‘Bir cinayete tanıklık ediyorum’

“Burada savunma hakkımıza yeni bir saldırı vardır. Daha önceden tutuklanan avukatlarımız var. İlk duruşmamıza iki gün kala avukatlarımız gözaltına alındı. Burada bizim savunmamız engellenmiştir. Bunun yanında 14 Eylül’de duruşmaya keyfi olarak getirilmedik.

Biz açlık grevindeyiz. 14 gün daha açlık grevinde tecrit hücrelerinde işkence çektik. Şimdi burada bizim savunmamız engellendi. Üç avukat dayatmasını kabul etmiyorum. Burada olmayan Nuriye Gülmen zorla numune hastanesine götürülmüştür. Neden? Çünkü savunması engellenmek istenmişti. 

Ezilen, sömürülen işçiler adına… Hukuk diyerek yutturulmaya çalışılarak bu davayla hukukun katledilmesini bizzat gözlerimle gördüm. Önce yerde inim inim inledi sonra sessizce can verdi. Şimdi ise bir cinayete ancak bu kadar yakından tanıklık ediyorum.

Adliyede kararı beklerken işlendi cinayet. Polis amiri, savcının odasına girerek kendilerine çay söyledi ve bir saat konuştular. Cinayet böyle işlendi.

Bu ülkenin halkına daha hakim karşısına çıkmadan birileri tarafından tutuklanma kararı veriliyor. Bunun adına emir büyük yerden deniyor. Sırtında afili yargıç cübbeleriyle millet adına karar vereceksiniz. Sahi çoktan kırmadınız mı kalemimizi? Cübbelerinizle oyuna dahil edilen sizler, elinizdeki iddianame senaryo. Kimin için bu oyun? Egemenleri memnun etmek olacak yine. Mahkemelerden adalet çıkmayacağının kanıtı şu ana kadar yaşadığımız hukuksuzluk, keyfiliktir.

‘AKP ekmeğimle beni terbiye etmek istedi’

Kimse bu adaletsizlik karşısında aman dilemeyi beklemesin. Ben yine düşündüğümü söyleyeceğim. Hükümsüz olan bu siyasi davaya karşı bir savunma olmayacak benim savunmam.

Emeğimle onurumla ekmeğimi kazanan bir öğretmendim. AKP ekmeğimle beni terbiye etmek istedi. Tarih, ekmek kavgasının tarihidir. Sömürü var olduğu sürece direniş de  sürecek. Savunma yapması gereken, ufak bir açıklama bile yapmadan koltuklarında oturan AKP iktidarıdır. Onuruyla ekmeğini kazanan bir sınıf öğretmeniyken önce işimden atıldım. Bu kabullenebilir bir durum değildi.

Ben işinden atılmış bir sınıf öğretmeniyim, köleliğe karşı mücadele eden Spartaküs’üm, firavuna karşı Musa’yım, ‘Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan’ diyen Pir Sultan Abdal’ım, ‘Yarin yanağındma gayri herşey ortaktır’ diyen Şeyh Bedrettin’im, İsrail zulmüne karşı dövüşen Filistinli’yim, dünyanın her köşesinde haksızlığa uğrayan ve mücadele eden kim varsa oyum.

‘Sağa sola FETÖ’cü diye saldıranlar önce kendilerine baksın’

Sağa sola FETÖ’cü deyip saldıran iktidar temsilcileri, önce kendilerine baksınlar. Şimdi oturduğunuz o koltuklarda daha önce kendi siyasal düşüncelerine göre kararlar veren, şu an tutuklu olan hakimler vardı. Biz halkın aydınları olarak kamu emekçilerine yönelik bunun gibi komplo davalarına çok rastladık. Devlet kurumlarında uygulanan tek bir kural vardır o da talimatsız hareket etme yanarsın kuralıdır.”

Mahkeme başkanı savunmaya müdahale ederek, iddianamedeki suçlamalara yönelik savunma yapmasını isteyince Özakça, “Ben buraya gelebilmek için çok sabrettim, siz de biraz sabredin” diye yanıt verdi.

‘AKP gibi düşünmüyorsanız terörle iltikatlısınız’

Tutuklu eğitimci sözlerini şöyle sürdürdü:

“AKP iktidarı, çocuklarımızın geleceğini, onların demokratik bilimsel eğitim hakkını çalmaktadır. Eğitim alanında özelleştirmeyle güvencesizleştirmenin önü açılıyor. Ayrıca performans değerlendirme sisteminin önü açılmaya çalışılıyor. Muhalif sendikaların eylemleri ‘suç’ konusu edilerek kamu emekçileri soruşturma ve ihraç tehditleriyle karşı karşıya kalıyor. AKP gibi düşünüp yaşamıyorsanız terörle iltisaklısınız. AKP’liyseniz bile iktidara yakın sendikanın seçtiği okul müdürüyle aranız iyi değilse terörle iltisaklısınız. Öğretmenlik bana ne lüks bir yaşam ne de gözümün arkada kalmayacağı bir yaşam vaadediyordu. Yaşamımızı sürdürmek zorunda olduğumuz yerde her gün tank top sesleri duyuyorduk.

