CHP Çanakkale Milletvekili Bülent ÖZ, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin açtığı personel alım ilanındaki kazanların, AKP yöneticisi, AKP yönetici yakını ya da AKP’ye üye kişiler olması için, ismi önceden belirlenen kişilerin nitelik şartlarına göre ilan edildiği iddialarını soru önergesi vererek gündeme getirdi.

Soru önergesinde; “İddialar doğruysa ÇOMÜ yönetimi Anayasamızın 10. Ve 70. Maddelerini ihlal etmiştir” teşhisi koyan CHP’li Bülent ÖZ, “Vatandaşımız özellikle ÇOMÜ Personel ilanını kazanan isimleri görünce, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonucu yetmez, birde AK Parti Seçme Sınavına (AKPSS) girmen, yani ya AKP’li yakını ya da AKP’ye üye olman gerekir düşüncesine sahip olmuştur.” ifadelerine yer verdi.

“İddialarda bahsi geçen isimler ve ilandaki aranan niteliklerin nedenleri Başbakan tarafından incelenerek, kamuoyuna ve Vatandaşlarımıza gerekli açıklama yapılmalıdır” diyen CHP’li ÖZ, soru önergesinin açıklamasında şunları ifade etti:

Kişiye Özel personel alım şartları çomü’den öte akp eşitsizliğidir.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Personel Daire Başkanlığı, 2 Haziran 2017 tarihinde beş büro personeli ve bir destek personeli alımı yapacağını ilan etmiş, başvuruların KPSS puanı şartı dışında, her bir personel için ayrı ayrı hangi niteliklere göre yapılabileceğini ilanında belirtilmiştir.

Devlet kurumlarına alınacak personel ve memur ilanlarının, kimlerin alım yapılacağı önceden belirlenen kişilerin nitelik özelliklerine göre açıldığı iddialarının bir örneği de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde yaşandığı iddia edilmektedir.

Anayasamızın 10. Maddesinde “Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundalardır.”

Anayasamızın 70. Maddesinde “Her Türk, kamu hizmetlerine girme hakkında sahiptir. Hizmet alımında, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilemez.”

İfadeleri açıkça yer alıyorken ve Devlet kurumlarında büro personeli olmak için bekleyen binlerce Büro Yönetimi ve Sekreterlik bölümü mezunu genç işsizimiz varken, ÇOMÜ ’nün ilan ettiği personel alım kriterlerinin, ismi önceden belirlenen kişilerin niteliklerine göre belirlendiği iddia edilmektedir.

önceden belirlenen isimlerin niteliklerine göre iş ilanı yapıldığı iddiası

ÇOMÜ ’nün açtığı Büro Personeli 1 no’lu ilan için aradığı nitelikler, Yükseköğretim Kurumlarının İşletme Bölümü Lisans mezunu olmak, Üniversite Hastanelerinde en az 5 yıl çalışmış olmak, Üniversite Hastanelerinin rapor biriminde en az 1 (bir) yıl çalışma tecrübesine sahip olmak denilmektedir.

İş bu ilandaki aranan niteliklere göre, 16 Ağustos 2017 tarihinde açıklanan personel alım ilan sonucunda, sadece Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan AK Parti Çanakkale İl Yönetim Kurulu Üyesi C. M ’nin nişanlısı F. T. ’nin istenilen tüm kriterlere de sahip olup, 1 no’lu Personel Alım İlanı için başka kriteri uyan vatandaşın olmayışı nedeniyle, ilanın önceden ismi belirlenen F. T. ’nin işe alınması için, F. T. ’nin sahip olduğu niteliklere göre iş ilanı yayınlandığı iddia edilmektedir.

ÇOMÜ’ nün açtığı Büro Personeli 2 no’lu ilan için aranan nitelikler, Yükseköğretim kurumlarının El Sanatları Programı Önlisans mezunu olmak, Üniversitelerde en az 10 (On) yıl iş deneyimine sahip olmak, Üniversitelerin kütüphane birimlerinde en az 3 (Üç) yıl çalışmış olmak, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Bilgisayar İşletmenliği-Operatörlüğü Belgesine sahip olmak, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) akrediteli ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Temel ve İç Tetkikçi Eğitimi Sertifikasına sahip olmak denilmektedir.

