dav

“ANITIN ABLUKAYA ALINMASI DÜŞÜNCE POLİSLİĞİDİR”

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, Ankara, Kızılay’da bulunan İnsan Hakları Anıtı önündeki ablukanın kaldırılması için İçişleri Bakanlığına idari başvuruda bulundu. Tanal, “Ankara’nın en işlek yeri olan Kızılay’ın ortasındaki İnsan Hakları Anıtının emniyet bariyerlerine hapsedilmesi, iktidarın insan haklarına bakışının aynasıdır” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, Ankara, Kızılay, Yüksel Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı’nın bariyerlerle çevrilip abluka altına alınmasına tepki gösterdi. Anıtın, suçluymuş gibi etrafının bariyerlerle çevrilerek adeta hapsedilmesini değerlendiren Tanal, çirkin görüntünün, hükümetin insan haklarına bakış açısını sembolize ettiğini kaydetti. Tanal, sözlerine şöyle devam etti:

“Ankara Yüksel Caddesinde bulunan İnsan Hakları Anıtı’nın abluka altına alınması, çember ile çevrilmesi, vatandaşların buluşmasının engellenmesi, fotoğraf çekmelerine emniyet güçleri tarafından izin verilmemesi hali, açıkça polis devleti uygulamasıdır. Düşünce polisi gibi hareket ederek, insanların evrensel haklarını hatırlamaları, evrensel haklarına dayalı olarak talepte bulunmaları, engellenmektedir. Kızılay’daki İnsan Hakları Anıtı adeta bir suçluymuş gibi hapsedilmiş. Cansız bir heykelin hapsedilmiş görüntüsü hem komiktir hem de hükümetin insan hakları anlayışını sembolize ediyor. Bırakın insan haklarına, heykeline dahi tahammül edemeyen iktidarın, Emniyet bariyerleriyle oluşturduğu bu görüntü, demokratik bir ülkeye yakışmıyor. Tarihte, ibret olsun diye idam cezalarını meydanlarda gerçekleştiren zihniyet ile heykeli hapseden zihniyet arasında ne fak var? Düşünce polisliği, önü alınamayacak düzeylere varmadan, ifade özgürlüğü daha fazla zarar görmeden, ülke artık normale dönmeli! İnsan Hakları Anıtı, halkın buluşma noktalarından biridir. İnsanlar yol tarif ederken dahi anıttan tarif ederler. Şimdi ise Yüksel Caddesi, “polislerin olduğu yer” diye anılıyor. Adeta gözdağı verir gibi şehrin ortasındaki bu hapsedilmiş heykel görüntüsüne derhal son verilmeli. Heykel hapsetmek yerine, terör örgütü üyeleri yakalanıp hapsedilmeli!”