‘Halkın aydını hem halktan öğrenen hem halka öğretendir’

Halkın aydınıçelişkileri görüp kavrayantoplumsal mücadele içinde eyleme geçenen güzel türkünün koro ile söylenen olduğunu bilentek başına kalsa da mücadele eden, hiçbir şeyin kendi kendine olmayacağını bilençelişkileri görüp eyleme geçen ve hem halktan öğrenen hem halka öğreten aydındır. Bu direniş iki kişinin direnişi diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu direniş ezilen halkların direnişidir. Ben de halkın aydını olan bir öğretmen olarak bu direnişin bedelleri olacağını biliyordum. Kimsenin sokağa çıkmadığı, basın açıklamalarının yasaklandığı bir dönemde halkımın sözünü söylemeyi bir zorunluluk olarak görüyorum. Kamu emekçilerinin mahkum edilmeye çalışıldığı hayata karşı açlığımızla direniyoruz. Mesele açlık grevinin etkili bir eylem olmasının düşünülmesi, halk tarafından sahiplenilip büyüyeceğinden duyulan korku idi. Aç kalmayı biz tercih etmedik, bunun sebebi iktidarın bizi açlığa mahkum etmek istemesidir.

‘İş. Bu kadar!’

İktidar işimizi bize geri verseydi aç kalmazdık. Direnişi başlatan da bastırmaya çalışan da iktidardır. ‘İhraç edilenler ağaç kökü yesin’ diyen bakana sesleniyorum, onu da yemiyoruz. Ömrümüzden yiyoruz. İşimizi geri alıncaya kadar açlık grevi eylemine devam edeceğim. Biz devrim olsun, AKP gitsin diye açlık grevi yapmıyoruz. İşimizi geri istiyoruz bunun için açlık grevi yapıyoruz. İş. Bu kadar! 

Tutuklandık çünkü açlık grevimiz haklılığıyla halk nezdinde karşılık buldu. Tutuklandık çünkü bu tutuklama korku ve gözdağını büyütecekti. Tutuklandık çünkü AKP’nin yeni ülke politikasının önünde engeliz! Gezi ve Tekel direnişinin tekrarı bize değil, iktidarın zulmüne bağlıdır. Zulüm artarsa direniş olacaktır.

‘İlk defa buraya gelirken güneş ışığı gördüm’

Biz  hasta değil eylemciyiz. Ben hastaneye kaldırıldığımdan bu yana ilk defa buraya gelirken güneş ışığı gördüm. Biz zorla müdahale tehditleriyle baş başbaşayız orada, kimsenin müdahalesini istemiyoruz! Pazartesi gecesi zebaniler geldi, gece gelenlere başka ne denir?

‘Verin kararınızı perde kapansın’

Nuriye’yi numuneye götürürken içeriden sloganlar çığlık sesleri geliyordu, yani bilinci açık. Nuriye’yi iki gün önce numuneye, duruşmaya getirmemek için kaldırdılar. Zorla müdahale insanlık suçudur.

(İçişleri Bakanı) Süleyman Soylu bizimle ilgili çok şey söyledi, inandıramadı insanları. Bakanlık eliyle kitapçık yayınladı. Soylu bizi hedef gösterdi zaten, terörist ilan etti. Peki bu mahkeme niye kuruldu? Asıl suç olan budur. Zorla müdahale için götüreceklerini düşünüp annemle vedalaştım. Bu uygulamanın sonuçları belli. Fotoğraf dahi çektirmemize izin vermediler. Amaçları bizi unutturup zorla müdahale edip, bizi yaşayan ölü haline getirmekti. Son olarak şunu söylemek istiyorum: Verin kararınızı perde kapansın.”

semih-ozakca1

Özakça savunmasını Enver Gökçe’den ‘Dost’ şiirini okuyarak bitirdikten sonra salondan alkış sesleri yükseldi.

Duruşmaya bir saat ara verildi.

Gülmen’in son durumu: Tuvaleti olmayan odada, ayağa kalkmasına izin yok

Duruşma başladı: Özakça getirildi, Gülmen’in getirilmesi ‘tıbben sakıncalı’

‘Bir saat’ denmişti: Gülmen avukatıyla beş dakika görüştürülmüş

Açlık grevindeki Özakça: Bizi yaşayan ölü haline getirmeye çalışıyorlar

Yoğun bakımdaki Gülmen’in durumu: Uyku hali, konuşma bozukluğu, koku alamama

Duruşmaya iki gün kala: Açlık grevindeki Nuriye Gülmen yoğun bakıma alındı

Açlık grevindeki Gülmen ve Özakça’nın 14 avukatı tutuklandı

Avukatları son durumu paylaştı: Gülmen yataktan kalkamıyor

Genoa-Lazio maçında ‘Nuriye ve Semih’e özgürlük’ pankartı

Gülmen ve Özakça’ya tahliye yok

Polis saldırdı, adliye ‘ablukada’: Gülmen ve Özakça’nın davasına destek de yasak

Gülmen ve Özakça’nın mahkemeye getirilmemesi istendi: Kaçabilirlermiş!

