Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt verdi. Bakan Eroğlu, yeraltı su seviyelerinin düştüğünü ve mutlaka kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

SULAMA POTANSİYELİ YÜZDE 76, SULU TARIM YAPILAN ALAN YÜZDE 48

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Orman ve Su İşleri Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde Niğde’nin toplam arazisinin yüzde 76’sının sulama potansiyeline sahip olmasına rağmen, sulu tarımın neden yüzde 48’ler seviyesinde olduğunun açıklanmasını istedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ayrıca, Niğde’de enerjiyle yer altından su çıkarılarak tarım yapılan alanın miktarı ve sulama için ödenen elektrik enerjisi tutarının ne kadar olduğunu sordu.

YER ALTI SULARI DÜŞÜYOR

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise Konya Kapalı Havzasında yeraltı suyu kullanımına yönelik yoğun talep ve kullanımın yanı sıra yağışların azlığı vb. nedenlerle yeraltı suyu seviyelerinin düştüğünü açıkladı.

MUTLAKA KONTROL ALTINA ALINMALI

Gerçekleşen bu düşümlerin mutlaka kontrol altına alınması gerektiğine dikkat çeken Bakan Eroğlu, “ Bu nedenle havza, yeni yeraltı suyu tahsislerine kapatılmıştır. Niğde İlimizde söz konusu havza içerisinde yer almakta olup, yaşanan yeraltı suyu sıkıntısı ve yağışların azlığından dolayı sulu tarımdan ziyade kuru tarım tercih edilmektedir” dedi.

Bakan Eroğlu, Enerji kullanılarak çıkarılan yeraltı suyu ile Niğde İlinde toplam 42.000 hektar alan sulandığını da sözlerine ekledi.

ÇİFTÇİLER SULAMA TEKNİĞİ KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRİLMİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ve çevresinde tarım alanlarının sulanması konusunda, çiftçilerin yeterince bilinçlendirilmediğini söyledi. Pek çok tarım arazisinin halen vahşi sulama tabir edilen sistemle sulanıyor olduğuna dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Özellikle ova köylerinde yeraltından elektrik enerjisiyle çıkarılan su ile tarım alanları sulanmaktadır. Bu da üretici için ciddi bir mali külfettir” dedi.

ÇİFTÇİ ELEKTRİKLE SU ÇIKARIYOR

Dünya çapında yapılan araştırmalarda kullanılabilir suyun son 20 yılda ciddi miktarda azaldığına dikkat çekildiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, “Su kaynaklarımıza sahip çıkmalıyız. Var olan suyu israf etmeden kullanmalıyız. Tarım alanlarında kaynak sularının kullanımı için gerekli altyapının oluşturulması şart. Niğde’de Ecemiş çayının suyu boş yere Akdeniz’e akıp giderken, ova köylerinde patates üreticileri, elektrik enerjisiyle yer altı suyu çıkarıp, tarlasını suluyor. Hem Gıda, Tarım ve hayvancılık Bakanlığının hem de Orman ve Su İşleri Bakanlığının sulama suyu konusunda ciddi tedbirler alması, üreticinin sulama suyuna daha az maliyetle ulaşmasının sağlanması gerekmektedir” diye konuştu.