Sami Özçelik
Artvin

Kafkasör Cerattepe Mevkii’nde, Yeşil Artvin Derneği ve İstanbul Artvinliler Vakfı’nın organizasyonu ile Artvin’e gelen gazeteciler, maden sahasının bölgede oluşturduğu tahribatı görüntüledi.

IMG_9275

Yeşil Artvin Derneği ve İstanbul Artvinliler Hizmet Vakfı, Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii’ndeki maden sahasına basın gezisi düzenledi. İstanbul’dan gelen ve aralarında Coşkun Aral gibi gazeteci ve belgesel yapımcılarının da yer aldığı 39 kişilik grup bölgede incelemelerde bulundu.

IMG_9325

Cerattepe maden sahasına ait kuzey ve güney galerilerin altında yer alan mahallelerdeki tarım arazilerine ulaşan sulama kanallarında oluşan kirliliği görüntüleyen basın mensupları vatandaşlarla görüştü. Taşlıca Köyü’nde yaşayan 79 yaşındaki Mevlüt Altuntaş, sulama kanalındaki içme suyunun kirlendiğini belirterek ektikleri sebzelerin veriminin düştüğünü anlattı.

IMG_9330

ARICILIK ETKİLENECEK

Taşlıca Köyü Kooperatif Başkanı Hasan Yaşar da bölgede arıcılık faaliyetinin yapıldığını belirterek şunları söyledi:  “Tarım Bakanlığı’ndan destekli 2 bin 200 kovanda bal üretimi yapıyoruz. Bölgede 5 bin koloni arının yaşayacağı kadar nektar var. Hatila Vadisinde hayat sürdüğü sürece arıcılık projesi yılda dört milyon lira ülke ekonomisine katma değer sağlar. Ama burada madencilik projesi yapılırsa arıcılık yoğun bir şekilde etkilenecek.”

IMG_9361

Hatila Vadisi’ndeki Gavut deresi mevkiine giden basın heyeti Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan’la görüşerek bilgi aldı. Karahan, daha önce derenin berrak aktığını ancak madencilik faaliyeti sonrası suyun kirlendiğini belirterek “Konuyu yetkili tüm kurumlara bildirdik. Suç duyurusunda bulunduk. Bize ‘Hiçbir sorun yok, her şey yolunda’ cevabı geldi” ifadelerini kullandı.

IMG_9380

GÜNEY GALERİYE GİRİŞ YASAĞI

Cerattepe’ki maden sahasının güney galerisine girmek isteyen basın heyeti bölgeye alınmadı. Bunun üzerine kuzey galeriye yönelen heyete, alındığı maden sahasında sınırlı bir bölgeyi inceleme izni verildi.

IMG_9355

Kuzey galeriye gelen gazetecilere şirket yönetimi güvenlik açısından tulum kask takmalarını isteyince, basın mensupları eti bakır logolu giysileri giymek istemediler. Bunun üzerine şirket bu kez logosuz giysileri giyinmesi teklifinde bulundu.

Bunu da kabul etmeyen gazeteciler galeriye girmeyerek galeri ağzında şirket yöneticilerine sorularını yöneltti. Su kaynaklarının kirlendiği ve tünelden çıkan hafriyatların çevreye yayıldığını gözlemleyen heyet, galeri için ağaç kesilerek açılan orman alanlarını ve çıkarılacak madenin taşınacağı teleferiğin orman içine kurulan ayaklarını fotoğrafladı. Maden şirketi yetkilileri de basın mensuplarına bilgi verdi. Heyet, daha sonra bölgeden ayrıldı.

IMG_9326

‘BİR DOĞA KATLİAMININ BAŞINDAYIZ’

Cerattepe gezisindeki heyette yer alan belgesel yapımcısı Coşkun Aral, doğaya saygı gösterilmesinin önemine değindi, Aral şöyle konuştu:

“Gazeteci arkadaşlarla bölgeyi dolaştım. Bakır madenine ilişkin tünel kazımasında bile, buranın muhteşem coğrafyasında var olan nehirlere derelere akıtılan kimyasal atıklar bölgenin tüm yaşamını etkileyecek. Bir doğa katliamının başındayız. Basının burada yapacağı haberlerle duyarlı bir yönetim varsa mutlaka bir takim girişimlerde bulunulacaktır.”

IMG_9369

İstanbul Artvinliler Vakfı Başkanı Mustafa Melek, Cerattepe bölgesinde yaşananların yerinde görülmesi için ulusal medyayı Artvin’e getirdiklerini belirterek heyetin henüz hazırlık aşamasında olan madenin doğaya verdiği zararları gözleriyle görme imkânı bulduğunu ifade etti. Melek, “Basın heyeti oluşan tahribatın nedenlerini işletme yetkililerine sorma imkânı buldular. Hummalı bir çalışma var. Ancak çalışmanın bu aşamada dahi bariz bir şekilde olumsuz etkileri görülmeye başladı” dedi.

IMG_9225

IMG_9385