akkaya-iki-yil-daha--ed867f2812539a750535

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, kirliliği hat safhaya ulaşan ve onbinlerce vatandaşı sağlık yönünden tehdit eden Akkaya Barajıyla ilgili Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’yi soru yağmuruna tuttu. Bakan Özhaseki tarafından yanıtlanması istemiyle üç ayrı önergede 13 soru yönelten Gürer, “Kirlilik öyle bir boyuta ulaştı ki Akkaya’ya köpek bile giremez hale geldi” dedi.

ÇEVRE FELAKETİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çevreye yaydığı pis koku Niğde ve Bor ilçesini etkisi altına alan Akkaya Barajı’ndaki kirlilikle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye üç ayrı soru önergesi yöneltti. Önergesinde barajdaki evsel ve endüstriyel atık su deşarjıyla suyun kirlendiğini ve renginin değiştiğini belirtti. Rüzgarlı havalarda yayılan pis kokunun artık bir çevre felaketine dönüştüğünü kaydeden Gürer, yapılan çalışmalara rağmen barajın temizliğinin sağlanamadığını ifade ederek, “Son olarak Niğde Belediyesi artıma tesisi yapımı ile sorunun çözüleceği noktasında bir değerlendirme oluşmuştur. Barajın sulama amaçlı kullanılan, Bor ovasına ulaşan kısmı zaman zaman birkaç metreyi aşar boyutta köpürmektedir. Halkın deyimi ile canlı yaşamaz hale gelmiş, suyun içine köpek girmez boyutta kirlenmiştir. Kirlilik yükünün kendiliğinden yok olması beklenemez” ifadesini kullandı.

bk

12 CANLI TÜRÜ TEHLİKE ALTINDA 

Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Akkaya Barajı’nın önemli bir doğa alanı olduğunu ve bu alanda yaşayan 12 ayrı canlı türünün küresel ölçekte tehlike altında olduğunu da vurguladı.

baraj.son-014

BU SORULAR CEVAP BEKLİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM başkanlığına sunduğu 3 ayrı önergesini oluşturulan sorular şunlar:

  • Mevcut durumun iyileştirilmesi ve kirletici kaynakların kontrol atlına alınmasına yönelik 2016 ve 2017 yılında yapılan bir çalışma var mıdır?
  • Akkaya Barajı,  baraj gölünün kirlilik sorunlarının aşılması için entegre bir yaklaşımla ele alınarak,  kapsamlı “Entegre Su Yönetimi Planı Projesi” hazırlanmış mıdır?
  • Sulak alan Karakterizasyonu, kirlilik kaynakları ve kirlilik yükünün belirlenmesi, su kalitesi izleme programı, kirlilik önleme çalışmaları, biyoçeşitlilik, sosyal ve ekonomik analiz, modelleme çalışmaları, paydaşların eğitim ve bilinçlendirilmesi, sürdürülebilir su planı oluşturulması gibi çalışmalar yapılmakta mıdır? Bu bağlamda son beş yılda elde edilen sonuçlar nelerdir?
  • TÜBİTAK ile sürdürülen, Akkaya baraj gölü temizliği ve gölün kurtarılmasına yönelik işbirliği ve çalışma var mıdır?
  • Akkaya Barajı göl suyu ile Bor ovası ve çevresindeki tarımsal alanlar sulanmakta, kirli sular yer altı sularına kadar ulaşma riski taşımaktadır.
  • Bölge için çok önemli bir çevre felaketine dönüşen alanda kurtarma ne zaman gerçekleştirilecektir. İnsan sağlığı açısından risk var mıdır?
  • Niğde ili Bor İlçesinde, sulama amaçlı kullanılan Akkaya Barajına ulaşan, Niğde ili kanalizasyon ve yağmur suyu hattının yenilenmesi ve ayrılmasına yönelik son beş yılda yapılan çalışma var mıdır?
  • Artırma işlemine tabi tutulan atık suların, arıtma sonucu kullanma suyu kriterlerine uygun olup olmadığı,  dolayısıyla arıtma için yeterli olup olmadığı ne kadar ara ile denetlenmektedir?
  • Baraj gölüne atık sulardan ve gelen tortu çöküntülerinden dolayı biriken pislikler, göl kenarında, büyük tip sallama kepçeler kullanılarak, orta kısımların büyük çamur pompalarıyla filitrasyonuna tabi tutularak bir kez daha temizlenmesi için bir çalışma düşünülmekte midir?
  • Baraj sularının çekildiği dönemlerde,  barajın jeolojik yapısını etkilemeyecek şekilde kazı yapılarak, baraj su kapasitesinin artırılması düşünülmekte midir?
  • Baraj çevresine koku absorbe (enerji maddesinin elektronlar tarafından emilmesi veya yutulması) eden ağaç cinsleriyle ağaçlandırılması düşünülmekte midir?
  • Baraj sahasının ıslah edilerek çeşitli kuş türlerinin yaşayacağı kuş cenneti haline getirilmesi düşünülmekte midir?