Sami Özçelik
Artvin

DSC_1405

Cerattepe Davası bir varoluş yokoluş davası olduğu bilimsel raporlarla net olarak belirtildiği için 25 yıl boyunca sürdü. Artvin Halkı sadece yaşam alanlarını korumak, atadan, dededen, babadan aldığı Artvin emanetini, Artvin bayrağını gelecek kuşaklara teslim edebilmek için mücadelesine aralıksız devam ediyor.

TEK GERÇEK VAR YA ARTVİN YA MADEN!
1980’lerin sonlarında başlayan Cerattepe Maden konusunda bugüne kadar birçok bilimsel toplantı, bilimsel raporlar yazıldı, mahkemeler görüldü. Cerattepe’de maden çıkmasının tek bir şartı olduğu bizzat devletin mahkemeleri verdiği karar ile onadı. Ya Artvin Ya maden. Durum böyle olunca da mücadelesinden hiç vazgeçmedi. Her ne kadar hükümetin ilgili bakanlıklarından bazı yetkililer garanti verse de daha maden başlamadan doğaya verilen zarar ve kirlenme, tahribat boyutuna karşı gerek yerel, gerekse yaygın basında yer almasına rağmen hiçbir yasal işlemin yapılmaması, yazılan alacala cevap raporlarındaki bilimdışı, eksik ve yanlı açıklamalar bu sözlere güvenilmeyeceğini gösteriyor.

DSC_1399

CERATTEPE DAVASI HİÇ BİR ZAMAN BİTMEYECEK!
Bu nedenle Artvin Halkı hukuki ve demokratik haklarını kullanarak mücadeleler verdi. 245 gün süren gönüllü, imece usulü ile yapılan, gönüllü olarak nöbet tutmak için Cerattepe giriş yolunda kulübe yapıldı. Bu kulübenin yapılış amacı ise, bu kadim doğayı korumaktı. Doğayı korumanın suç sayıldığı bu dava devam ediyor.

16 Şubat 2016 tarihinde maden şirketinin zor kullanarak güvenlik güçleri ile Cerattepe’ye çıkmasının ardından Orman Bölge Müdürlüğü, burada yapılan nöbet kulübesiyle ilgili Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Nursal Bülbül ve Hikmet Çelik hakkında dava açıldı.

DSC_1407

ÜSTÜNDAĞ ARTVİN ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNÜ ARADI!
Dava haberini gazetelerden okuyan, Köyü Deriner Barajı suları altında kalan, Ankara’da ikamet eden ancak sağlığı elverdiği sürece Artvin’e sık sık gelen ARÇEP kurucularından, Fotoğraf sanatçısı ve Su ile ilgili yaptığı sunum ve şiiriyle tanınan Ankara Artvin Kültür Yardımlaşma Derneği Üyesi Tekin Üstündağ Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’nü arayarak bilgi almak istedi. Ancak bir türlü kendisine bilgi verecek yetkili bulunamadı. Bunun üzerine bir açıklama yapan Üstündağ şunları söyledi;

“Bu sabah Artvin Cerattepe’de direnenlerin yaptığı küçücük bir tahta kulübeye Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’nün dava açtığını gazetelerden öğrendim.

Cerattepe’deki ormanın yok edilişini seyreden Artvin Bölge Müdürlüğü’nü bilgi almak hem de tepkimi dile getirmek amacıyla telefondan (0466 212 12 75) aradım. Telefonu açan santral memuruna kısaca konuyu anlatıp yetkili birisiyle görüşmek isteğimi ilettim. Bir dakika sonra bağlandığım görevli ye adımı söyleyip konuyu anlattım.

Yetkili diye bağlandığım kişi görevini ve adını belirmeden önce benden telefon numaramı istedi. Hiç çekinmeden verdim. Bu kişi daha sonra yetkili olmadığını belirtip bilgi veremeyeceğini söyleyip beni santral memuruna yönlendirdi. Santral memuru bir dakika deyip 2 dakika kadar beni beklettikten sonra yetkili kişilerin tümünün göreve gittiğini bu nedenle bağlantı yapamayacağını söyledi.

SANTRALINIZ GÖRÜŞMELERİ KAYIT ALTINA LAIYOR MU?
Bunun üzerine size not bıraksam geldiklerinde canla başla görev yapan sayın yetkililere iletir misiniz diye sordum. Tabi ki iletirim dedi. Santralınız görüşmeyi kayıt altına alıyor mu diye başka bir soru yönelttim. Evet, yanıtını alınca arada kalan bu bayan memura şunları söyledim.

“Cerattepe’yi katlini seyredip orada Cerattepe için direnenlerin küçük barakasını görüp Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan’la birlikte 2 arkadaşını mahkemeye veren başta Bölge Müdürünü ve Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’nün tüm yetkililerini kutluyorum. Bu davayla Türkiye’ye ve dünyaya orman böyle korunur mesajı verdikleri için de takdir ediyorum.” Deyip iyi günler diledikten sonra telefonu yavaşça kapattım. “dedi.

BARAKA DAVASI AZİZ NESİNLİK!
Artvin Cerattepe’de yaşananların Aziz Nesin’in hikayelerini aratmadığını belirten Üstündağ; “cerattepe maden şirketi tarafından tümden yok edilirken, Altında kuş uçuşu 4 kilometre mesafede içinde 30 bin insanın yaşadığı kenti öldürürken, ormana baraka yaparak zarar vermişler diyerek mahkemeye veren Artvin Orman Bölge Müdürlüğünü tarih ayrı bir sayfada yazacaktır.

BİZİM İÇİN BAŞKA ARTVİN YOK
Cerattepe Mücadelesi Artvin Halkı var oldukça devam edecek. Çünkü Başka Artvin yok, Çünkü Suriyelilerin gideceği bir cennet ülke vardı. Ama bizim gideceğimiz Artvin’den başka cennetimiz yok. İnsanın dili tutuluyor. Sözler bitiyor. Suyumuz, havamız, toprağımız, geçmişimiz, geleceğimiz kirleniyor. Buna ses çıkarmayanlar, Bundan sorumlu olanlar, baraka yapılmış diye dava açıyorlar. Bunu tüm insanlık adına, sadece Artvin’de, Türkiye’de değil, dünyadaki tüm kamuoyunun dikkatine sunmak insan olmanın gereğidir dedi.