Ömer Şan
Rize

‘Rize’nin Deniz Gezmiş’i Olarak Bilinen Bayram Ali Tatoğlu, Öldürülüşünün 37.Yıldönümünde Mezarı Başında Anıldı…

SZ-rizenin-deniz-gezmişi-bayram-ali

12 Eylül darbesinden önce toplumu birbirine düşüren egemenlere karşı mücadele eden ve Rize’nin Bayram’ı olarak anılan, Kurtuluş ve işçi hareketinin Rize’deki önderlerinden Bayram Ali Tatoğlu, öldürülüşünün 37. yıldönümünde de, dost ve arkadaşları tarafından Hayrat Mahallesi’ndeki mezarı başında anıldı.

Öğretmen olması ve Gaziantep’e atanmasına karşın, öğretmenliği engellenince Çaykur’a bağlı Zihni Derin Çay Fabrikası’nda işçi olarak çalışmaya başlayan B.Ali Tatoğlu, kentteki sosyokültürel yaşama katkılarıyla halkın sevgisini kazandı;  dar gelirli ailelerle, çocuklara yaptığı yardımlarla adeta kentin kahramanı oldu ve ‘Rize’nin Deniz Gezmiş’i’ diye anıldı.

Kentteki işçi sınıfını örgütleyerek mitingler düzenleyen Tatoğlu, 30 Temmuz 1980 gecesi, çalıştığı fabrikadaki gece vardiyasından çıktıktan sonra, Reşadiye Mahallesi’ndeki bir toplantıya giderken, yolda kiralık bir katil tarafından pusuya düşürüldü. Arkadaşlarınca Rize Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı ama kurtarılamadı. Katili olduğu iddia edilen 17 yaşındaki Recep Yılmaz, arkadaşları tarafından yakalanıp polise teslim edildi ancak daha sonra serbest kaldı.

            Cenazesinde Çaykur Şalter İndirdi 

Tatoğlu, katledilişini 37. yıldönümünde mezarı başında anıldı. Anma törenine ailesi, yakınları, Karadeniz, İstanbul ve Ankara’dan gelen arkadaşları, CHP ve ÖDP’liler, bazı sendika ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Tatoğlu’nun arkadaşları, cenazesine yaklaşık 10 bin kişinin katıldığın ve Çaykur’un 42 fabrikasının şalter indirerek cenazeye katıldığına dikkat çekti.

            Annesinin Acı Vasiyeti 

Uzun zaman sonra ilk kez arkadaşlarıyla birlikte anma törenine katılan kardeşi Mustafa Tatoğlu, “Onu size anlatmam mümkün değil. Böyle birinin kardeşi olmaktan onur duyarım” derken; ağabeyinin hemen yanına gömülen annesi Fatma Tatoğlu’nun artık ailesinden hiç kimseye ‘Bayram Ali’ isminin verilmemesini vasiyet ettiğini de anımsattı.

Anne-oğulun mezarı bir süre önce  arkadaşları tarafından imece usulüyle yeniden düzenlenip, anıt mezar haline dönüştürülmüştü.

            Bir Şehrin Bayram’ı 

Mücadele arkadaşları ise, “O, bir şehrin Bayram’ıydı. Geçmişi ve yaptıklarıyla yaşamayı sonuna kadar hak etmişti. Onu anlatırken herhangi bir siyasi harekete, fraksiyona veya partiye sıkıştırıp, hapsedemeyiz. Onun devrimci ilke ve prensipleri bizim için evrenseldir” diye konuştu.            Konuşmaların ardından Bayram Ali ile birlikte, devrimci mücadelede yaşamını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunuldu ve mezarına çiçek bırakıldı.