Bilim insanları, nükleer füzyonun 10 katı kadar enerji sağlayabilen kuark füzyonunu keşfetti.
Peki nedir bu kuark füzyonu?

Tel Aviv Üniversitesi ve Şikago Üniversitesi’ndeki bilim adamlarına göre kuarkların füzyonuyla ortaya çıkan enerji, nükleer füzyondan 10 kat daha fazla. Nükleer füzyon üzerine çalışmalar günümüzde sürüyor. Neredeyse “sonsuz enerji” gözüyle bakılan nükleer füzyonun ötesinde, kuark füzyonuna yönelik çalışmalar son verilere bakarsak önem kazanabilir..

Peki kuark nedir? Kuark, atomların proton ve nötronlarını oluşturan daha küçük parçacıklar anlamına geliyor. Yukarı, aşağı, alt, üst, tılsım ve acayip olarak isimlendirilen 6 farklı çeşidi bulunan kuarklarla ilgili çalışmalar, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda sürüyor. Atomları yüksek hızda birbirine çarpıştıran bilim adamları, parçacıkların atomlardan koparak başka parçacıklarla birleşerek, 3 kuarktan oluşan baryonlara dönüştürüyorlar.

kuark

Kuarkların birleştiğinde ortaya enerji çıkardığı, daha önceki bir araştırmada keşfedilmişti. Bilim insanları, iki tane tılsım baryonunun birleştirilmesiyle ortaya çıkan enerjiyi 130 mega elektron volt (MeV) olarak belirledi. Nükleer füzyonda ise orataya 12 MeV enerji çıkıyor.

Bulguların motivasyonuyla çok daha ağır alt kuarkları deneyen bilim insanları, teorik olarak 138 MeV’e kadar enerji ortaya çıkabildiğini gördü. Bu güç, hidrojen bombalarında gerçekleşen hidrojen füzyonunun yaklaşık 8 katı.