CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle, Erdoğan ailesinin Man Adası’ndaki denizcilik faaliyetleri ve gemi ticareti ile ilgili bir soru önergesi hazırladı.

Sağlar önergede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Burak Erdoğan, kardeşi Mustafa Erdoğan ve eniştesi Ziya Ülgen tarafından Man Adası’nda kurulan “Bumerz” şirketi, tarafından 2008 yılında alınan “Agdash” adlı geminin satın alınmasında muvazaa olduğunu ve karşılığında geminin sahibi Gurbanoğlu’na çeşitli ihalelerde imtiyaz ve çıkar sağlandığını belirtti.

Bumerz, Gurbanoğlu ve Azeri petrol şirketi SOCAR arasındaki şüpheli ticari ilişkilere değinen Sağlar, “Malta files” olarak bilinen belgelerde ortaya çıkan bu işlemlerle ilgili bugüne kadar bir yalanlama yapılmamış olması nedeniyle, iddiaların gerçek olup olmadığının hükümet tarafından açıklanmasını talep etti.

Sağlar ayrıca, 19 Ağustos 2016 tarihli “Varlık Barışı” olarak bilinen yasa doğrultusunda, Türk şirketlerinin Man Adası’ndan ve Malta’dan Türkiye’ye ne kadar döviz getirdiğinin de açıklanmasını istedi.

Fikri Sağlar’ın soru önergesi:

Kamuoyunda “Malta files” olarak bilinen belgeler, European Investigative Collaboration (EIC) ağı tarafından yapılan araştırma sonucunda ortaya çıkan çeşitli resmi yazışmalar ve dosyalardan oluşuyordu. Bu belgelerde Erdoğan’ın ailesinin “vergi cenneti” Man Adası ve Malta’da sahip olduğu offshore şirketler ve bunlar üzerinden kurulan siyasi ve ticari ilişkilere ilişkin belgeler yayınlanmıştı. Cumhurbaşkanlığı, hükümet veya AKP tarafından bugüne kadar bu belgelere ilişkin bir yalanlama yapılmadı.

Kamuoyunda “Malta files” olarak bilinen ve European Investigative Collaboration (EIC) ağı tarafından yapılan araştırma sonucunda ortaya çıkan çeşitli resmi belgelerden anlaşıldığı kadarıyla, 2008 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Burak Erdoğan, kardeşi Mustafa Erdoğan ve eniştesi Ziya Ülgen tarafından Man Adası’nda kurulan “Bumerz” şirketi, “Agdash” adlı bir gemiyi satın almıştır. Bu işlem için Letonya’da bulunan Parex Bank’tan 18.4 milyon dolar kredi çekilmiş, kalan ücret ise Erdoğan’ın yakın arkadaşı olan ve SOM Petrol’ün sahibi Sıtkı Ayan tarafından ödenmiştir. Satışı yapan kişi, Azeri-Türk İşadamı Mübariz Masimov Gurbanoğlu’dur. Gurbanoğlu, geminin ücretini Bumerz şirketinden tahsil etmeyerek, karşılığında gemiyi kiralamıştır. Kira bedeli olarak, Bumerz’in gemiyi almak amacıyla çektiği kredinin borcunu ödemiştir.

Erdoğan’ın yakınlarına ait şirkete sağlanan ve muvazaalı gibi gözüken bu kolaylık sonrasında Gurbanoğlu’nun Türkiye’deki iş hacminde dikkate çarpan bir artış yaşanmıştır. Gurbanoğlu, 2010 yılında Port Bodrum Yalıkavak’ı satın alarak süper lüks bir marina inşa etmiştir. Ardından yine Bodrum’da bulunan Tilkicik Koyu’nun özelleştirme ihalesini kazanmıştır. Ayrıca %50 hissesi Gurbanoğlu’na ait olan Tekfen Holding, Bakü-Ceyhan ve TANAP boru hatlarından çeşitli ihaleler kazanmış, sahibi olduğu Palmali Group ise BTC hattıyla Ceyhan’a gelen ham petrolü taşıma yetkisine sahip tek firma olmak için Azeri Petrol Şirketi SOCAR’la anlaşma imzalamıştır.

SOCAR ise, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, FETÖ üyelerini bünyesinde istihdam ettiği gerekçesiyle zan altında kaldığı bir ortamda, “bağlılık mesajı” vermek istercesine Ocak 2017’de Erdoğan ailesinin bir başka şirketi olan BMZ Group’a ait beş petrol tankerini satın almıştır.

Ayrıca, Bumerz adlı şirketin 2011 yılında, yine Man Adası’nda kurulu olan ve Sıtkı Ayan’a ait olan Bellway adlı şirkete satıldığı, ancak bu işlemin de muvazaalı bir işlem olduğu bilinmektedir. Çünkü 2014 yılında aynı gemiye ait resmi bir belgede, geminin eski sahibi olan Bumerz şirketinin ortaklarından olan Ziya İlgen’in adı bulunmaktadır.

Bu çerçevede;

  • “Malta files” olarak bilinen belgelerde ortaya çıkan bu işlemlerle ilgili bugüne kadar bir yalanlama yapılmadığına göre bu iddialar gerçek midir?
  • Bu iddialar gerçekse, satın alma ve satış işlemleri karşılığında Türkiye’ye para giriş-çıkışı olmuş mudur?
  • Türkiye’ye para giriş-çıkışı olmuşsa, bunların kayıtları mevcut mudur?
  • Türkiye’ye para giriş-çıkışına ilişkin vergi borcu doğmuş mudur? Herhangi bir vergi tahsilatı yapılmış mıdır?
  • 19 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe girmiş olan 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamındaki, “Varlık Barışı” olarak bilinen hükümler doğrultusunda, Türk şirketleri Man Adası’ndan ve Malta’dan Türkiye’ye ne kadar döviz getirmiştir?
  • Dönemin başbakanının ailesi tarafından, iktidarın verdiği güç kullanılarak bu tür ticari işlemler yapılmasını doğru buluyor musunuz? Bu işlemler iktidarınızın adalet ve siyaset anlayışıyla uyumlu mudur?