00e935c7-cbd2-4af3-8eae-b7f720dc8216

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, Bor Şeker Fabrikası ziyaretinde fabrika müdürünü  makamında ziyaret etti.  Şeker  pancarının Türkiye için stratejik öneme sahip olduğuna değinen Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: “Pancar stratejik ürün. Sahip çıkmamız gerekiyor. Şeker Fabrikaları da özelleştirilmemeli ve  desteklenerek, modernize edilerek, güçlendirilerek geleceğe taşınmalı” dedi. Gürer Şeker-İş Bor Şube Başkanı Celal Tuğrul ‘uda ziyaret etti.

 “ŞEKER PANCARINDA BÜYÜK OYUNLAR OYNANIYOR”

 Şeker üretiminin ülkeler için stratejik önemi sahip olduğunun altını çizen Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, şunları söyledi: “Şeker piyasasında dünya çapında oyunlar dönüyor. Hiç şeker açığı yokken  verilen kararlarla nişasta bazlı tatlandırıcı  ithal ediliyor. İthal edilen tatlandırıcı sağlığa zararlı maddeler içeriyor. Nişasta bazlı tatlandırıcı  ile  sorun olabileceğini uzmanlar söylüyor. Hem toplumsal sağlık  sorununun önü açılıyor, hem de yerli pancar üreticinin önü kesiliyor” dedi.

 “ŞEKER PANCARI EKİMİ YAPAN ÇİFTÇİLERİMİZİN SAYISI HER YIL AZALIYOR”

 CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, Şeker Fabrikasında her geçen yıl çalışan sayısının düştüğünü, geçici işçilerin ise 15 yıldır çalışanları olmasına rağmen kadro alamadıklarını ifade etti. Ve konuyu meclise taşıdığını bu bağlamda sık sık sorunu hükümete ilettiğini ifade etti.

 Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer: “1500’e yakın emekçinin ekmek yediği fabrikada artık tüm çalışanların sayısı 600’ü geçmiyor. Geçtiğimiz yıl fabrikada 603.750 ton kota 538634 ton alım gerçekleşmiş, 115 gün çalışma sağlanmış, 68145 kilo şeker üretilmiş, 152.154 ton küspe üretimi yapılmış, şeker yanında önemli bir hayvan yemi üretimi de gerçekleştirilmiş. Hâlihazırda ilimizde 10-12 bin civarında şeker pancarı eken çiftçimiz bulunuyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre;  Bor Şeker Fabrikası’nda kampanya döneminde 335’i sabit işçi, 300’ü de taşeron işçi olmak üzere 635 kişi  çalışacak. 549 bin ton kota 515 bin ton ürün alımı hesaplanıyor. Pancar çiftçisi ise sorunlardan, hastalıklardan, başta verim kaybından söz ediyorlar. Hükumetten yeterli destek sağlamıyor. Kota önemli sorun, yeni ekim alanlarına izin verilmiyor” dedi. 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, Bor Şeker İş Sendikasını ziyaret etti. Bor Şeker İş Sendikası Celal Tuğlu’yu makamında ziyaret eden CHP heyeti Bor Şeker Fabrikası’nın sorunları hakkında bilgi aldı. 

 Gerçekleştirilen ziyarette sendikalaşmadan, işçi sorunlarına kadar birçok konuya değinen Gürer, şunları söyledi: “Sendikalaşmanın hür türlü ayak oyunlarıyla engellenmeye çalışıldığı günümüzde işçi haklarının korunması anlamında mücadelelerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi. 

 “GELİŞMİŞ DÜNYA ÜLKELERİNDE YÜZDE 2 OLAN TATLANDILMIŞ ŞEKER ORANI BİZDE YÜZDE 10”

 CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, yerli şeker pancarı üretimin desteklenmesi gerektiğini, hem insan sağlığı için hem de yerli ekonominin kalkınması için hayati önem taşıyan bu konuya hukümetin her dönem ilgisiz kaldığını söyledi. 

 CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, açıklamasında şunları ifade etti: “İnsan sağlığını tehdit eden tatlandırılmış ve genetiğiyle oynanmış tatlandırıcılar maliyetin ucuz olması nedeniyle tercih ediliyor. İnsan sağlığını olumsuz etkileyen şeker nişasta bazlı glikoz içeren sıvı şekerlerdir. Bu şekerler dünyanın kartelleşmiş şirketleri tarafından halkımıza dayatılıyor.” dedi. 

 Bor Şeker İş Sendikası Başkanı Celal Tuğlu ziyaretlerinden dolayı Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer ve CHP heyetine teşekkür etti. Başkanı Tuğrul sendikalaşmadan, işçi haklarına kadar birçok sorunun olduğuna değindiği konuşmasında, Bor Şeker Fabrikası’nın başta bölge halkı olmak üzere Türkiye için büyük önem taşıdığına değindi.