Yarkadaş: “Olası İstanbul depreminde halkın nerede toplanacağını sorduk. Gelen cevap acı gerçeği gösterdi. İstanbul’da toplanacak yer kalmamış.”
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “1999 depreminin ardından toplanma merkezi olarak ayrılan 493 yeşil alanın  tamamına inşaat yapıldı. İstanbul halkı adeta ölüme terk edildi” dedi.
“ÖNLEM ALINMIYOR”
Süleymaniye ve Halepçe’de meydana gelen deprem, Türkiye’deki tartışmayı da alevlendirdi.  CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Tehlike adım adım yaklaşıyor. Yetkililer ise depremin yıkıcılığına karşı önlem almak yerine, rant peşinde koşuyor” tepkisini gösterdi.
17 Ağustos depreminin ardından İstanbul’da ‘Afet Acil Eylemi Planı’ çerçevesinde 493 toplanma alanı belirlendiğini belirten Yarkadaş, “Bu yerlerin akıbetini Başbakanlık’a sordum. Bugün gelen cevaba göre, İstanbul halkının deprem olduğunda toplanabilecek bir alanının kalmadığı görülüyor” diye konuştu.
Yarkadaş, şöyle konuştu:
“Başbakanlık’a İstanbul’daki deprem toplanma alanlarının akıbetini ve olası bir depremde halkın nerede toplanabileceğini sordum. BİMER aracılığıyla yönelttiğimiz soruya, İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden cevap geldi. Cevap dediğime bakmayın; aslında bu bir cevap değil. Çünkü; müdürlük ne deprem toplanma alanlarının sayısını, ne de yerlerin isimlerini verebiliyor. Müdürlük, listenin güncellendiğini söylüyor. Bunun anlamı, 493 alanın, inşaata açıldığı  ve ortadan kaldırıldığıdır.”
ACI TABLO
İstanbul  İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün
deprem toplanma alanlarının yerini liste halinde veremediğine dikkat çeken Yarkadaş, “Tablo ortada. İstanbul’da artık Deprem Toplanma Alanı yok” diye konuştu.
1999-2003 yılları arasında belirlenen bu alanların “gözü doymaz bir biçimde” imara açıldığını belirten Yarkadaş, “İstanbul halkının depremde sığınabileceği alanlarda, artık yüksek binalar var. O binalar mezarımız olacak” dedi.
Yarkadaş şöyle konuştu:
“Deprem Toplanma Merkezi olarak ayrılan alanlara, Mecidiyeköy’deki Torun Center, Zorlu AVM, Zaman Gazetesi binası, Akasya AVM, Marmara ve İstanbul Forum AVM, Zeytinburnu 16.9 binası ve daha onlarcası inşa edildi. Zincirlikuyu Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü ile Kadıköy’deki Meteoroloji binasının yeşil alanı adeta talan edildi. Depremde sığınabileceğimiz bir metrekare yeşil alan bile kalmadı. İstanbul’a ihanet ettiğini söyleyenler, halka bina değil, mezar yeri hazırladı. Bu ihanet, Türkiye’nin sonunu getirecek. Çünkü İstanbul depremi, gözü doymayan rantçılar yüzünden, büyük bir sosyo ekonomik yıkıma sebep olacak.”
“YEŞİL ALANLAR BUHARLAŞTI MI?”
İstanbul İl Afet Ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından kendisine verilen cevabın “ibretlik” olduğunu belirten Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Müdürlük, yolladığı cevapta ‘belirlenen  alanlarda zamanla çeşitli nedenlerle azalma olabileceğini ve alanları güncelledikleri’ni  söylüyor. Deprem Toplanma Alanı nasıl oluyor da azalıyor? Yeşil alan buharlaşıyor mu? Müdürlük, aslında yeşil alan kalmadığını itiraf ediyor. İşte bu, İstanbul halkının ölüme terk edildiğinin itirafıdır. 20 milyonluk şehir, kötü yapılmış binalara ve ölüme mahkum edilmiştir. Bunun sorumlusu da ‘Kentlere ihanet ettikleri’ni itiraf eden siyasetçilerdir.”
“YEŞİL ALAN TÜRGEV’E VERİLDİ”
 Müdürlüğün, kendilerine tek bir toplanma alanı bile gösteremediğini belirten Yarkadaş, “Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki TBMM’de iki gün önce deprem toplanma alanlarının sayısını artırdıklarını söylüyordu. Müdürlük ise bunu yalanlıyor” dedi.
CHP’li Yarkadaş sözlerini şöyle sürdürdü:
” Üsküdar’ın 80 bin nüfuslu Ünalan Mahallesi’nin iki ayrı Deprem Toplanma Alanı vardı. Biri Katarlı bir gruba satıldı. Üzerine Emar adlı bir AVM yapıldı. Diğeri ise üç ay önce Bilal Erdoğan’ın TÜRGEV’ine verildi. Şimdi o alana da TÜRGEV bina dikiyor. Sadece Ünalan Mahallesi’nde 80 bin kişi böylece ölüme terk edildi. Ünalan halkı deprem olduğunda AVM’ye mi sığınacak? Şişli Endüstri Meslek Lisesi yıkılmaya başlandı. Okulun yerine her biri 33 katlı dört ayrı AVM yapacaklar. 60 dönümlük arazideki tüm ağaçları kesecekler. Bu nasıl bir zulümdür!”
“AKP KENT SUÇLUSUDUR”
AKP’nin şehirleri yok ettiğini belirten Yarkadaş,
“AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan,  kentlerin ruhunun ve huzurunun bozulduğunu söylüyor. Ruhu da huzuru da bozan  AKP’dir. AKP bir kent suçlusudur ve olası bir depremde yaşanacak her kaybın birinci dereceden sorumlusudur” ifadesini kullandı.