Sami Özçelik
Artvin

DSC_1653

Çok eskilerden yazılmış ve söylenen bir türkü var. Aman gazeteci gel bizim köye bizim halları da yaz/ Şehirde ojeli parmakları yazma/Bir de bizim köyde nasırlanmış elleri deYaz./ yaz gazeteci yaz,/ yaz yaz efendi yaz… Bankada parası olan kulları yazma//Onlara aldanıp yolundan azma/Şehirden asfalt geçen yolları yazma/Bir de bizim köyden eşek geçmeyen yolları/Yaz yaz gazeteci yaz… Artvin Seyitler Köyü Halkı gazetecilere bu şekilde sesleniyor.

SEYİTLER KÖYÜ ARTIK MEGAKÖY İLÇE NÜFUSUNA SAHİP

Artvin’in en kalabalık köyü içinde bir çok kamu kurumunu barındıran ve nüfusu ilçe nüfusu kadar olan Artvin Merkez’e bağlı Seyitler Köyü’dür. Artvin Çoruh Üniversitesi Ana yerleşke, Toki Lojmanları, Artvin Fen Lisesi, 500 Kişilik Öğrenci yurdu, yeni yapılan İl Emniyet Müdürlüğü binası, TOKİ’nin yeni yapacağı lojmanlar ile şimdiden Megaköye dönen Seyitler köyünün mahalle yolları içler acısı durumda.

DSC_1674

ANAYOL KAMPÜS ARASI KARAYOLLARININ

Anayoldan Artvin Çoruh Üniversitesi Seyitler Ana Kampusuna kadar olan bölüm geçen yıl Karayollarına devredildi. Bunun dışında kalan bölüm ve güzergahlar ise İl Özel İdaresi alanında kaldı. Karayolları kendi alanında kalan bölümü en iyi şekilde rehabilite ederken ve sürekli bakımını yaparken İl Özel İdaresi bu konuda sınıfta kalmış durumda. Bütün Mahalle yolları bozulmuş durumda. Seyitler’deki yollar hem Telekom, Hem de kanalizasyon çalışmaları nedeniyle bozuldu. Bir çok yerde çukurlar, kasisler olduğu gibi kaldı. AÇÜ’ye öğrenci taşıyan Kooperatif minibüsleri bu mahallelerden geçerken araçlar patinaj yapıyor ve lastikleri kesiliyor.

DIŞARIDAN GELEN BAZI ÖĞRENCİLER BU YOLLARI GÖRÜNCE KAYIT YAPTIRMAKTAN VAZGEÇİYORLAR!

DSC_1655

Öğrenciler sırf bu yolları gördüğü için kayıt yaptırmadan geriye dönüyor. Seyitler Köyü 37 Nolu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Halit Uçar, bu bozuk ve kötü yollar yüzünden birçok öğrencinin kayıt yaptırmaktan vazgeçtiğini, birçok aracın lastiklerinin kesildiğini ve tehlikeli bir yoldan gezmek zorunda kaldıklarını belirterek, bir an önce bu yolların rehabilte edilmesini, çünkü kayıtların başlayacağı günlerin kapıya dayandığını anımsattı. Başkan Uçar;

DSC_0041 3

(4925) SAYILI KANUNUN 7. MADDESİ DER Kİ…

“Seyitler yerleşkesine bağlı mahalle yollarındaki bakımsızlık ve ilgisizlik yöre halkını canından bezdirdi.Artvin ilinin gelişmesine ve yatırım alanı olarak tek alternatif yerleşim yeri olan seyitler köyü ve çevre köylerinin ulaşımını sağlayan yolların çok acil bakım ve asfaltlama çalışması bekliyor.ulaşımı sağlayan Artvin Merkez’e çalışan 37 nolu Minibüsçüler ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifine ait araçların taşıma kanununda belirtildiği üzere taşımanın sağlıklı , ve güvenli olarak yapılabileceği (4925) sayılı kanunun 7. maddesinde “taşımacılık faaliyetleri; ekonomik, seri, elverişli, güvenli, çevreye kötü etkisi en aza indirilecek, fert, toplum ve çevre sağlığı ile bunların güvenliğini olumsuz yönde etkilemeyecek ve kamu yararını gözetecek tarzda serbest rekabet ortamında gerçekleştirilir” ibaresi ile net bir şekilde mevzuatta yer verilmiştir.

