlattı.

CHP ile TBMM Başkanı arasındaki lüks Mercedes tartışması sürüyor. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “5 milyon TL’ye lüks Mercedes aldı” diyen CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş’a cevap verdi. Kahraman, aracın alındığını doğruladığı açıklamasında “Fiyat uçuk olmuş, o kadar pahalı değil. Ayrıca TBMM bütçesinden değil, Başbakanlıktan geldi araç” dedi.

“KAÇ PARA ÖDEDİNİZ?”

Kahraman’ın açıklamalarına tepki gösteren CHP’li Yarkadaş, “Başbakan Binali Yıldırım, bir an önce Mercedes Maybach S 600 zırhlı araca ne kadar ödendiğini açıklamalıdır” dedi.

Konuya ilişkin iki soru önergesi verdiğini hatırlatan Yarkadaş şöyle konuştu:

“Piyasa değeri 1 milyon 700 bin Euro olan Mercedes marka aracın alımına ilişkin hem Başbakan’a hem de Kahraman’a yazılı sorular yönelttim. İkisi de bu araca kaç para ödendiğine ilişkin olarak henüz cevap veremedi. İsmail Kahraman lafı dolandırıyor ve gerçeği söyleyemiyor. Ne demek ‘Başbakanlık bütçesinden alındı.’ Başbakanlık bütçesi, milletin vergilerinden oluşmuyor mu? Garip gurebanın, fakir fukaranın vergilerinden oluşturulan bütçe, İsmail Kahraman’ın şatafatı için har vurup harman savruluyor.”

“MECLİSTEN KAÇIRDILAR”

TBMM Başkanı Kahraman’ın, yeni alınan aracın duyulmaması İçin Başbakanlık bütçesini kullandırdığının ortaya çıktığını belirten Yarkadaş, “Araç meclis bütçesinden alınsa, konu CHP’li üyenin de olduğu Başkanlık Divanı’na gelecekti… Bu yüzden, Mercedes’i Meclis’ten kaçırıp Başbakanlık bütçesinden aldırttılar. Ama yine de saklamayı başaramadılar” dedi. Kahraman’ın frakı “Milli değil” diye kaldırttığını da hatırlatan CHP’li vekil, “Frak milli değil ama Alman marka Mercedes milli sanırım…Frakı giymiyor, Mercedes’ten de inmiyor” diye konuştu.

GENELGEYİ HATIRLATTI

Kahraman ve Yıldırım’ın Mercedes’in alımına ilişkin tüm süreçleri, fiyat teklifleri ve faturaları açıklamak zorunda olduğunu belirten Yarkadaş, “Halka Bunun hesabını vermek zorundalar. Hükümet kendi yayınladığı genelgeyi yok sayıyor. Hani lüks araç kullanılmayacaktı; ne oldu o genelge?” diye sordu.

ANKARA – İSTANBUL GİDİŞ GELİŞİ 3 BİN TL

Kahraman’ın yeni aracının 12 silindir ve çift yakıt deposuna sahip olduğunu belirten Yarkadaş, “Kahraman Ankara’dan İstanbul’a bu araçla giderse 1500 TL’lik benzin yakıyor. Ankara – İstanbul gidiş geliş 3000 TL yapıyor. Bu iki emekçinin asgari ücretinin bile üstünde” dedi.

TBMM Başkanı Kahraman’ın “Eski Mercedes’im sürekli arıza yapıyordu” sözünü de eleştiren Yarkadaş “Eski araç kaç km yol yaptı? Ne kadar masrafı var, tamire ne kadar ücret ödendi. Bunları açıklayın” ifadesini kullandı.

LÜKS TUTKUSU

AKP yöneticilerinin lüks ve şatafat tutkusunun bütçede kara delik oluşturduğunu belirten Yarkadaş sözlerine şöyle devam etti:

” Tasarruf tedbiri gerekçesiyle TBMM çatısı altında taşeron olarak çalışan işçilerin servislerini kaldırdılar 20 gün önce. 1404 TL maaşla çalışan emekçiler, şimdi minibüsle gidip gelmeye çalışıyor. Aynı günlerde ise Kahraman’a bu lüks araç tahsis ediliyor. Tek kelimeyle ‘yazık’ diyorum. Güya ezilenleri savunma adına iktidar olanlar, emekçiye bir servisi bile çok görüyor.”

“SÖZLERİNİ TUTMADILAR”

AKP’nin seçim sürecinde “Taşeronu 100 günde kaldıracağız” sözünü verdiğini hatırlatan Yarkadaş, “Taşeronu kaldıracağız deyip taşeron işçinin servisini kaldırdılar. Tam AKP’ye yakışan bir tavır” diye konuştu.

Yarkadaş,  “Servisler kaldırılmadı” diyen Kahraman’ın doğruyu söylemediğini de belirtti. CHP’li vekil, “Mecliste çalışan herhangi bir taşeron işçiye sorsanız, servislerinin kaldırıldığını söyleyecektir” ifadesini kullandı. Yarkadaş, “Ne deseler olmuyor, Mercedes çuvala sığmıyor” şeklinde konuştu.

MECLİSTE TAŞERON EZİYETİ

Meclisin taşeron cehennemi olduğunu da sözlerine ekleyen Yarkadaş, “Yüzlerce danışman, iş güvencesi ve tazminat hakkı olmadan çalıştırılıyor. TBMM Başkanı emekçilere ilişkin düzenleme yaptırmak yerine, araba sevdasına kapılmış gidiyor” dedi.

TBMM Başkanlarına tahsis edilen AUDİ A8 marka aracın Kahraman’ın oğlu tarafından kullanıldığına ilişkin iddiasına hala yanıt verilmediğini de belirten Yarkadaş, “Sanırım bu sorunun cevabını AKP Milletvekilleri de aramalı. Kuliste gelip ‘Artık bu kadar da olmaz’ diyerek Kahraman’ı eleştiren AKP’liler bu cevabın peşine düşmeli” diye konuştu.

“GAZETECİLERE GÖSTER”

Yarkadaş, Mercedes’in içinin tıbbi cihazlarla modifiye edildiği iddiasını da yineledi. Yarkadaş şunları söyledi:

“TBMM Başkanı bir yere giderken, ona bir ambulans refakat ediyordu. Bu görüntü Bülent Ecevit’in son dönemlerini hatırlatıyor gerekçesiyle yeni aracın içini tıbbi cihazlarla modifiye ettiler. Ambulans artık refakat etmiyor. Eğer bu iddia gerçek değilse, Kahraman aracının İçini gaZetecilere göstersin. Ardından da aracı iade etsin. Daha mütevazı bir araç kullansın.”