IMG_1585

CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin, esnaf ve esnaf odaları ziyareti kapsamında Ankara Kahveciler Esnaf Odası’nı ziyaret etti. Kahvehane işleten esnafların zor koşullarda ayakta kalmaya çalıştığını belirten Tekin, “İktidar, küçük esnafın sorunlarını görmezden geliyor” dedi.

Hükümet 3 Y’yi hatırlıyor mu?

AKP’nin iktidara gelirken birçok vaadde bulunduğunu hatırlatan Tekin, “AKP, iktidara ‘3 Y’yi vadederek geldi. Yoksullukla, yolsuzlukla, yasaklarla mücadele vaadiydi bunlar. Dünyanın hiçbir ülkesinde yolsuzluğu bitirmeden yoksulluk bitirilememiştir. AKP iktidarında yoksulluk iyice arttı, yasaklar bitirilecekken iyice tavan yaptı. Yasakların en fazla olduğu ülke olarak anılır olduk. Taahhüt ettikleri bu üç şeyi başaramadılar. İktidardan, verdiği sözün arkasında durmasını bekliyorum” diye konuştu.

IMG_1611

“Esnaf Odaları’nın etkinliği artırılmalıdır”

Meslek tanımı kavramının ortadan kalması ile küçük esnafın zor bir süreçten geçtiğini vurgulayan şunları söyledi: “Tekin, “Meslek tanımının ortadan kalkmasıyla birlikte belediyeler kahvehaneciliğe, kebapçılığa başlamış. Türkiye Odalar Birliği başta olmak üzere bütün Odalar Birliği bir araya gelerek meslek tanımı anlayışını yaygınlaştırmalıdır. Eğer meslek tanımı olmazsa ruhsat almakta en çok zorlanan, kahvehane işleten esnafımız mağdur olmaya devam edecektir. Bu yüzden gerek siyasiler, gerekse sivil toplum kuruluşları elini taşın altına sokmalıdır. Kahvehane ya da başka bir işletme açmak isteyen vatandaşımızın da bağlı olduğu odaya kaydını yaptırması gerekmektedir. Esnafımız, hakkını hukukunu savunan bir odaya mensup hissetmelidir kendini.. Kahvehane açmak isteyen bir vatandaşımız, Kahveciler Odasından yalnızca görüş alıyor, uygulamayı ise belediye yapıyor. Esnaf Odaları esnaftan haberdar değil. Dolayısıyla bu adil bir uygulama değildir. Uygulama odaya devredilmelidir ve odaların etkinliği artırılmalıdır.”

“Küçük esnafı koruyamazsak, kamu çalışanı maaş alamaz”

Küçük esnafın vergi batağında olduğunu söyleyen Tekin, hükümetin gerekli önlemleri almaması durumunda kamunun maddi sıkıntıları fazlasıyla hissedeceğini belirtti. Tekin,  “Bakkal, kasap, kahvehane gibi küçük esnafın gelir kapısı olan işletmeler toplumsal dayanışmanın en fazla yaşandığı, alanlardır. Kıt kanaat geçinen vatandaşımız parası olmadığında veresiye alışveriş yaparak hayatını idame etmeye çalışır. Ancak süpermarket gibi büyük ölçekli işletmelerde biz bu imkandan yararlanamayız. Küçük esnafımız sabah dükkanının kapısını açar açmaz devlete çalışmaya başlar. Her türlü vergisini vererek devletin ayakta kalmasını sağlar. Eğer küçük esnafı koruyamazsak kamu çalışanı maaşını alamaz hale gelir” ifadelerini kullandı.

“2018 Bütçesi’nde küçük esnaf yok”

2018 bütçe görüşmelerini sonuna kadar takip eden Tekin, bütçe görüşmelerinin fakire, fukaraya bir faydası olmayacağını belirtti. Tekin konuşmasını şöyle sürdürdü:

“2018 bütçe görüşmelerini sabaha karşı tamamladık. İktidar milletvekilleri el kaldırıp indirmekten başka hiçbir şey yapmadı. Bu bütçe görüşmesi ile gördük ki, hükümetin güdümlü milletvekilleri bütçeden habersiz bir şekilde neye onay verdiklerini bilmeden bütçeyi oyladı.  Bu bütçede, esnafın, emeklinin, taşeron işçisinin derdine derman olacak bir bütçe oylanmadı. Bu bütçe görüşmelerinde yandaşın, rantçının, eniştenin, dünürün bütçesi oylandı. Fakir ile zengin arasındaki uçurumu artıracak bir bütçe oluşturuldu.”