Meclis’te bütçe görüşmeleri sırasında darbe tartışması yaşandı. CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm’ün “15 Temmuz’dan sonra 20 Temmuz’da asıl darbeyi siz yaptınız” sözlerine Bakan Ömer Çelik’in yanıtı tansiyonu yükseltti.

CHP’li Mehmet Tüm’den Bakan Çelik’e: 20 Temmuz’da asıl darbeyi siz yaptınız!”

CHP’li Mehmet Tüm, TBMM Genel Kurulunda bütçe görüşmeleri sırasında Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik’e yönelik “15 Temmuz darbe girişiminden sonra 20 Temmuz’da asıl darbeyi siz yaptınız. 120 binden fazla kamu emekçisini işinden attınız. 180 gazeteciyi cezaevine yolladınız. Barış isteyen akademisyenleri işinden ettiniz. Seçilmiş milletvekilleri ve belediye başkanlarını hapse attınız. Yargıyı tamamen Saray’a bağladınız. OHAL ilan ederek Meclis’i bypass ettiniz. Ülkeyi Kanun Hükmünde Kararnamelerle idare ediyorsunuz.” sözleri sonrası Meclis karıştı.

Bakan Ömer Çelik’in sözlerine CHP’li vekiller sert tepki gösterdi

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, CHP’li Mehmet Tüm’ün açıklamasına bağırarak “Meşru hükümet ile darbeyi bir tutan kişinin, bu Meclis’in meşruiyetine de inancı yoktur. Siz Fetullahçıların kullandığı argümanını kullanıyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti’nin seçimle gelen hükümetine ‘darbe yaptı’ derseniz, bunu da 15 Temmuz’la eşitlerseniz bunun adı darbeciliktir.” sözleri üzerine Meclis’te tansiyonu yükseltti.

CHP’li Engin Altay: “Hizmet hareketi ne zaman terör örgütüne dönüştü?”

CHP’li vekillerin Bakan Çelik’e tepki göstermelerinin ardından CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay söz alarak, OHAL ilan edilmesinden bu yana bir buçuk yıl geçtiğini hatırlattı, “15 temmuz darbesini sadece Ak Parti’nin değil, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi birlikte halkın direnciyle püskürttüklerini belirtti. Altay, “Hizmet hareketi ne zaman terör örgütüne dönüştü? 17-25 Aralık’tan önce mi, 17-25 Aralık’tan sonra mı, 15 Temmuz’dan sonra mı?” şeklinde konuştu.

 “Seçim diyorsunuz ama Hitler de seçimle geldi!”

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın da CHP Balıkesir Milletvekili Tüm’e tepki göstermesinin ardından CHP’li Mehmet Tüm’e sataşma üzerine yeniden söz verildi.

Genel Kurul kürsüsünden konuşan CHP’li Tüm, “15 Temmuz darbesini fırsat bilerek asıl darbeyi siz yaptınız. Rakam veriyorum, 120 bin tane insanı işten attınız, o insanlar açlıkla karşı karşıya. 180 tane gazeteci içeride. Barış isteyen akademisyenleri içeri attınız, onlar açlıkla karşı karşıya. Seçilmiş milletvekilleri cezaevinde, belediye başkanları cezaevinde. İstifa etmeyen belediye başkanlarını tehdit ederek onları görevinden alıyorsunuz. Peki, bu hangi darbe döneminde yaşandı? 12 Eylül’de bu kadar insan mağdur edildi mi? Size soruyorum: Bunun adı darbe değil de nedir arkadaşlar? Bakın, parmak kaldırarak, parmak indirerek bu ülkede sorunları çözemezsiniz. Seçimle geldiniz de Hitler de seçimle geldi Sayın Bakan, hiç önemli değil. Önemli olan, demokrasiyi içinize sindirmeniz gerekiyor ama içinize sindiremiyorsunuz.”