CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, TRT’nin son bir buçuk yılda hangi dış yapım şirketine ne kadar ödediğini sordu. Gelen cevaba tepki gösteren Yarkadaş, “Vergimin nereye harcandığını öğrenemiyorum. Yapılan halka saygısızlıktır” tepkisini gösterdi.
“KİM BU ŞİRKETLER?”
CHP ile TRT arasındaki bütçe tartışmasında yeni perde… TRT’nin son bir buçuk yılda dış yapımlara bir katrilyon ödediğini ortaya çıkaran CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, bu kez dış yapım hizmeti alınan şirketlerin listesini öğrenmek istedi.
CHP’li vekil bunun için Bilgi Edinme Kanunu’ndan doğan hakkını kullanarak TRT’ye başvurdu. Yaklaşık 15 gün sonra gelen cevap ise CHP’li vekilin tepkisine sebep oldu. TRT, “Kime hangi prodüksiyonu yaptırdığımızı ve ne kadar ödediğimizi açıklayamayız. Bu ticari sırdır” cevabını verdi.
“HALKLA ALAY EDİYORLAR”
Gelen cevap metnini medyayla paylaşan Yarkadaş, “Bunun adı halka saygısızlıktır. Vergimin nereye harcandığını öğrenmek istiyorum. TRT, bunu engelliyor. Kime ne için ve ne kadar para ödediğini açıklayamıyor” dedi.
Yedi bin kadrolu, üç bin de sözleşmeli personeli olan bir kurumun, her gün ortalama iki milyon TL’yi dış yapım adı altında yandaş şirketlere dağıttığını söyleyen Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“TRT, iktidarın hem borazanı hem de çiftliği haline gelmiş. Nuriye ve Semih’in açlık grevini itibarsızlaştırmaya çalışan ve yalan haber yapan TRT, her gün iki milyon TL’yi çöpe atıyor. Resmî kaynaklardan edindiğim bilgiye göre, son bir buçuk yılda, dış yapımlara bir katrilyon ödemişler. Ancak bu parayı kime ve neden ödediklerini açıklayamıyor, ticari sır gerekçesinin arkasına sığınıyorlar.”
RESMİ YANITLARDAN ÇIKAN SONUÇLAR
Açıkladığı rakamların TRT’den gelen resmî belgelerde yazdığını belirten Yarkadaş, şunları söyledi:
“Bilgi Edinme Kanunu yoluyla öğrendiğimize göre, TRT 2016’da 350, 2017’nin ilk altı ayında ise 143 programı dışarıya yaptırmış. Ve bu programlara bir katrilyon ödemiş! Peki; on bin personeli olan bir kurum, nasıl olur da böyle bir bütçe kullanır? O kurumda çalışan yedi bin kadrolu, üç bin sözleşmeli personel ne iş yapar?”
500 GÜNDE 1 KATRİLYON HARCADILAR
On bin personele ve  her türlü teknik donanıma  sahip bir kurumun bir buçuk yılda dış yapımlara bir katrilyon ödemesinin mantıklı hiçbir yanının olmadığını belirten Yarkadaş, “Belli ki; TRT’yi yandaşları besleme ve doyurma merkezi olarak kullanıyorlar. Parayı alan AKP’nin borazanına dönüşüyor” dedi.
TRT’nin har vurup harman savurduğu bütçenin, Türkiye’nin kara deliklerinden biri haline dönüştüğünü belirten Yarkadaş, “Memura verilen yüzde üç zammı bütçeye yük olarak gören zihniyet, yandaşa bir katrilyon dağıtıyor” ifadesini kullandı.
“GAYRİ CİDDİ AÇIKLAMA”
TRT’nin kendisine “Yapılan işlere ne kadar ödendiğini açıklarsak, ticari avantajımızı kaybederiz” açıklamasını yolladığını kaydeden Yarkadaş, “AKP’nin borazanı olan TRT, gayri ciddi davranıyor ve halkla alay ediyor” ifadesini kullandı.
Yarkadaş, “Kime ne kadar ödediklerini açıklasalar, yağmanın haritası ortaya çıkacak. Bunu gizlemek için süslü laflar ediyorlar” dedi.
‘PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ…’
Yandaşlara aktarılan milyonların peşini bırakmayacaklarını kaydeden CHP’li vekil, TRT’nin sorulara cevap vermemesi üzerine bu kez Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Başkanlığı’na başvurduğunu açıkladı. Yarkadaş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Umarım, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, kime ne kadar ödendiğini açıklar. Buradan da bir sonuç alamazsak, avukatımız Turan Aydoğan aracılığıyla yargıya gideceğiz. Vatandaş olarak vergilerimizin nereye harcandığını öğrenemediğimizi belirterek dava açacağız. İktidar halka karşı şeffaf olmalıdır.  2016 yılında TRT’ye toplam 1.771.199.696 TL kamusal katkı sağlanmış. Bu paranın tamamı vergilerden aktarılmış. Şimdi bu bile yetmiyor; cep telefonlarının satışından her yıl 540 milyon TL daha ek gelir sağlanacak TRT’ye… “
“NURİYE VE SEMİH’E KÜFRETMEK İÇİN PARA HARCIYORLAR”
Yarkadaş sözlerine şöyle devam etti:
“Bu para, işini, ekmeğini istediği için cezaevine atılan Nuriye ve Semih’e alçakça küfretmek için harcanacak. Bu alçaklığa sessiz kalmayacak ve yağmanın suç ortaklarını ortaya çıkaracağız.”
“TRT DE ÇÜRÜDÜ”
TRT’nin bir avukatının 50 milyon TL, bir sekreterinin ise beş milyon TL’yi hesaplarına geçirerek ortadan kaybolduğunu da hatırlatan Yarkadaş, “AKP’deki çürüme TRT’yi de sarmış” dedi. Yarkadaş, TRT’nin haber ve tartışma programlarının yanı sıra, çektirdiği dizilerle de AKP’ye hizmet ettiğini belirtti.