Gülmen ve Özakça’nın hastanedeki koşulları cezaevini arattı!

Halkın Hukuk Bürosu duyurdu: Gülmen ve Özakça’nın 10 avukatı gözaltında

İki eğitimciden duruşmaya çağrı: Bizi hücrelerden alacak olan sahiplenmeniz

Açlık grevindeki Özakça’nın eşi: ‘Hükümet geri adım atmaz’ gibi klişelerimiz yok

Yönetmen Barış Pirhasan’dan Gülmen ve Özakça’ya şiir: N’olur yaşayın çocuklar bunlara inat

Eşi anlattı: Özakça’nın yüzü çöktü, 30 kilo kaybetti

‘Nuriye Semih yaşasın’ pankartı açtığı için tutuklanan Beşiktaşlılardan ikisi serbest

Özakça’dan tutuklu Beşiktaşlılara: Tüm zamanların şampiyonu direnenlerdir

Başbakan sözü: Konyaspor’un cezasının hafifletilmesi için gerekeni yapacağım

Avukatından son durum: Nuriye açısından artık her şeyi bekleyebilir pozisyondayız

Gülmen ve Özakça’nın doktoru: Zorla müdahale edilecek diye uyumuyorlar

Esra Özakça: Gülmen ve Özakça’nın sürekli müdahale hissiyle yaşaması isteniyor

Gülmen ve Özakça’ya refakatçi izni çıktı

Eşi anlattı: Semih Özakça’yı, ‘Ölü müsün değil misin’ diye uyandırıyorlarmış

İHD başkanı: Nuriye ve Semih’in isimleri fiilen yasaklandı

‘Nuriye Semih yaşasın’ pankartı açan taraftarlardan biri tutuklandı

Beşiktaş taraftarının ‘Nuriye Semih yaşasın’ pankartına ‘terör’ soruşturması

Beşiktaş taraftarından ‘Nuriye Semih yaşasın’ pankartı

Konyaspor başkanına göre ‘Nuriye Semih’ pankartı taraftarı tahrik etmek içinmiş

Oğlunun cenazesi için 90 gün açlık grevi yapan Kemal Gün Nuriye ve Semih için açlık grevinde

Gülmen ve Özakça’ya destek eyleminde ‘heykel’ sanılan sanatçı da gözaltında

Semih Özakça’nın eşi: Cezaevinde gazete arasına dürüm broşürü koyuyorlarmış

Yasak İstanbul’a taşındı: Gülmen ve Özakça’ya destek eylemine polis saldırısı

‘Ethnique Punch’tan açlık grevindeki eğitimcilere ‘selam’: Nuriye ve Semih’in açlığına ses ver

Esra Özakça’dan karara tepki: AİHM’de de hukuk yokmuş

Tutuklu iki eğitimcinin avukatı: OHAL Komisyonu karar verirse açlık grevi bitebilir

‘Anlatılanlar bütünüyle gerçek’: Gülmen ve Özakça için çekilen ‘Yaşıyor’ yayında

AİHM’den Gülmen ve Özakça’ya ret: Devlet iyi bakıyor, hayati tehlikeleri yok

Nuriye Gülmen’den mektup: ‘Ölmüş mü’ diye bakıyorlar, son günlerin işkencesi bu

Ankara’da Gülmen ve Özakça yasağı: Ay boyu eyleme izin yok, IŞİD saldırabilir

Zorla hastaneye götürülen Özakça: Askerler ‘Kafasına bastırırım hareket edemez’ dedi

Zorla hastaneye götürülen Gülmen ve Özakça ‘tam bir tecrit ortamında’

Gülmen ve Özakça için Taksim’de eylem: Zorla tıbbi müdahale hukuka aykırı

Halkın Hukuk Bürosu: Gülmen ve Özakça zorla hastaneye götürüldü, müdahale yok 

CHP’li vekillerin Özakça ve Gülmen’i ziyaret taleplerine bakanlıktan yanıt yok

Kolunda morluklar oluştu: Açlık grevindeki Semih Özakça cezaevinde darp edildi

Nuriye Gülmen’den mektup: ‘Ölmüş mü’ diye bakıyorlar, son günlerin işkencesi bu

Açlık grevindeki Özakça’dan şiir: Bu devrana daha ağır söveceğim

AİHM’in talebiyle: Açlık grevindeki iki eğitimci muayene edildi