1
Yarkadaş: “Akademisyenler, okul yerine adliye koridorlarında dolaşıyor. Barış istemek suç değildir. Akademisyenlere çektirdiğiniz çileye son verin.”
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “İktidar toplumun tamamıyla kavgalı hale geldi. Yolu adliyeden geçmeyen hiçbir meslek grubu kalmadı” dedi.
2016 yılının mart ayında imza attıkları barış bildirisi yüzünden tutuklanan Meral Camcı, Esra Mungan, Muzaffer Kaya ve Kıvanç Ersoy’un yargılandığı davaya devam edildi.
Duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi önünde buluşan akademisyenlere CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ve Sezgin Tanrıkulu ile HDP’li Garo Paylan da destek verdi.
“AKADEMİ YARGILANIYOR”
Yurtdışından destek için gelenler arasında ise Aachen Barış Ödülü Komitesi’nden Denis Dreisbusch PEN International’dan Laurens Hueting, Brüksel Özgür Üniversite’den Thomas Berns vardı. Basın açıklamasında konuşan  barış akademisyeni Esra Mungan, yargılamanın asıl olarak akademi bilincine yönelik olduğunu belirtti.
Duruşma sonrası açıklama yapan Barış Yarkadaş ise, davanın 18 Nisan tarihine ertelendiğini söyleyerek “Akademisyenlere dört ay daha çile çektirecekler” ifadesini kullandı.
“SAVAŞ MI İSTESELERDİ?”
Barış istemenin dünyanın hiçbir yerinde suç olarak görülemeyeceğini belirten Yarkadaş, “Akademisyenler ne yapsaydı? Kanlı bir savaş çığırtkanı mı olsalardı?”  tepkisini gösterdi.
AKP iktidarının, tıpkı 12 Eylül generalleri gibi barış isteyenleri yargılattığını belirten CHP’li vekil, “Bu davalar, OHAL rejimi ve KHK’lar hukuk devletinin diri diri gömülmesidir” dedi.
AKP’nin toplumun neredeyse tamamıyla kavgalı
hale geldiğini de belirten Yarkadaş, “Gazeteciler, yazarlar, aydınlar, akademisyenler,  mimarlar, mühendisler, milletvekilleri, belediye başkanları adliye koridorlarından çıkamıyor. AKP’nin 15. yılın sonunda geldiği konum budur. AKP’li olmayan herkes, potansiyel suçlu olarak görülüyor” ifadesini kullandı.
“HEDEFLERİ MEDRESE EĞİTİMİ”
1300’e yakın akademisyenin, düşüncelerini ifade ettiği için işinden atıldığını ve yargılandığını belirten Yarkadaş, “AKP bu kişileri işten atarak, üniversiteyi ortadan kaldırıp medrese eğitimine dönmenin zeminini hazırlıyor. Aydınlık beyinler üniversiteden uzaklaşırsa, karanlık hayallerini daha kolay gerçekleştirebileceklerini düşünüyorlar” dedi.
Yarkadaş, “Bu ülkenin üniversite ve akademi birikimini yok etmek isteyen AKP, uydurma davalarla akademisyenlere eziyet ediyor, çile çektiriyor” ifadesini de kullandı. CHP’li vekil, duruşma öncesi Akademisyen Esra Mungan’dan sürece ilişkin bilgi de aldı.