Rusya devlet meteoroloji ajansı Roshydromet geçtiğimzi Eylül ayında, Rosatom Mayak kompleksinin de bulunduğu Güney Ural Dağları’ndaki ruthenium-106 yoğunluğunun rekor seviyeye ulaştığını açıkladı.

Konuyla ilgili Greenpeace’in Yolcuhaber’e yaptığı açıklama aynen şöyle:

“Greenpeace’in bilgi alma başvurusu sonucunda; Rusya devlet meteoroloji ajansı Roshydromet geçtiğimzi Eylül ayında, Rosatom Mayak kompleksinin de bulunduğu Güney Ural Dağları’ndaki ruthenium-106 yoğunluğunun rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. Bu sonuçlar daha önce Fransa nükleer araştırma merkezi IRSN ve Almanya radyasyon koruma ajansı BfS’nin verileriyle de örtüşüyor.

Bu verilere dayanarak, Greenpeace Rusya yetkililere bir mektup göndererek muhtemel bir kazanın saklanıp saklanmadığını sordu ve çevre değerlendirmesi konusunda bilgi istedi.

IAEA’nın daha önce açıkladığı verilere göre, Eylül sonu Ekim başında, Avrupa’da bir çok ülkenin atmosferinde Ruthenium-106’ya rastlandı.

Rosatom, ise son konusu verileri tutarsız bulduğunu açıkladı. 25 Eylül-7 Ekim tarihleri arasında Roshydromet tarafından gerçekleştirilen aerosol örneklemi değerlendirmelerinde Saint-Petersburg dışında hiçbir alanda Ruthenium-106 bulunmadığını iddia etti. Greenpeace Rusya’nın yaptığı başvuru üzerine bugün daha detaylı bir veri paylaşıldı.

 

Bu verilere göre Güney Ural Dağları’nda Chelyabinsk bölgesinde yer alan Mayak kompleksinin civarında Eylül ayında en yüksek yoğunlukta ruthenium-106 bulundu.

Bununla birlikte, Roshydromet bu dönemde atmosferik şartlar nedeniyle söz konusu kirletenlerle birlikte büyük hava kütlelerinin Güney Urallardan başlayrak Akdeniz bölgesinden geçip, Kuzey Avrupa’ya ulaştığını belirtti. Bu daha önce resmi olarak reddedilmişti.

Ruthenium-106 atmosferin doğal ortamında bulunmaz, sadece insan etkili olarak ortaya çıkar. Atmosferde küüçük yoğunlukta bulunması bile bir kaza durumunu işaret eder.

Bu yoğunluğun nükleer atıkların sırlanması ile bağlantılı olabileceği ya da ruthenium-106 içeren materyallerin yeniden eritme fırınlarına konulduğu…”

Verilere şu linkten ulaşabilirsiniz;
http://www.rpatyphoon.ru/upload/medialibrary/f21/byulleten_rorf_09_2017.pdf