Çanakkale Milletvekili Bülent ÖZ, Milletvekilleri, Yenice Bölge Muhtarları ve STK yöneticileri ile birçok kez Yenice Çırpılar Termik Santral ÇED toplantısına katılmış ve nihai karar sürecinde olan Termik Santral için geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığındaki toplantıda Bakanlığın kendi hazırladığı Çanakkale Çevre Sorunları raporunu gösterip ÇED sürecine olumsuz karar verilmesi talebini tekrar iletmişti.

TERMİK SANTRALLERİ ISRARLA GÜNDEME GETİRİYOR

Bakanlığı’nın 2016 yılında yayımladığı raporunda, Çanakkale’deki çevre sorunu Termik Santrallerdir demesine rağmen, Çanakkale Yenice Çırpılar köyünde yapılmak istenilen Termik Santralin ÇED raporu nihai karar sürecinde olması üzerine, “Çevre Bakanlığının raporuna rağmen neden yeni bir ÇED süreci var?” ifadeleriyle konuyu bir kez daha gündeme getiren Bülent ÖZ, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet ÖZHASEKİ tarafından yazılı cevaplandırılması için soru önergesi verdi.

Milletvekilimiz Bülent ÖZ, soru önergesinin açıklamasında şunları ifade etti:

Medeni Ülkeler iklim değişikliğine karşı mücadele edip, insan sağlığını etkileyecek faktörlerden uzak duran politikalar üretirken, Ülkemizde her geçen gün yeni bir Termik Santral Projesi ile karşı karşıya kalıyoruz.

Bakanlığınız tarafından 2016 yılında, 32 yayın numarasıyla yayımlanan Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Değerlendirme Raporunun Çanakkale ilimiz verilerinde, Çanakkale’nin öncelikli çevre sorunu hava kirliliği ve hava kirliliğine neden olan kaynak, önem sırasına göre Termik Santraller olarak belirtilmiş, toprak kirliğine neden olan kaynak olarak da önem sırasına göre sanayi kaynaklı atık boşaltımı gösterilmiştir.

BÖLGEDE TERMİK SANTRAL YAPILSIN DİYEN YOK AMA ÇED KARARI OLUMSUZ VERİLSİN DİYEN ÇOK
Çanakkale Yenice Çırpılar köyünde yapılması planlanan ve ÇED raporu nihai karar sürecinde olan Termik Santralin yapılmaması için Bölge halkının, Bölge Muhtarlarının, Sivil Toplum Kuruluşlarının yazılı ve sözlü itirazları Termik Santralin ÇED raporuna olumsuz karar verilmesi yönündedir.

BAKANLIĞIN ÇEVRE SORUNLARI BİLİMSEL RAPORUNA RAĞMEN ÇED SÜRECİ CİDDİ KAYGI NEDENİDİR 
Çanakkale’deki hava ve toprak kirliliğin kaynağının Termik Santraller olduğunu, Bakanlık olarak bilimsel çalışmalarla tespit etmiş olmanıza rağmen, Çanakkale bölgemizde Termik Santrallerinin sayısının ısrarla arttırılarak, ileride telafisi mümkün olmayan çok ciddi yaşamsal tehditler oluşturabilecek hava, toprak kirliğine ve insan sağlığına olumsuz etkilerinin yaşanacak olması, bölgede çok ciddi kaygılara neden olmaktadır diyerek;
1- Çanakkale Yenice Çırpılar Termik Santralinin ÇED sürecinde bölge halkının da duyarlılıklarını gözeterek yeniden bir değerlendirme yapmayı düşünüyor musunuz?

2- Tüm çağdaş ülkelerde ve Bakanlığınızın bilimsel çalışmalarında da ifade edildiği gibi, başta Çanakkale bölgemizde olmak üzere, ülkemizin dört bir köşesinde termik santrallerin sayısının arttırılması konusunda ısrarlı çalışmalarınızı sürdürecek misiniz? Sürdürecek iseniz gerek çağdaş ülkelerde gerek Bakanlığınızın bilimsel çalışmalarında tespit edildiği üzere, anılan bölgelere verilebilecek telafisi mümkün olmayan zararların önüne nasıl geçmeyi düşünüyorsunuz?

3- Çağdaş ülkelerde ve Bakanlığınızın yaptığı tespitlerde ön görüldüğü üzere temiz enerji diye adlandırdığımız, yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanarak Termik Santral yapımından tamamen vazgeçmeyi düşünmüyor musunuz?

4- Çanakkale ilindeki Termik Santrallerin ÇED süreçlerindeki şartları yerine getirip getirmediği Bakanlığınız tarafından denetlenmekte midir? Denetleniyorsa Çanakkale ilindeki Termik Santraller ÇED süreçlerindeki şartların tamamını yerine getirmekte midir?

Açıklamalarının ardından sorularını Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet ÖZHASEKİ ’ye yönelterek, kamuoyu ve vatandaşların bilgilendirilmesini istedi.