Haber: Sami Özçelik

Artvin merkezde “Genç Çiftçi Hibe Destek Projesi” kapsamında 14 genç çiftçiye 84 damızlık düve hibe edildi. Ancak hibe edilen düveler söz verilen ve daha önce dağıtımı yapılan cins düveler olmayınca hak sehipleri bunu kabul etmedi. Elde ve arabada kalan hayvanlar asıl hak sahiplerinin yerine yedeklerine verilerek arabadan indirildi. Vatandaşlar tüm bu yaşananları skandal olarak niteledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2017 yılı “Genç çiftçi hibe destek” projeleri kapsamında Artvin’de damızlık düvelerin dağıtımı başladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve ilçe müdürlükleri aracılığıyla Artvin merkez ve ilçelerinde “genç çiftçi projesi” kapsamında hak kazanan çiftçilere hibe düvelerini teslim etmeye başlandı.

DÜVELERİ GÖREN HAK SAHİPLERİ ŞOK OLDU!

Ülkemizin farklı bölgelerinden tırlarla getirilen düvelerin ilçelere dağılımı yapıldı. Artvin Merkez ve bazı ilçelerinde gelen hayvanların kalitesine yönelik eleştirilerde beraberine geldi. Bazı ilçeler hayvanların sözleşmede yazan yaşlarından cinslerinden farklı olduğu gerekçesiyle kabul etmedi. Artvin merkezde ise hayvan pazarında dağıtımı yapılmak istendi. TIR’ın kasaları açılmasıyla hayvanları gören genç çiftçiler adeta şok oldu.

ASIL HAK SAHİPLERİ ALMAYINCA…

Hibe kapsamında Montofon, Sİmental yada bunların melezleri olması gerekirken yerli hayvanın geldiği idda ettiler. Hatta çoğu çiftçi hayvanları kalitesi düşük yada yaşları küçük olduğu gerekçesiyle kabul etmedi. İki gün dağıtım yapamayan yetkililer en sonunda çareyi yedeklere şans vererek buldu.

BU SKANDALIN İZAHINI KİM YAPACAK?

Yaşanan bu kiriz halen daha devam ederken “Genç Çiftçi Hibe Destek Projesi” kapsamında uzun süre düvelerini bekleyen genç çiftçiler bekledikleri düvelere kavuşamamanın üzüntüsünü yaşadılar. Çiftçiler, “ Daha önce dağıtılan hayvanlar simental, montof cinsi düvelerdi.

Bize de aynısı verileceği söylendi. Ancak gördük ki gelen hayvanlar bize vaat edilen, söylenen, daha önce dağıtılan hayvanlar dğeil. Bu bizi çok üzdü. Devlet baba birine yaz birine kış yapmaz. Nasıl ki bundan önce cins hayvanlar dağıtıldı, bize de aynısı vermeleri gerekir. Bundan dolayı şartlara uymadığı için hayvanları almıyoruz.” diyerek sitemde bulundular.

IMG-20171011-WA0006

BURADA SORULMASI GEREKEN SORULAR

1- Şartnamede belirtilen cins ve yaşlarda düveler neden verilmedi?

2-Şayet şartname ve verilen sözlerde belirtilen düveler elinizde bulunmuyordu ise dağıtım öncesi bu konuya açıklık getiren bir açıklamayı neden yapmadan dağtıma çıktınız?

3 -Getirdiğiniz hayvanları yedeklere vererek nasıl bir çözüm bulmuş oldunuz?

4- asıl hak sahiplerinin gasp edilen haklarını nasıl ve ne zaman iade edeceksiniz?

5- alırsanız da bu almasanız bu, almasanız yedeklerinize veririz. Siz de hakınızı kaybetmiş olursunuz iddaisı doğru mudur? Devletin vatandaşına verdiği söz senettir. Bu sözü ne zaman yerine getireceksiniz?

6- projede belirtilen smental ve montof düvelerin fiyatlarının 6 bin TL’den sayıldığı, son olarak asıl hak sahiplerinin kabul etmediği, yedeklere dağıttığınız bu ırk olmayan sıradan ve küçük olan düvelerin fiyatları kaç TL’den hibe olarak sayıldı? Burada devlet zarara uğratılmış mıdır? Vatandaş kandırılmış mıdır?

7- Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün konu ile ilgili Artvin kamuoyunu bilgilendirme amaçlı bir basın açıklaması olacak mı? Açıkça görülen bu yaşanan mağduriyetin giderilmesi için bir çalışma yapılacak mı?