????????????????????????????????????

BORÇKA AKSU MAHALLESİ DERTLİ Mİ DERTLİ!.

DSC_0555

Borçka 2002, 2009, 2012 ve 2015 yıllarında 4 kez Sel ve heyelan afeti yaşadı. Bu felaketlerde 8 can gitti. DSİ’nin “Taşkın Koruma” projeleri başlatmasının ardından sel ve su taşkınları daha çok yaşanmaya başladı.

Borçka en son felaketini 11 Kasım 2015 yılında yaşadı. İlçe Merkezi’nde 2, İbrikli Köyü- Esentepe Mahallesi’nde 1 olmak üzere 3 kişi hayatını kaybetmişti. Bu elim felakette Borçka Aksu Mahallesi’nin alt ve üst yapısı çökmüş, Aksu (Deviskel) Deresi bir kere daha taşmış, sel yine köprülere zarar vermişti. Dönemin Valisi Kemal Cirit, sel bölgesine gelerek yaraların en hızlı şekilde sarılacağını, yıkılan köprülerin en hızlı şekilde yapılacağını, alt ve üst yapının çok hızlı bir şekilde yenileneceğini, hayatın en kısa sürede normale döneceğini yerel ve yaygın basına ifade etmişti.

DSC_0543 1

TARİHİ KÖPRÜ GEÇMİŞİ GELECEĞE BAĞLAMAYA DEVAM EDİYOR. YENİ NESİL KÖPRÜLERİN YERİNDE YELLER ESİYOR!

DSC_0561 2

Aradan 2 yıl geçti. 3’ncü yıla giriliyor. Özellikle DSİ’nin işi ağırdan alıp İHALE’ye geç çıkması gecikmenin en büyük nedeni olduğunu dile getiren vatandaşlar, işin de ağır ilerlediğini savunuyor. Okulların, Opuca Mahallesi’nin, Artvin Ve Borçka Devlet Hastane’si yolunun bu istikamette olması trafik ve yaya geçişi yoğunluğunu artırıyor. Borçka’nın imdadına sel felaketlerine eyvallah demeyen ve 300 yıldır dimdik ayakta kalabilmeyi başarmış, 3 gözlü tarihi Aksu köprüsü Borçka’nın imdadına yetişti. Tarihi Köprü Araç ve yaya geçişi yükünü 2 yıldır çekiyor. Geçmişleri 30 yıla varmayan beton ve asma köprüler ise yok oldu. Yerine yenileri henüz yapılamadı.

İnşaat süresi içinde mahalle sakinleri işin yapılması için toz, gürültü ve diğer olumsuzluklara sesini çıkarmadı. Ancak özellikle Dere kenarına taşkın koruma amaçlı yapılan beton perde çalışması yapılırken fosseptiklerin ağzının açık olması kokunun mahalleyi rahatsız etmesi ve bazı çukurların iptidai şekilde kapatılmasından dolayı tehlike saçması nedeniyle rahatsızlıklarını dile getiriyor.

Mahalle sakinlerinden Esengül Çelik, Aksu Mahallesi’ndeki durumdan dolayı yetkililere seslenerek, iş yaparken çevre sağlığı ve güvenliğinin de sağlanmasını istedi. Çelik; “Aksu (Deviskel Suyu) Mahallesi sakinlerinin hepsi çok rahatsız ve şikayetçi. Ama iş konuşmaya geldi mi, konuşmuyor, yada konuşamıyor. Bugün buraya bir çok mahalle sakini kadınlarımız gelecekti, gelmediler yada gelemediler. Oysa konuşmayacak ne var.

İŞ YAPILIRKEN ÇEVRE GÜVENLİĞİ ÖN PLANDA OLMALI

Bakın burası 2 yıldır bir türlü düzelmedi. Bu yıl Dere taşkın koruma beton perdeleri yapılıyor. Elbette iş yapılırken etrafta normalin dışında bir durum yaşanması doğaldır. Çukur olur, toz olur, çamur olur, gürültü çıkar. Ben bunları biliyorum. Biz mahalle olarak bunlar için ağzımızı açmıyoruz. Ama eğer fosseptik kuyuları açık ise, kötü şekilde öylesine kapatılmışsa, kokusu etrafı, tüm mahalleyi rahatsız ediyorsa, sağlık sorununa neden olabilecekse insan olarak nasıl susulur ki? Neden susayım. Tam aksine herkesin bunu yetkililere iletmesi gerekir.

