CHP’li Bayraktutan; Hükümetin OSB kamulaştırmaları için Arhavi halkına reva gördüğü bedelin onur kırıcı olduğunu ifade etti.

CHP Artvin Milletvekili Av.Uğur Bayraktutan Arhavi halkının TBMM’deki sesi oldu ve yetkililerin OSB arazileri için emsal rayiç bedellerin teklif edilmesi gerektiğini savundu. Bayraktutan Türkiye Büyük Millet Meclisine Arhavi OSB için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması teklifinde bulundu.

Arhavi halkının lehine olan Meclis Araştırma Komisyonu teklifi;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Arhavi; Artvin ilinin sahilde yer alan 3 ilçesinden biri olup, 7 km kareden oluşan ovasıyla en geniş tarım alanına sahip olan yaklaşık 21 bin nüfuslu yerleşim alanındır. Bir başka deyişle Artvin ili sınırları içerisinde kurulması gündeme alınan Organize Sanayi Bölgesi için seçilen yegâne ilçedir. Organize Sanayi için seçilen bu bölge İlçenin en verimli ve en geniş arazisinin bulunduğu Yemişlik Mahallesi hudutları içerisinde yer almaktadır. Deniz seviyesinden 25 metre yükseklikte yer alan Yemişlik Mahallesi adından da anlaşıldığı gibi muzdan kiviye, çaydan fındığa kadar her çeşit meyve ve sebzenin yetiştiği son derece verimli zirai sahadır. Kurulması düşünülen Artvin Organize Sanayi Bölgesi için bu mahallede 397.000 metrekare, yaklaşık olarak 400 hektar alanın kamulaştırılması gündeme alınmış ve 2 yıl öncesinden çalışmalar başlamıştır. Kamulaşacak arazilerin asıl sahipleri ile verasetten intikal eden kişilerin tapudan tespitleri yapılmış ve ilgililere konu hakkında tebligatlar iletilmiştir.

Bilim ve Sanayi Bakanlığı; Artvin Organize Sanayi Bölgesi için 2942 sayılı kanunun 5. Maddesi uyarınca kamu yararı gözetildiği için kamulaştırmaları gerçekleştirmektedir. Kamulaştırmalar; Valilik, İl özel İdaresi, Belediye ve Yatırım İzleme Başkanlığınca oluşturulan komisyon tarafından pazarlık usulü ile yapılıyor. Lakin buradaki arazilerin metrekare birim fiyatı sadece Artvin İl Özel İdaresince tespit edilmiş ve anılan Yemişlik mahallesinde çay, fındık gibi endüstriyel bitkilerin yanında meyve ve sebze bahçelerinin bulunduğu bu alana metrekaresi 38 ile 88 TL arasında değişen fiyatlar verilmiştir. Anılan metrekare birim fiyatları arsa sahiplerine 23, 25 ve 27 Kasım 2017 tarihleri arasında davetiye çıkarılarak pazarlık usulü gereği teklif edilmiştir. Arhavi halkının kamulaştırmalara bir itirazı yoktur. İtiraz kamulaştırma adıyla adeta tapulu arazilere çok düşük bedellerle el konulmak istenmesinedir. Raiç bedel tespit edilmeli ve Arhavi halkına hakkettiği ücret sunulmalıdır. Hükümetin Arhaviliye reva gördüğü ücret çok düşük ve onur kırıcıdır.

Arazilerin ortalama bedeli m2 usulü 300TL iken Hükümetin Arhavi’ye teklifi ortalama 50 TL dir. Bu fiyatlar vatandaşlar tarafında infialle karşılanmıştır. Bir dönüm çay bahçesinden bir seferde bir ton ürün alan üretici yine ortalama kilosu 2TL den fazla olan çaydan, yılda 2 bin TL kazanmaktadır. Anılan 1 dönümlük sahadan yılda 4 kez ürün alan çiftçi bir yılda 8 bin lira kazanıyor demektir. Oysa arazisinin dönümü 50 bin lira gibi çok cüzi bir ücret karşılığında kamulaştırıldığında sadece 6 yılda kazanabileceği miktara gayrimenkulünü bırakmış olacaktır.

Hükümet Arhavi insanına reva gördüğü rakam onur kırıcıdır ve asla kabul edilir bir durum değildir. Arhavi halkı oldukça öfkelidir. Eşyanın tabiatına aykırı olan bu rayiç yöre insanını mağdur etmeğe yöneliktir. 3 yıl önce mevcut arazilerin karşı tarafı olan Cumhuriyet Mahallesinde Özel Sektör tarafından yapılmakta olan HES kamulaştırması için 312 TL birim fiyatına satın alınmıştır. Yine OSB yapılması için belirlenen mevcut arazilerin bitişiğinde 10 yıl önce Karayolları Bölge Müdürlüğünce 88 TL’ ye, 12 yıl önce asma köprü için yapılan kamulaştırmada 78 TL’ye, 2013 yılında aynı bölgede okul inşaatı için Milli Eğitim Bakanlığı ise; 150 TL’den kamulaştırdığı bilinmektedir. Dünün fiyatları bugüne güncellendiğinde ortalama 300-350 TL olduğu aşikardır. Ama Hükümetiniz Arhavi halkına 38 TL teklif etmektedir. Bu yanlış acilen düzeltilmeli 20 Aralık 2017 tarihindeki görüşmede, taktir komisyonu Arhavi halkına hakkettiği bedeli ivedilikle ödemelidir.

Artvin İl Özel İdaresince arazinin konumuna göre tespit edilen bu fiyatlar vatandaşlar tarafından kabul edilmediğinden Mahkemece belirlenen yeni rayiç; 20 . 12. 2017 tarihine çıkarılan davetiye ile yeniden birim fiyatı teklif edilecektir. Bu birim fiyatı henüz belli değildir. İlk seferde verilen ortalama birim fiyatı ile vatandaşa ölümü gösterip sonradan bir miktar yükseltecekleri ikinci sefer birim fiyatı ile bayılmaya razı edecekleri anlaşılmaktadır. Çünkü teklif edilen ikinci fiyatın da vatandaşın beğenmemesi halinde anılan kurum ve kuruluşlar vatandaşlara dava açacakları bu dava sonucunda hakkedilen fiyatların verilmeyeceği konuşulmaktadır.

Arhavi halkı tedirgindir, 2 yıldan beri kamulaştırılacağı söylenen OSB arazisinde herhangi bir yatırım, revizyon, alım-satım yapamamakta, vatandaş; bu belirsiz durumun ortadan ne zaman kalkacağını merak etmekte, çevresinde bulunan arazilerin metrekare birim fiyatları emsal alınarak kendi arazilerine uygulanmasını istemektedirler. Zaten kamulaştırma sürecinde Hükümet yetkililerin teklif etmiş olduğu miktarı bine yakın hissedardan bir hissedarın bile kabul etmemiş olması durumun vahimiyetini ve haklılığını ortaya koymaktadır.

Arhavi ilçesinde kurulacak OSB alanı için gerçekleşecek kamulaştırmaların vatandaşı mağdur etmemesi ve emsal bedelin Arhavi halkına ödenmesi için yüce Meclisimizin kuracağı Araştırma Komisyonuna ihtiyaç vardır. Belirtilen gerekçe ışığında tüm iddiaların ve kamulaştırmalarda yaşanılacak mağduriyetlerin bertarafı amacıyla Meclis Araştırma Komisyonunun kurulmasını saygılarımızla arz ederiz.