CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticileri Akın Atalay, Murat Sabuncu, Ahmet Şık ve Emre İper’in yarın Çağlayan Adliyesi’nde görülecek davasına çağrıda bulundu.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 24 Temmuz’da başlayan Cumhuriyet davasının 4. Duruşması yarın Çağlayan Adliyesi’nde saat 9’da başlayacak. Yarın görülecek olan Cumhuriyet davasına ilişkin sosyal medya sitesi twitter’da da #Yarın9daÇağlayanda etiketiyle yüzlerce paylaşım yapılıyor.

Mahkemeler habercilikten suç çıkarmaya çalışan siyasi akılla değil; yasalarla, vicdanla ve adaletle işlemelidir!

CHP’li Mehmet Tüm, Cumhuriyet davasının fiilen çöktüğünü ve mahkeme başkanının bile bu davayı “sorunlu” bulduğunu ifade ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Cumhuriyet Davası, ilk başladığı günden beri halk nezdinde çökmüş bir davaydı. Akla mantığa sığmayan iddialar ve olmayan delillerle gazetenin yazar ve yöneticileri nerdeyse bir yıldır cezaevinde tutuluyor. Zaten ilk üç duruşmada tutuklu gazetecilerin tarihe geçecek savunmalarıyla da iyice meşruiyetini kaybetmişti. Öte yandan Mahkeme başkanı Orkun Dağ’ın iddianame için ‘sorunlu’ ve tanıkların ifadeleri için ‘dedikodu’ gibi açıklamaları da davanın hangi kaygılarla sürdürüldüğünü bizlere gösteriyor. Bu mahkemede artık yargılanan taraf, gazetecileri tutuklayarak gerçekleri susturabileceğini düşünen zihniyetin kendisi olmuştur. Somut delillerin olmadığı, ceza kanunlarının hiçe sayıldığı, bilirkişinin ‘meçhul’ olduğu bir dava, ülkede adalete olan inancını da umudunu da dönüşsüz şekilde yok etmektedir. Mahkemeler habercilikten suç çıkarmaya çalışan siyasi akılla değil; yasalarla, vicdanla ve adaletle işlemelidir ve bu hukuksuzluğun bir an önce son bulması gerekmektedir.”

Yarın Çağlayan’da, zorbalığa karşı dayanışmanın gücünü göstermeliyiz!

Yarın görülecek olan Cumhuriyet davasına çağrı yapan CHP’li Tüm, “Bu karanlık günlerde en çok ihtiyacımız olan şey dayanışmadır. Akın Atalay, Murat Sabuncu, Ahmet Şık ve Emre İper’le dayanışma, aynı zamanda halihazırda tutuklu bulunan 173 gazeteciyle de dayanışmak demektir. Bu tutukluluğun bedelini sadece gazeteciler değil, tüm toplum ödüyor, hepimiz ödüyoruz. Ahmet Şık, duruşmada zorbaları en çok korkutanın cesaret olduğunu söylemişti. Eğer bu zorbalığın bitmesini istiyorsak, zalimliğe karşı mücadele ediyorsak, Çağlayan’da, Silivri’de, Maltepe’de bedel ödeyen her kim olursa olsun, korkmadan onlarla birlikte olmak zorundayız. Yarın saat 9’da, Çağlayan’da, bu zorbalığa karşı dayanışmanın gücünü göstermeliyiz. Adaletsizliğin mağduru olan herkese, yanlarında olduğumuzu hissettirmeliyiz.” dedi.