Ben bir insan olarak bundan rahatsızlık duyuyorum. Gerçekten çok kötü kokuyor. Gerek sayın Belediye Başkanımızdan, gerek sayın kaymakamımızdan, gerekse sayın valimizden bir taraftan iş yapılırken bu konuda daha çok duyarlı ve dikkatli olunması için tedbir alınmasını rica ediyorum.. Ben ne burada iş yapan firmayı, ne belediyeyi, ne de başka ilgili kişileri şikâyet etme amaçlı

konuşmuyorum. İşler yapılırken, yaşamın normal devam etmesi için bu olumsuzlukların giderilmesini istiyorum.”dedi.

Aksu Mahallesi Muhtarı Köksal Solmaz, “ Biliyorsunuz, 2015 yılının Kasım ayında Borçka sel ve heyelan felaketi yaşamıştı. Borçka Merkez’de 2, İbrikli Köyü Esentepe Mahallesi’nde 1 olmak üzere 3 insanımız hayatını kaybetmişti. Onlara bir kere daha rahmet diliyor, ailelerimize başsağlığı dileklerimi yineliyorum. O zaman sayın valimiz Kemal Cirit’ti. En kısa sürede burada yaşananların izini sileceklerini, yıkılan köprülerin yenden yapılacağını, bir daha böyle felaketlerin yaşanmaması için tüm tedbirlerin alınacağını söylemişti. Mahalle sakinleri de kendisine teşekkür etmişti. Dere Islah çalışmaları ve selin yaralarının çalışmaları ise şimdi ki Valimiz Sayın Ömer Doğanay döneminde başlatıldı. Sayın valimize mahalle sakinleri adına çok teşekkür ediyorum.

VATANDAŞLAR İŞİN NEDEN BU KADAR UZUN SÜRDÜĞÜNÜ SORUYOR!

Vatandaşlar, işin neden bu kadar uzun sürdüğünü, neden yavaş ilerlediğini, neden bir türlü bitmediğini soruyor. Burası birkaç kere de medyaya yansıdı. Özellikle 2 köprünün en kısa sürede bitmesi çok büyük ihtiyaçtır. Aksu’da İmam Hatip’in yanındaki köprünün dere yatağına doğru çok alçak olması nedeniyle mahallenin sel felaketinin yaşanmasına neden oluyor. 2015 yılının Kasım ayında olan sel felaketinin bu yıl aynı anda yaşanmayacağına kimse garanti verebilir mi?. Bu mahallenin muhtarı olarak bir an önce biten yerlerde dere içindeki hafriyatın alınmasını istiyorum. Yoğun yağmur yağar, sel olursa bu hafriyattan dolayı su sığmaz yine mahalleyi sel basabilir. Gerçekten vatandaş ta beni çok sıkıştırıyor, şikâyet ediyor. Ben de onların şikâyetlerini yetkililerimize iletiyorum.

BU KÖPRÜ YİNE SELE NEDEN OLABİLİR!

Yukarıdaki köprü yine sele sebep olabilir. Aşağıdaki beton köprünün bir an önce yapılaması gerekiyor. Tarihi köprü yetemiyor. Çocuklar, araçlar, mahalle sakinleri herkes buradan geçiyor. Temennimiz gelecek yıl tüm çalışmanın bitirilmesi. Bu yıl için ise açılmış olan fosseptiklerin kapatılması, geliş ve geçiş yollarının, caddenin, mahallenin güvenli hale getirilmesini mahalle halkı adına istiyorum. Fedakârlık yapılması gerekiyorsa, mahalle sakinleri olarak her türlü fedakârlığa razıyız. Yeter ki çevremiz güvenli olsun, sağlığımızı olumsuz etkilemesin.” Dedi

MEVCUT LAĞIM BORULARI GENİŞ İKEN DEĞİŞTİRİLECEK OLAN ALTYAPI BORULARI DAR

Öte yandan Aksu Mahallesi sakinleri, alt yapı çalışması kapsamında sökülen eski lağım borularının çapının büyük olmasına rağmen yeni konacak boruların çok dar olması nedeniyle bu boruların mahalleye yetmeyeceğini belirterek, değiştirilmesini ve önceki boruların çapında olanların döşenmesini, bir an önce pis kokuların önlenmesini istedi.

HABER: SAMİ ÖZÇELİK