İş bu ilandaki aranan niteliklere göre, 16 Ağustos 2017 tarihinde açıklanan personel alım ilan sonucunda, sadece ÇOMÜ El Sanatları Bölümü mezunu olan G. Y. ’nin istenilen tüm kriterlere de sahip olup, 2 no’lu Personel Alım İlanı için başka kriteri uyan vatandaşın olmayışı nedeniyle, ilanın önceden ismi belirlenen G. Y. ’nin işe alınması için, G. Y. ’nin sahip olduğu niteliklere göre iş ilanı yayınlandığı iddia edilmektedir.

ÇOMÜ ’nün açtığı Büro Personeli 3 no’lu ilan için aranan nitelikler, Yükseköğretim Kurumlarının Bahçe Tarımı Programı Önlisans mezunu olmak, Üniversitelerin Dekanlık / Yüksekokul / Müdürlük sekreterliğinde en az 3 (Üç) yıl çalışma deneyimine sahip olmak, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) akrediteli ISO 9001:2008 KYS ve ISO 22000:2005 GGYS Temel ve İç Tetkikçi Eğitimi Sertifikalarına sahip olmak denilmektedir.

İş bu ilandaki aranan niteliklere göre, 16 Ağustos 2017 tarihinde açıklanan personel alım ilan sonucunda, sadece ÇOMÜ Bahçe Tarımı Bölümü mezunu olan AK Parti Bayramiç Gençlik Kolları Başkanı G. D. ’nin istenilen tüm kriterlere de sahip olup, 3 no’lu Personel Alım İlanı için başka kriteri uyan vatandaşın olmayışı nedeniyle, ilanın önceden ismi belirlenen G. D. ’nin işe alınması için, G. D. ’nin sahip olduğu niteliklere göre iş ilanı yayınlandığı iddia edilmektedir.

ÇOMÜ ’nün açtığı Büro Personeli 4 no’lu ilan için aranan nitelikler, Yükseköğretim kurumlarının Tekstil Programı Önlisans mezunu olmak, Üniversite Hastanelerinin Satınalma biriminde en az 6 (Altı) ay çalışma deneyimine sahip olmak, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Bilgisayar İşletmenliği-Operatörlüğü Belgesine sahip olmak denilmektedir.

İş bu ilandaki aranan niteliklere göre, 16 Ağustos 2017 tarihinde açıklanan personel alım ilan sonucunda, sadece İnönü Üniversitesi Tekstil Bölümü mezunu olan AK Parti Üyesi Ö. T. ’nın istenilen tüm kriterlere de sahip olup, 4 no’lu Personel Alım İlanı için başka kriteri uyan vatandaşın olmayışı nedeniyle, ilanın önceden ismi belirlenen Ö. T. ’nin işe alınması için, Ö.T.’nin sahip olduğu niteliklere göre iş ilanı yayınlandığı iddia edilmektedir.

ÇOMÜ ’nün açtığı Büro Personeli 5 no’lu ilan için aranan nitelikler, Yükseköğretim Kurumlarının Kamu Yönetimi Bölümü Lisans mezunu olmak, Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinde Danışma, Yönlendirme personeli olarak en az 6 (Altı) ay çalışma deneyimine sahip olmak, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) akrediteli TS EN ISO/IEC 17021-1:2015 Uygunluk Değerlendirmesi, Yönetim Sistemleri Belgelendirmesi ve Denetimi Yapan Kuruluşlar için Genel Şartlar Standardı Eğitim Sertifikasına sahip olmak denilmektedir.

İş bu ilandaki aranan niteliklere göre, 16 Ağustos 2017 tarihinde açıklanan personel alım ilan sonucunda, sadece Dumlupınar Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu olan Y. E. A. ’nın istenilen tüm kriterlere de sahip olup, 5 no’lu Personel Alım İlanı için başka kriteri uyan vatandaşın olmayışı nedeniyle, ilanın önceden ismi belirlenen Y. E. A. ’nın işe alınması için, Y.E.A. ’nın sahip olduğu niteliklere göre iş ilanı yayınlandığı iddia edilmektedir.

