Sami Özçelik
Artvin

IMG-20170828-WA0006

Yusufeli’nde yapımı devam eden Türkiye’nin en yüksek Baraj çalışması bölgede bulunan halkı mağdur ediyor.. Gerek patlatmalar, gerek çıkan tozlar insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.

Yapımı devam eden, Yusufeli barajı çalışmasının bir bölümü Yusufeli Mutlugün köyü Uysallar mahallesi devam ediyor. Ana firma tarafından Mutlugün Köyü uysallar mahallesinde yapılan baraj tünelinin çalışması sırasında bazı evlerin üzerine hatta evlerin içine taş düşüyor.

Yapılan çalışma sırasında patlatmadan yada iş makinelerin yaptığı açık kazı sırasında meydana geldiği tahmin edilen olay sonrası facianın eşiğinden dönüldü. Bölge sakinlerinden Ömer Boyacı’ya ait olduğu öğrenilen evin içine büyük bir taş kütlesi düştü. Şans eseri evin içinde kimsenin olmaması büyük bir facianın önüne geçti.

Olayın ardından bölgede yaşayanlar Jandarma ekiplerini olay yerine çağırarak tutanak tutturdular. Savcılığa suç duyurusunda bulunan bölge sakinleri dertli.

Bölgede yaşayanlar bunun ilk olmadığını sürekli yaşadıkların belirterek, ne sulama sularımız kaldı nede tarım arazilerimiz. Her yer toz duman, nasıl ne zaman hangi saatler çalıştıklarını bilmiyoruz. Gece ses gündüz toz duman yollarımız ise perişan. Yetkililerin çalışmaları kontrol etmeleri, denetlemeleri gerekmez mi? Çevre ve şehircilik İl Müdürlüğü buraya hiç gelmedi. Bizi dinelemdi. Burada çok toz oluyor, çalışmalar yapılırken dikkat edilmiyor. Gelip baksınlar, Burada biz yaşıyoruz. Gidecek başka yerimiz yok.” Diyerek sitemde bulundular.

Yusufeli’nde buna benzer bir çok şikayet yapılıyor. Firmalar iş yaparken çevreye büyük tahribatlar veriyor. Çıkan pasaları olduğu gibi vadiye boca ediyorlar. Aşırı ve kontrolsüz patlatmalar sarsıntılara neden oluyor, evlerin içine taşlar düşüyor. Burada yaşayanlar tehlike altında kalıyor. Yusufeli Vadisi adeta toz vadisi durumunda. Vadi boyunca her yerden toz kalkıyor. Tozların içinde kanserojen dinamit tozları da var. Bu tozları soluyan insanların akciğer kanseri, astım gibi hastalıklara neden oluyor. Ne yazık ki hizmet için yatırım yaptıklarını söyleyenler, burada insanların sağlığına, çevreye dikkat etmiyor.

HABER: SAMİ ÖZÇELİK