İlgili kurum olan il özel idaresini en kısa süre içerisinde Seyitler köyündeki aşağı Sotibar Mahallesi, Çarbiyet Mahallesi, Nigala mahallesi, Mahuze Mahallesi ve Sot Mahallesine bağlantı yollarının toprak zeminli olduğu her yağıştan sonra ve yaklaşan kış mevsiminde ulaşımın aksayacağını ve kesileceği göz önünde bulundurularak acilen sergi ve asfalt çalışması programına almasını bekliyoruz..

DSC_0029 2

Sergi, asfalt çalışmaları yapılmadığı takdirde sadece biz taşımacılar değil burada ikamet eden şahsi aracıyla bu yolu kullanan vatandaşlarımız ile eğitim öğretimine taşımalı olarak gidiş geliş yapan öğrencilerde bu yolların durumundan dolayı olumsuz olarak etkilenecektir. Belirtmiş olduğum bağlantı yollarının durumu sadece taşınan vatandaşlarımızı yada öğrencilerimizi etkilememekte ticari olarak faaliyet yapan şoför esnafımıza da ayrı bir gider kalemi oluşturarak maddi olarak da zarar vermektedir. Özetle seyitler ve çevre köylerimizde yaşayan vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarından biri olan “ulaşım” sorununun acil olarak çözüme kavuşmasını beklemekteyiz.“ dedi.

BİLİYORUZ Kİ MUHTAR VE KÖY İHTİYAR HEYETİ DEFALARCA GÖRÜŞMELERDE BULUNDU AMA….

DSC_1647

Üniversite ile Yurt arasında kalan yolun genişletilmesi için yıllarca köy muhtarı ve ihtiyar heyetinin valiliğe, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine defalarca gidilmesine rağmen, yapılacağı yönünde

Sözlerin verilmesine rağmen şu ana kadar çalışmaların başlamadığını belirten köy sakinleri, taşıyıcılar kooperatifi ve araç sahipleri;

ÜNİVERSİTEDEN YUKARI ÇIKIŞTA BULUNAN DAR YOLUN GENİŞLETİLMESİ HALA YAPILMADI!

DSC_0016 4

“Anayol ile Üniversite arası yol Karayolları sorumluluğunda. Buradan yukarısı İl Özel İdaresi’ne ait. Üniversiteden yuları çıkarken dar bir yol var. Bu yolun genişletilmesi için yer sahipleri 2 yıl önce olur verdi. Kamulaştırmadan yana sıkıntı yok. Ama gelin görün ki bahar geldi, yaz bitti, ortada bir çalışma yok. İyi çalışılsa bütün işler 2-3 aya biter. Burada insanlar toz yutuyor. Yollar kasisten geçilmiyor. İnsanlar çamaşır asamıyorlar, balkonlarını açıp evlerini havalandıramıyorlar. Bu köy Artvin’in vitrinidir. Sizin dükkânınızın vitrini güzel değilse oraya müşteri girmez, Giren de bir daha girmez. Burada Üniversite var. Bu yollar gelen öğrenci ve ailelerini tedirgin ediyor. Önce bu yollar yapılmalı. Ondan sonra diğer köylere gidilebilir.

DSC_0048

BURASI BİR İLÇE KADAR BÜYÜK YÜKÜN ALTINDA BİR KÖY YERLEŞKESİ

Biz demiyoruz ki hep bize çalışsınlar. Ama burası bir çok ilçeden daha çok nüfusa ev sahipliği yapıyor. Bunu bizim söylememize gerek yok. Sayın Valimizin bu konuda talimatlarının olduğunu, bir an önce çalışmalara başlanacağını yerel gazetelerde okumuştuk. Ama ortada bir şey yok. Hep söz veriliyor. Bundan sonra sıra orada. Bu sıra bir türlü gelmedi. Köyümüzden çok biz Artvin’i, Artvin Çoruh Üniversitesi’ni Fen Lisesi’ni, TOKİ, İl Emniyet Müdürlüğü, Yurt binalarını içinde barındırdığı için binlerce insanı direk etkilediği için bunları konuşuyoruz. Artık söz, tarih verip durmasınlar. Hemen işe başlasınlar ki kış gelmeden iş bitsin, Yolar asfaltlanabilsin, İnsanlar tozdan ve kötü yollardan kurtulsun. Sayın Valimizin sesimizi duyacağına ve bir an önce işe başlatılmasını bekliyoruz.” Şeklinde duygularını dile getirdiler.

DSC_1661