TBMM’de AKP’li vekillerin oylarıyla reddedilen “bireysel silahlanma araştırılsın” önergesi, tekrar Meclis gündemine geldi.

CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, İstanbul Pendik’te pompalı tüfekle başından vurularak öldürülen 17 yaşındaki Helin Palandöken’in babası Nihat Palandöken ile TBMM’de basın açıklaması düzenledi.

Helin’i öldüren katilin silahını internetten aldığını ifade eden CHP’li Mehmet Tüm, Türkiye’de peynir ekmek gibi silah satıldığını ve internetten kolaylıkla silah alındığını belirterek şunları söyledi: “Biz başka Helinler ölmesin diye çaba harcıyoruz. Tablo çok karanlık. Bu yıl 18 Ekim’e kadar bu silahlarla bin 722 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 874 kişi yaralandı. Ülkemizde yaklaşık 25 milyon kaçak silah var. Bireysel suçlarda ateşli silah kullanımı yüzde 80’lere ulaştı. Türkiye’de her 4 kişiden birinde ruhsatsız silah bulunuyor. Türkiye’deki bu silahların yüzde 85’i ruhsatsız durumda. Bunlar basit veya geçiştirilecek rakamlar değil. Bu konuya ilişkin 25 milletvekili arkadaşımla birlikte Meclis’e bir araştırma önergesi verdik. Ancak bu önerge AKP’li vekillerin oylarıyla reddedildi. Burada amacımız siyaset yapmak değil. Çok insani bir konuyu gündeme getirdik. Bu silahların namlusu yarın başka çocuklara da doğrultulacak. Biz, başka Helinler ölmesin diye çaba sarf ediyoruz. Buradan, AKP’li vekillere sesleniyorum, gelin bu yanlıştan dönün. Bu konuyu bir kez daha birlikte ele alalım. Ellerinizi bir kez de Helin için, Eylem Gülçin için, Arzu Gültekin için, kısaca bu ölümler bitsin diye kaldırın.”

Helin Palandöken’in babası Nihat Palandöken de iki yürekle, hem anne, hem de baba yüreğiyle Meclis’e geldiğini ifade etti. Başka Helinlerin ölmemesini, kimsenin canının yanmamasını isteyen Palandöken, “Benim canım yandı, kimsenin canı yanmasın. Bunu, bütün kamuoyuna, devletimize, milletimize, milletvekillerimize, herkese söylemek istiyorum. Bu silahlandırma durdurulsun, silahlar satılmasın, satılanlar toplansın, kimsenin canı yanmasın. Herkesin yavrusu var, yarın herkesin başına gelebilir. Bunlar yaşanmasın.” diye konuştu.