Bakan Sarıeroğlu, CHP Milletvekili Gürer’in engelli memur sayılarıyla ilgili soru önergesine yanıt verdi.


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, engelli bireylerin istihdamı ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yönelttiği soru önergesi, kamuda engelli memur sayısının, olması gerekenin çok altında olduğunu ortaya çıkardı. Bakan Julide Sarıeroğlu, yaklaşık 2.5 milyon memurun görev yaptığı kamuda, engelli memur sayısının 50 binin altında olduğunu açıkladı. 

 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu’na, kamuda görev yapan engelli memur sayılarını sordu. Gürer, önergesinde, “657 sayılı devlet memurları kanununda belirtilen % 3 engelli çalıştırma zorunluluğu engelliler için azami bir sınır teşkil etmelidir. 10 milyona yakın engelliden 657 sayılı kanuna göre 2017 yılında kaç engelli memur kurumlarda çalışmaktadır? Kaç kadro boştur? 2017 yılında engelli kaç kişi memur olmuştur?” dedi. 

Bakan Julide Sareroğlu, 3 yıl önce yürürlüğe giren “Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik’in 10’uncu maddesinde: “(1) Engellilerin atanmasına tahsis edilecek kadro sayısının tespitinde, ilgili kamu kurum veya kuruluşunun, yurtdışı teşkilatı hariç, toplam dolu memur kadro sayısının %3’ü dikkate alnır.” hükmüne yer verildiğini hatırlattı. Bakan Sarıeroğlu, “engelli memur alımı amacıyla tahsis edilecek kadroların hangi ile hangi oranda dağıtılacağı, bu kadroların sınıfının, derecesinin, unvanının, eğitim seviyesi ve diğer niteliklerinin ne olacağı ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenmektedir” dedi. 

 

Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen engelli memur sayısının 2002 yılında 5.777 olduğunu belirten Bakan Sarıeroğlu, “Eylül 2017 tarihi itibarıyla bu sayı 49.873’e yükselmiştir. 2017 yılı Temmuz ayı içerisinde Milli Eğitim Bakanlığınca 1.319 engelli öğretmen atama işlemi, Ağustos ayı içerisinde 2.363 engelli memur adayının yerleştirme işlemi gerçekleştirilmiş olup, bu adayların atanma işlemleri devam etmektedir” dedi. 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer ise  kamuda 2 milyon 489 bin 668’i memur ve 278 bin 88’i işçi ve 571 bin 330’u diğer statülerde olmak üzere toplam 3 milyon 339 bin 86 kişinin görev yaptığını belirterek, “Ülkemizde her 10 kişiden biri engellidir. Bunların yarısına yakınının çalışabilecek düzeyde olduğu düşünülerse en az 4 milyon engelli çalışabilecek konumdadır.  Sayın bakanın verdiği bilgiye göre engelli memur sayısı 50 binin altında. Kaba bir hesapla, kamuda 2.5 milyon memur varsa ve bunların yüzde 3’ü oranında engelli personel istihdam edilmesi gerekiyorsa, en az 600 bin engelli memurun bugün kamuda görev yapıyor olması gerekiyor. Ancak engelli memur sayısı 49 binlerde kalmış. Olması gerekenin 10’da birinden daha az sayıda engelli memur kamuda görev yapıyor. Bu konuda hükümetin engelliler lehine ciddi tedbirler alması gerekiyor” dedi.