71a89f27-0535-48b2-91df-161515685e5bNiğde’de Kentsel Dönüşüm çerçevesinde   TOKİ konutları yapılan vatandaşlar  ödeme artışına isyan etti. Belediye ve Valilik önünde toplanan vatandaşlar sorunlarına çözüm istedi.

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, Efendibey, Şahinali ve Şehitler mahallelerini kapsayan Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapımı devam eden TOKİ konutlarında belirlenen metrekare fiyatlarının değişmesi ile vatandaşın neye uğradığını şaşırdığını ve ödeme sorunu yaşadığını ifade etti. Konuyu meclis gündemine taşıyacağını  belirterek, Vatandaşların aldatıldık duygusu içinde olduklarını ve belediye ile valilikten sorunlarına çözüm aradıklarını belirtti. Gürer:  “Niğde merkezde tarihi doku dikkate alınmadan rant odaklı dönüşüm yapıldı. Bölge özünden koparıldı. Vatandaşa verilen vaatler ise  daha inşaatlar tamamlanmadan değişime uğradı. TOKİ mağduruyuz diyen  yüzlerce vatandaşımız var. Metrekare birim fiyatındaki artışı TOKİ olağan uygulama olarak değerlendiriyor ancak bölgede  evlerini veren vatandaşların çoğunluğu yoksul ve dar gelirli. Daha inşaatlar tamamlanmadan zam uygulaması vatandaşı mağdur etti. Soruna acil çözüm üretilmelidir.” dedi.

Hak sahiplerinin 850 lira olan metrekare birim fiyatı daha proje tamamlanmadan 1280 liraya çıkarıldı. 2013 yılında anlaşma gereği olarak 850 lira olan metrekare birim fiyatının 430 lira birden artmış olmasının hak sahiplerini mağdur edeceğine değinen Gürer, anlaşmanın dışına çıkılarak oluşan farkın vatandaşları mağdur edeceğini belirtti.

ÖMER FETHİ GÜRER NİĞDECHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, 6 bin 500 konutluk TOKİ projesinin ek ödeme ve faiz çıkarılmayacağının  vatandaşa sözünün verilmesine rağmen oluşan fiyat farkının  vatandaşın kabul etmediğini söyledi. Hak sahiplerinin yaptıkları anlaşmaya göre evler teslim olduktan 6 ay sonra ödemeler başlayacak ve memur maaş katsayısına göre artım gösterecekti. Ancak daha daireler teslim edilemeden 850 lira olan metrekare birim fiyatı 1280 liraya çıkarıldı.

Konuyla ilgili konuşan Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: “Kentsel dönüşüm kapsamında yapımı devam eden konutlarda vatandaşlardan ciddi şikâyetler gelmeye devam ediyor. Daha önceden belirlenmiş fiyatların üzerine eklemeler yapılarak hak sahiplerinin ödeme yapamayacağı fiyatlara çıkılmış durumda. 2013 yılında belirlenmiş fiyata kendilerini hazırlamış olan vatandaşlarımız böyle bir uçurumdan dolayı zor durumdalar. Vatandaşlarımız mağdur edilmelerinin gerekçelerini anlayabilmiş durumda değiller. 4 yıl önce belirlenen fiyatlara göre imzalar atılmışken bugün metrekare birim fiyatının üzerine 430 lira eklenmesi tam anlamıyla bir skandal olarak değerlendirilmelidir” dedi.

HAK SAHİPLERİ MAĞDUR

Efendibey, Şahinali ve Şehitler mahallelerini kapsayan 6 bin 500 daireden oluşan Kentsel Dönüşüm Projesi TOKİ konutlarında hak sahibi olan vatandaşlar artan metrekare birim fiyat farkından dolayı mağdur edildiklerini söylediler. Efendibey mahallesinde esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelen Gürer, artan fiyat artışının yarattığı sorunları vatandaşlardan dinledi. 2013 yılında imzalanan belgeleri gösteren vatandaşlar mağdur olduklarını anlaşma gereği 850 liradan satışın yapılması gerektiğini ifade ederlerken, sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istediler.