CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “İsmail Küçükkaya’ya açılan savcılık soruşturması ile FOX TV’ye verilen reklam bedeline el koyma cezasının baskı altında yapıldığı ortaya çıkmıştır” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışı gezisi sonrası uçakta yaptığı konuşmaya CHP’den tepki geldi. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “AKP Genel Başkanı Erdoğan, FOX TV programcısı İsmail Küçükkaya’ya açılan soruşturmayı bizzat takip edeceğini açıklayarak yargıya ve medyaya baskı yapıyor” ifadesini kullandı.
Erdoğan’ın aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı makamında oturduğunu da hatırlatan Yarkadaş, “Kendinizi soruşturmayı açan savcının yerine koyun… Erdoğan’ın bu sözlerinden sonra, sağlıklı bir soruşturma yürütebilmesi mümkün değildir” dedi.
Yarkadaş sözlerin şöyle sürdürdü:
“Savcılık makamının, Küçükkaya’nın haberinin ardından baskı altına alındığı çok açıktı… Erdoğan’ın sözleri bu baskıyı daha da artırdı. Savcılık, kendi belediye başkanını bile hapse attırmakla tehdit eden ve zorla istifa ettiren bir mekanizma karşısında sağlıklı bir soruşturmayı nasıl yürütecek? Savcı şu an, takipsizlik verdiği ya da iktidarın istediği maddelerden soruşturma açmadığı an, nelerle karşılaşacağının tedirginliğini yaşıyor. Çünkü kendisini ağır bir baskı altında hissediyor. Bunu yapmaya ve yargıyı baskı altına almaya  kimsenin hakkı yoktur. Bir şikayet varsa, bu doğal mecrasında ve özgür bir ortamda değerlendirilmelidir.”
Erdoğan’ın sözlerinin yargıya açık bir baskı niteliği taşıdığını belirten Yarkadaş, “Zaten bu soruşturma baştan beri ilginç bir seyir izliyordu. Savcı  ve RTÜK jet hızıyla harekete geçti. Hemen soruşturma açıldı.  RTÜK FOX TV’ye 24 saat sonra ağır bir ceza verdi. Şimdi bu hızın sebebi daha iyi anlaşıldı” dedi.
“RTÜK’ün ve yargının hızı göz yaşartıyor”
FOX TV’nin sabah haberlerinin sunucusu İsmail Küçükkaya’ya yönelik baskıları protesto eden CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “AKP’nin hoşuna gitmeyen haberleri yapan kişi ve kurumlar, yargı ve bürokrasi aracılığıyla baskı altına alınıyor” ifadesini kullandı.
“KONUŞMA – ARAŞTIRMA” MESAJI VERİLİYOR
Küçükkaya hakkında Cumhuriyet Savcılığı tarafından açılan soruşturmanın içeriğinin yandaş medyaya sızdırıldığını da belirten Yarkadaş, “Umarım okuduklarımız doğru değildir. Bir iddiadan dolayı 301 ve 125 gibi ilgisiz maddelerden soruşturma açmak ‘Sen konuşma, araştırma, hiçbir iddiayı dile getirme; AKP’yi de rahatsız etme’ demektir” ifadesini kullandı.
“BELGE YOKSA NİYE ÇAĞIRDINIZ?”
Savcının, Küçükkaya’yı jet hızıyla ifadeye çağırmış olmasının sebebinin, Erdoğan’ın uçaktaki sözlerinin ardından daha anlamlı hale geldiğinin  altını çizen Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Savcılık belli ki bu soruşturmayı telkinle ve iktidar baskısı yüzünden açmak zorunda kaldı… Çünkü; Küçükkaya’yı apar topar çağırıyor ama programın bant çözümlerinin ellerinde olmadığını söylüyorlar. Umarım bu durum, soruşturmanın seyrini değiştirmek ve torbayı yeni suç isnadları ile doldurmak için atılan yeni bir adım değildir.”
“Savcının elinde TV programının bant kaydı ve konuşmanın dökümü bile yok” diyen Yarkadaş, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu durum, savcının hazırlıksız olduğunun göstergesi. Zaten bu yüzden  bant çözümünün gelmesinin bekleneceği söyleniyor. Bakın; bant çözümü gelse bile bu soruşturma, hiçbir koşulda TCK 301 ve 125’in kapsama alanında değildir. Bu soruşturmadan dolayı ceza verilemez… Bu soruşturmadan ceza değil gözdağı çıkar… Ama FOX’un gazeteciliğe aşık mensupları bunlara boyun eğmez…”
“CESARETİNİ KIRMAK İSTİYORLAR”
İsmail Küçükkaya’nın reytingleri alt üst etmesinin AKP’de rahatsızlık yarattığını  ve FOX TV’yi susturmak için uzun süredir formül arandığını belirten Yarkadaş, “Şimdi mal bulmuş mağribi gibi davranıyor;  kanalı susturmaya, meslektaşlarımızın ise gazetecilik cesaretini kırmaya çalışıyorlar” dedi.
YARGIDAN SONRA RTÜK DEVREYE SOKULDU
RTÜK’ün de bu bağlamda devreye sokulduğunu belirten Yarkadaş, “TV’lerde Atatürk’e, Kılıçdaroğlu’na ve partimize yönelik saldırıları, yalan ve hakaretleri  görmezden gelen, şikayetlerimizi sümen altı eden RTÜK’ün AKP’li üyeleri, FOX TV’yi 48 saat içinde ağır bir şekilde cezalandırdılar” ifadesini kullandı.
RTÜK’ün, Küçükkaya’nın haber bülteninde dile getirdiği bir iddiaya “haberin doğru olmadığı” gerekçesiyle ceza verdiğine dikkat çeken Yarkadaş, “Henüz soruşturma aşamasına bile gelmemiş bir iddianın doğru olmadığını nereden biliyor RTÜK’ün AKP’li üyeleri?” diye sordu.
“ORANTISIZ VE AĞIR BİR CEZA”
RTÜK’ün bu kadar kısa bir süre içinde bantları izleyip rapor yazmasının mümkün olmadığına dikkat çeken CHP’li vekil, “Bu ceza belli ki ve çok açık ki; talimatla verilmiştir. Bu ceza meşru da hukuki de değildir. Bir haberden yola çıkarak kanalın bir aylık reklam gelirinin yüzde üçüne el koymak, orantısız ve kabul edilemez bir cezadır” dedi.
“AKP-FETÖ” DEMEK YASAKLANIYOR!
Küçükkaya ve FOX’un bir cendere içine alınmaya çalışıldığını belirten Yarkadaş, “İktidar, AKP – FETÖ  ilişkisini konuşulamaz hale getirmek ve toplumsal belleği silmek  istiyor. Bu yüzden AKP – FETÖ ilişkisine yönelik her söz ağır bir şekilde cezalandırılıyor. Küçükkaya üzerinden topluma gözdağı verilmek isteniyor. Küçükkaya gerçeğin peşindeki bir gazetecidir ve bu gözdağı girişimi karşısında mesleğinin onurunu koruyacaktır. AKP, baskılara rağmen çaresiz kalacaktır” diye konuştu.
CHP’li vekil, Küçükkaya’ya yönelik soruşturmaya son verilmesini, RTÜK’ün cezasının ise iptal edilmesini istedi. Yarkadaş, “FOX TV Haber Merkezi, sadece gazetecilik yapıyor. İktidar ise gazetecileri susturmak istiyor. Biz gazetecilerin, dolayısıyla gerçeğin peşinde koşanların yanındayız” dedi.