ÇOMÜ ’nün açtığı Destek Personeli 6 no’lu ilan için aranan nitelikler, Ortaöğretim mezun olmak, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Motorculuk Oto Elektrikçiliği Kalfalık Belgesine sahip olmak, “E” Sınıfı Sürücü Belgesine sahip olmak, Üniversitelerde en az 5 (Beş) yılını uzun yol makam şoförlüğü olmak üzere, en az 10 (On) yıl şoförlük deneyimine sahip olmak denilmektedir.

İş bu ilandaki aranan niteliklere göre, 16 Ağustos 2017 tarihinde açıklanan personel alım ilan sonucunda, sadece Açık Öğretim Lisesi mezunu olan M. A. ’nın istenilen tüm kriterlere de sahip olup, 6 no’lu Personel Alım İlanı için başka kriteri uyan vatandaşın olmayışı nedeniyle, ilanın önceden ismi belirlenen M. A. ’nın işe alınması için, M. A. ’nın sahip olduğu niteliklere göre iş ilanı yayınlandığı iddia edilmektedir.

ÇOMÜ iddiaları tepkiye dönüştü, ilan şartları ve kazanılanlar incelenmelidir.

ÇOMÜ ’de Büro Personeli olarak çalışmak üzere ilan edilen Büro Personeli Alım ilanındaki başvuru kriterleri, kamuoyunun ve Büro Yönetimi Bölümü mezunu vatandaşlarımızın tepkisine yol açmışken, kişiye özel açıldığı iddiaları üzerine 16 Ağustos 2017 de açıklanan sonuç listesinde AK Parti Yöneticilerinin, Yönetici yakınlarının ve AK Partililerin olduğu iddiaları tepkiyi arttırmıştır.

ÇOMÜ ’nün beş büro personeli ve bir destek personeli işe almak için verdiği personel alım ilanında, önceden belirlenen isimleri işe almak için iddialarda ismi geçen kişilerin kriterlerini aranan nitelikler olarak istediği iddiaları bağlamında;

 

1-         ÇOMÜ Bünyesinde Büro Personeli olarak çalıştırılmak üzere alınacak beş kişi için, beş farklı yüksek öğrenim bölümü mezuniyeti ve birden fazla farklı nitelik aranarak ilan edilmesi, ismi önceden ve AK Parti Yöneticisi, Yönetici yakını veya AK Parti üyesi olanlar arasından belirlenen kişilerin niteliklerine göre işe alım ilanı verildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise Vatandaşlarımızın Devlet bünyesinde işe girme eşitsizliğini oluşturan adaletsizliğin gerekçesi nedir?

 

2-         Bu iddialar gerçeğinde, Büro Yönetimi Personeli olarak çalışabilecek, binlerce Büro Yönetimi ve Sekreterlik mezunu vatandaşımız olup, KPSS sınavına girerek kamu personeli ilanı beklerken, ÇOMÜ yönetimi işe alım kriterlerini belirlerken iddialarda yer aldığı gibi Anayasamızın 10. ve 70. Maddelerin gereğine dikkat etmiş midir?

 

3-         Büro personeli işe alım kriterlerinde kişilerin El Sanatları Bölümü, Tekstil Bölümü, Bahçe Tarımı Bölümü mezunu olmasını talep etmesi, büro yönetimi çalışma esasları, iş ve işlevi açısından bir ilgisi vardır mıdır? varsa gerekçesi nedir? Üniversitelerin Büro Yönetimi ve Sekreterlik bölümlerinde ÇOMÜ ’nün Büro Yönetimi Personel Alım İlanındaki kriterler eğitim olarak verilmekte midir? Verilmiyor ise, bundan sonra Anayasamızın 70. Maddesindeki görevi gerektiren nitelikler kapsamında bu kriterler eğitim olarak verilecek midir?

Sorularını Başbakan Binali YILDIRIM ’a yönelterek, kamuoyu ve vatandaşların bilgilendirilmesini istedi.