CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, 1 Eylül Dünya Barış Günü ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

“Bu topraklar acının çığlığı kadar umudun sesini de taşır!”

CHP’li Tüm açıklamasında “Coğrafyamızın her tarafında ne yazık ki savaş, kan ve acı var. Bitmeyen savaşların, adaletsizliğin ve kaosun pençesinde her gün gün yeni acılarla ve ölümlerle yüzleşiyoruz. Oysa tüm bu savaşların, hesapların, acıların ötesinde, bizi birleştiren ve bütünleştiren değerlere odaklanmalı, ısrarla ve inatla bu değerlere sahip çıkmalıyız. Unutmayalım, bu topraklar acının çığlığı kadar umudun sesini de taşır. 1 Eylül’de toplumsal ayrışmayı derinleştirenlere karşı bizler, bir arada yaşama irademizi ve barışa olan inancımızı göstermeliyiz.” ifadelerini kullandı.

“AKP iktidarı OHAL’le birlikte tüm topluma savaş açtı!”

İktidarın bir yılı aşkın süredir halka savaş açtığını belirten CHP’li Tüm, “AKP iktidarı 20 Temmuz 2016’da OHAL’le birlikte muhalefete, medyaya, meslek gruplarına, kısaca tüm topluma savaş açmıştır. OHAL Türkiyesi’nde son bir yılda hukuksuz ve gerekçesiz cezaevine atılanlar, açığa alınan veya işten çıkarılanlar bir yana, toplumun her bireyi bir şekilde belli bir mağduriyetin öznesi oldu. Bu denli toplumsal mağduriyeti hiçbir düzen kaldıramaz. Halka savaş açanlar er ya da geç o savaşın sonunda mağlup olurlar. AKP de yaratmaya çalıştığı bu düzende, bir şekilde mağdur olmuş veya ötelenmiş kesimlerin birleşmesini sağlayacak ve iktidarından olacaktır.” dedi.

“Bitmek bilmeyen iktidar hırsı er ya da geç yenilgiye mahkumdur”

CHP’li Tüm’ün açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Bundan tam 78 yıl önce, 1 Eylül 1939’da Naziler, Polonya’ya saldırarak dünya tarihinin en kanlı savaşlarından biri olan İkinci Dünya Savaşı’nı başlatmış ve bu savaş neticesinde yüzde 67’si sivil olmak üzere 65 milyona yakın insan hayatını kaybetmiştir. Milyonlarca cana mal olan bu büyük savaşın ilk günü tam 78 yıldır barışı temsil ediyor. İçinde bulunduğumuz konjonktürde de ne yazık ki tüm dünya savaşların eşiğinde kan kokuyor. Hemen her gün yeni bir bombalı saldırı, intihar eylemi veya kitlesel ölümlerle yüzleşiyoruz. Bugün başka bir faşizm, dünyayı esir almaya çalışmakta ve yine milyonların ölümüne ve mağduriyetine neden olmaktadır. Ancak 1 Eylül büyük bir savaşın başlangıcından çok faşizmin yenilmesini de ifade eder. Tarihin bize öğrettiği şey işte tam da budur: Bitmek bilmeyen iktidar hırsı er ya da geç yenilgiye mahkumdur.”

“AKP’nin iktidar hırsı içeride ve dışarıda barışın temellerini sarstı”

“Dünyada yaşanan acı gelişmeler bir yana, ülkemizde de son bir yılı aşkın süredir, toplumla adeta savaşan bir iktidarla karşı karşıyayız. 15 yıldır ülkeyi birlikte yöneten iki darbeci zihniyet, yüz bine yakın tutuklama ve gözaltının olduğu, yüz binden fazla memurun işten atıldığı, doğanın daha hızlı talan edildiği, milletvekillerinin, gazetecilerin, aydınların tutuklandığı ve medyanın bastırıldığı bir ülkeyi bizlere bıraktı. Kendinden olmayan herkese savaş açarak toplumu kutuplaştırdı, parçaladı. Orta Doğu’da bu zihniyet mezhepçi bakış açısıyla savaşın derinleşmesine neden oldu. Bu ‘bitmek bilmeyen iktidar hırsı’, içeride ve dışarıda barışın temellerini sarstı.

Toplumun artık barışmaya ve bütünleşmeye ihtiyacı var. Bu nedenle demokratik ve laik bir cumhuriyet üzerine inşa edilmiş, barış ve adalet talepli bir ülke için daha fazla mücadele etmemiz gerekiyor. Aynı şekilde, coğrafyamızdaki kirli savaşlar için de ‘halkların kardeşliğini’ esas alan bir politik vizyonu savunmamız gerekmektedir. Unutmayalım ki, bu topraklar acının sesi olduğu kadar umudun da sesini taşır. Hep birlikte 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde barışı kucaklayacağımız günler dileğiyle bayramımız kutlu olsun.”