foto 2

Edremit Kitap Fuarı’nda gerçekleşen “Çevre ve İnsan” konulu panelde konuşan CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm ve CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, AKP’nin çevre politikalarını sert sözlerle eleştirdi.

“Ölmez Ağacın Gölgesinde Kitap” sloganıyla yapılan Edremit Kitap Fuarı’nda dün düzenlenen “Çevre ve İnsan” konulu panele CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan ve BURÇEP Sözcüsü Av. Filiz Sonsuz katıldı.

AKP, rant uğruna ülkemizin en güzel yerlerini talana açtı!

Yoğun katılımın olduğu panelde, katılımcılara Gezi direnişini ve Gezi’de hayatını kaybedenleri anarak konuşmasına başlayan CHP’li Tüm, konuşmasında şunları söyledi:

“AKP, rant uğruna ülkemizin en güzel yerlerini talana açtı. Paris İklim Anlaşması gereği, 2020’ye kadar tüm Avrupa’da termik santraller kaldırılıyor. Bu anlaşma onaylanmasına rağmen, AKP iktidarı Türkiye’nin her tarafında yeni yeni santrallere izin veriyor. Burada Balıkesir’de yanı başımızda dünyanın en önemli oksijen kaynağı Kazdağları delik deşik edildi. Kazdağları’nda birçok termik santral ve altın maden şirketleri çalışıyor. Bir gram altın çıkarmak için üç ton su kullanılıyor. Bir gram altın için yüzbinlerin hayatı riske atılıyor, çevrenin yok edilmesine göz yumuluyor. Bir yerde çevrenin yok edilmesi, o bölgede her şeyi yok etmektedir. Bugün Kazdağı’nda, Edremit’te, kısaca ülkemizde yapılan termik santraller ve işletmeler yüzünden, tarım, hayvancılık, turizm dolayısıyla ekonomi de bitme noktasına geldi.”

Yeşilden anladıkları tek şey Amerikan doları!

“Hepimiz insanız, yüreğimizde sevgi taşıyoruz. Kaynağını doğadan ve yeşilden almayan bir sevgi, gerçek bir sevgi değildir. AKP iktidarının yeşilden tek anladığı şey paradır. Amerikan dolarının yeşili, onlar için doğanın yeşilinden daha üstündür. Biz bugün ormandan rant, odundan kereste yapan anlayışa karşı ağaçtan devrim yapan Gezi çocuklarını savunuyoruz. Onlar Gezi’den ve doğasını korumak için direnen herkesten korkuyorlar ve korkmaya devam edecekler.”

Referandum geçsin terör bitecek dediler, terör bitmediği gibi üstüne OHAL terörü eklendi!

Panelde “Doğasını kirleterek, dağlarını, derelerini yok ederek zenginleşen başka bir ülke var mıdır” diye soran CHP’li Mehmet Tüm, şunları söyledi:

“ ‘Referandum geçsin, terör bitecek’ dediler, terör bitmediği gibi, üstüne bir de AKP’nin OHAL terörü eklendi. Geçtiğimiz Temmuz ayında, 28 kadın öldürüldü. 27 çocuk cinsel istismara maruz kaldı. Temmuz ayında iş kazalarında 133 işçi hayatını kaybetti. AKP, bu yanlışlara haksızlıklara direnenleri terörist ilan ediyor. Asıl terörist, insan hayatını hiçe sayan, doğayı yok etmek için elinden geleni yapan kişiler ve onların anlayışıdır.”

AKP’nin çevre politikası yok, sadece rant politikası var!

foto 1

Panelde söz alan CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan şunları ifade etti:

“AKP’nin bir çevre politikası yok, sadece rant politikası var. TBMM’deki Çevre Komisyonu bugüne kadar iki defa toplandı; biri kahvaltı için, diğeri ise Afrika’daki bir nehirdeki kirlilikten dolayı.. Diğer taraftan, Ergene nehri ise bugün kanser akıyor. Kanser oranı nehirlerde normalde 0.1 değerlerinde iken, Ergene nehrinde 20.8 düzeylerinde. İki insan intihar etti. Onların aranması için devletin görevlendirdiği resmi dalgıçlar suya parmağını dahi sokamadı. AKP’li Bakan nehirlerin temizlenmesi için söz verdi ama bugün hiçbiri yapılmadı. Bunların politikası sadece yalan ve talan üzerine kurulu.”

Burhaniye Çevre Platformu Sözcüsü Av. Filiz Sonsuz, Balıkesir’deki çevre sorunlarını anlattıktan sonra katılımcıları sadece sosyal medyadan değil, çevre örgütleriyle birlikte mücadele etmeye çağırdı.