CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Adalet Bakanlığı’nın ‘Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı’nı kazanan hukukçuların isimlerinin açıklanmamasına tepki gösterdi. CHP’li vekil, “Bir önceki sınavda, hakim yapılan AKP’lileri deşifre ettik diye, bu kez listeleri açıklamıyorlar” ifadesini kullandı.

Adalet Bakanlığı, iki ay önce gerçekleştirilen ‘Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı’nın sonuçlandığını internet sitesinden duyurdu. Yazılı sınav ile mükatların sonuçlarının bir hafta önce kesinleştiğini belirten Adalet Bakanlığı, kazanan isimleri ise açıklamadı. Sınavı kazanan kişiler, TC Kimlik No’larını bakanlığın sitesine girerek, sonuca ulaşabiliyor. Daha önce ise, kazanan isimler internet sitesinden ilan ediliyordu.

 “PARTİZAN KADROLAŞMA MI VAR?”

 Bakanlığın uygulamasına tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Nisan ayında yapılan sınavda, AKP’nin 900’e yakın üyesini hakim olarak atamışlardı. Bu partizan kadrolaşmayı deşifre ettik ve kamuoyuna duyurduk. Bu kez, sınavda kazananların isimlerini açıklamıyorlar. Belli ki; yine mülakat yoluyla partizan kadrolaşmaya gidiyor; parti devletine partizan hakimleri atıyorlar. Kazanan isimleri de bu yüzden saklıyor ve internet sitesinde yayınlamıyorlar” dedi.

Nisan ayında açıklanan önceki sınavın sonuçlarının internet sitesinde yayınlandığını hatırlatan Yarkadaş, “İsimleri tek tek araştırdığımızda, hakim olarak atanan yüzlerce kişinin AKP’nin aktif üyesi ve yöneticisi olduğunu ortaya çıkarmıştık. 45 saniye süren mülakatla, yüzlerce hakimi AKP’li olmadığı için elemişlerdi. Belli ki; aynı yöntem yine sürüyor. Aksi halde, isimleri neden gizleme gereği duysunlar?” diye sordu.

”AÇIKLAYIN” ÇAĞRISI” 

Adalet Bakanı Abdülhamit Gü’e ‘şeffaflık çağrısı’ da yapan CHP’li vekil, “Yapılan son sınavda kazanan isimleri açıklayın. Kamuoyundaki kuşkuyu giderin. Eğer partizan bir kadrolaşma yapmıyorsanız, saklayacak bir şeyiniz de yoktur” diye konuştu.

CHP’nin önceki sınavda yaşanan partizan kadrolaşmayı gensoru haline getirdiğini de hatırlatan Yakadaş, “Bakanlık aynı yolda gidiyorsa, hakkı gasp edilen hakim ve savcı adaylarının  Meclis’te yine sesi olacağız” dedi.

Son sınavda kimin kaç puan aldığının açıklanmasını isteyen Yarkadaş, “45 saniye süren mülakatlarla, hakim atamak dünyanın hiç bir yerinde görülen bir uygulama değil. 45 saniyede neyi ölçüyor da karar veriyorsunuz?” tepkisini gösterdi. Yarkadaş, “45 saniyede, belli ki; adayın referansına bakılıyor. Referans AKP’den ise sınavı kazanıyor” ifadesini kullandı.

Önceki sınavın Kurul Başkanı Basri Bağcı’nın AKP hükümetince AİHM üyeliği için önerildiğini ancak AİHM’in “Basri Bağcı’nın formasyonu yeterli değil” diyerek geri çevrildiğini de hatırlatan Yarkadaş, “Yüzlerce kişinin hakim olmasına karar veren kişi, AİHM tarafından geri çevriliyor. Bu bile, Bağcı’nın hakim olarak atama yaptığı o sınavların üzerindeki şaibeyi artırıyor” dedi.

Son sınava katılan onlarca hakim ve savcı adayının, kazananların isimlerinin internet sitesinde ilan edilmemesi yüzünden şüphe duyduğunu belirten Yarkadaş, “Acaba Bakanlık’ta yaşanan müsteşar değişikliği de sınav sonuçlarını etkiledi mi sorusu daha yüksek sesle sorulmaya başlandı” diye konuştu.

“PARTİLİ HAKİMLİK YOLUYLA MİLLETİN HAKKINI YİYORLAR”FETÖ darbe girişiminin ardından hakimlik sınavında yazılılarda aranan 70 puan şartının KHK ile kaldırıldığına işaret eden Yarkadaş, son sınavda yüksek puan alan hakim adaylarının da mülakatlarda elendiğini söyledi.

Emek harcayan, gecesini gündüzünü sınava çalışarak geçiren birçok adayın bir kez daha büyük hayal kırıklığına uğradığını kaydeden Yarkadaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir önceki sınavda yapılan hukuksuzlukları ortaya çıkardığımız için Adalet Bakanlığı bu kez kazananların listesini açıklamadı. Sınav sonuçlarına sadece sınava giren aday kendi kimlik numarasını girerek ulaşabiliyor. Yani sonuçlar saklanıyor… Bunun tek sebebi var, o da başarılı ilan edilen kişilerin ortaya çıkmaması. AKP yöneticileri, onların akrabaları, tarikat ve cemaatlerle iltisaklı olan kişiler bu sınavda eminim ki yine ‘çok başarılı’ olmuşlardır. Konunun peşini bırakmayacağım. Bir soru önergesi ve bilgi edinme yoluyla bu listeleri talep edeceğim. Bakalım ne cevap verecekler?”

 CEZAEVİNDE İŞKENCE İDDİASI
Öte yandan, CHP İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş, Halkın Hukuk Bürosu Avukatı Engin Gökoğlu ve arkadaşlarının “Cezaevinde işkence görüyoruz” iddiasını da TBMM gündemine taşıdı. Yarkadaş, Bakan Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Avukat Engin Gökoğlu’nun anlattığı dehşet verici tablo kaşısında ne yapmayı düşünüyorsunuz? Cezaevindeki işkence iddialarına sessiz kalmayı mı tercih ediyorsunuz? sorumlular hakkında işlem başlatmayı ve bu insanlık ayıbına son verdirtmeyi düşünüyor musunuz?” sorularını yöneltti.