823x463cc-ist-13-11-2017-yesil-sol-parti-eylem-tuncaelli-manset

25 Kasım’da 5.yaşına girecek olan Yeşil Sol Parti’nin Eş Sözcüsü Eylem Tuncaelli, partisinin yaşamın her alanını dokuyan bir mücadele yürüttüğünü belirtiyor. Eylem, 5.yıl mesajı olarak tutuklu Kürt kadın siyasetçileri unutmuyor ve şöyle sesleniyor: “Sizlerle gurur duyuyoruz.”

“Zapatista hareketinde görüşmeler başlayınca, Marcos’un hemen yanında yüzü kapalı genç bir kadın duruyordu. Hali ile basının ilgisi o kadına oldu ve ‘Ne kadar yıldır mücadelenin içindesiniz?’ denildiğinde ‘500 yıl’ demişti. “Amerika Kıtasının keşfine” kadar uzatmıştı mücadele tarihini. Bu topraklarda siyasetle ilginiz kendinizi bildiğiniz andan itibaren başlıyor. Biz Türkiyeli kadınlar için de durum böyle. Bu topraklarda zulüm, baskı ne zaman başladıysa biz kadınlar da o zamandan beri mücadelenin içindeyiz…” Bu sözler Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Eylem Tuncaelli’ye ait. 25 Kasım’da partilerinin kuruluşunun 5.yılını karşılamaya hazırlandıklarını belirten Eylem de tıpkı Zapatista hareketindeki o kadın gibi mücadele tarihini geçmiş yıllardan başlatıyor ve “Nice 5 yıllara” mesajı veriyor.

Bundan tam 5 yıl önce 25 Kasım 2012 yıllında Yeşiller Partisi ile Eşitlik ve Demokrasi Partisi ve bağımsız bireylerin bir araya gelmesiyle kurulan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, yoluna Yeşil Sol Parti ismini kullanarak devam ediyor. Eylem, bunun nedenini esprili bir dille açıklıyor: “Basının yoğun eleştirileri  vardı. ‘Adınız size ayrılan 20 saniyelik haberi dolduruyor, adınızı kısaltın’ diyorlardı. Biz de kısaltma olarak Yeşil Sol’la yolumuza devam ediyoruz.”

4 temel ilkeden hiç şaşmadılar

Kuruluşun hemen ardından partiye ilkeleri konusunda yön veren 4 temada birleşiyor Yeşil Sol üyeleri. Bu ilkeler, doğrudan demokrasi, ekoloji hassasiyeti, gelir eşitsizliği ile mücadele, söz ve katılım. “Ekmek, söz, su ve iktisadi adalet” diye özetledikleri 4 tema partinin tüm eylem ve etkinliklerinde yoğun olarak kendini hissettiriyor. Eylem, “25 Kasım’da kurulan bir partiyiz elbette kadın mücadelesi bizim vazgeçilmezimiz” diye vurgularken, ekonomik ve ekolojik sorunlara dair de söz söylemekten hiç vazgeçmediklerini hatırlatıyor.

54 ilçeden destek görüyorlar  

Yeşil Sol Parti, İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara gibi 26 ilde örgütlü ve 54 ilde de üyeleri var. Ege’de ve Karadeniz’de de örgütlü olan partinin en büyük destekçileri ekoloji çevreleri. “Solun ve ekolojik hareketin mirasını üstlenerek hayatın her alanını dokunuyoruz. Fındık üreticilerinin sorunlarına dair de söz söylemeye çalışıyoruz, Bergama’da, Artvin’de maden aramasına karşı direnen halklar için de sözümüz var” diyen Eylem, partinin an’a ait söz söyleme halinin diğer birçok partiden farklılık içerdiği görüşünde.

‘Kürt kadınlarının mücadelesi örnek oldu’

Erkeklerin siyasette aktif olmasını sadece siyasete değil hayatın her alanına bağlayan Eylem, “Erkekler hayatın her bölümünde kadınların önünü kesmeye çalışıyor. Bizim partide durum böyle değil ancak partiden dışarıya adım attığınız an durum farklılaşıyor” diyor. Kadınların her alanda daha fazla söz söylemesi gerektiğini söyleyen Eylem, Kürt kadınların mücadelesinin tüm dünya kadınlarına örnek olduğunu ifade ediyor.

Sürekli olarak seçmen iradesi diyen bir zihniyetin HDP’li seçilmişleri tutuklamasına da tepki gösteren Eylem son olarak şunları söylüyor: “Eşitlik, demokrasi ve barış için mücadele eden Kürt kadınları, Kürt seçilmişleri bizim için özeldirler. Ülkenin kocaman bir hapishane haline geldiği dönemdeyiz. Onlar mücadeleleri ile bize umut oldular. Sizlerle gurur duyuyoruz.”