mehmet-tüm-chp basın topDiyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde 9 yaşındaki kız çocuklarının evlenebileceğine dair tanımına tepkiler çığ gibi büyüyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi web sitesinde ‘dini kavramlar’ başlığıyla yayınladığı sözlükte skandal tanımlar yer aldı. Diyanet, daha sonra resmi internet sitesinde yer alan “Kız çocuklarının 9 yaşında evlenip, gebe kalabilir” sözlerinin, kendi çıkardıkları dini terimler sözlüğünde yer aldığını ancak sözlükte yer alan tanımların çarpıtıldığını iddia etti.

Başbakan eğer biraz samimiyse, Diyanet İşleri Başkanını acilen görevden alır ve bu sapık sözlük yayından bir an önce kaldırılır!”

CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, Diyanet’in Anayasa’ya ve devlete karşı suç işlediğini ifade ederek şunları söyledi: “Yeni yılın daha ilk günlerinde gündemdeki konulara baktığımızda 2018’in zor bir yıl olacağını görüyoruz. AKP’li Cumhurbaşkanının kadro ve asgari ücretle ilgili beyanları, hükûmetin insan aklıyla alay edercesine ‘artık 42 asgari ücretle sıfır araba alınıyor’ açıklamaları ve şimdi de adından sadece skandallarla söz ettiren Diyanet’in çocuk istismarını meşrulaştıran tanımları, zorlu bir mücadele döneminin bizleri beklediğini gösteriyor. 80 milyondan toplanan vergilerle ve milyarlarca lira bütçe ayrılan olan bu kurum, açıkça Anayasa’ya, Medeni Kanun’a, devlete, halka karşı toplumsal vicdan ve ahlakı hiçe sayarak suç işlemektedir. Daha önce ‘bir baba öz kızına şehvet duyabilir’ açıklaması yapan Diyanet’in, müftülere nikah yetkisi sonrası çıkıp 9 yaşındaki çocukların evlenebileceğine dair sapıkça tanımlar yapması ve hükûmetin buna karşı tek bir açıklama bile yapmıyor oluşu, sorunun daha derinlerde olduğunu da gösteriyor. Öyle Diyanet’in açıkladığı gibi tanımda herhangi bir çarpıtma vs. de söz konusu değildir. Bu noktada Başbakan eğer biraz samimiyse, Diyanet İşleri Başkanını acilen görevden alır, sorumlular hakkında gerekli işlemler yapılır ve bu sapık sözlük yayından bir an önce kaldırılır. Geleceğimizi ve çocuklarımızı bu sapık ve insanlık dışı zihniyetten korumak adına elimizden ne geliyorsa yapmalıyız.”

“Diyanet’in kurumsal yapısında veya işleyişinde köklü bir değişiklik yapılması düşünülmekte midir?”

Başbakan Binali Yıldırım’a ayrıca soru önergesi veren CHP’li Mehmet Tüm, şu soruları iletti:

  1. Anayasamızın ve Medeni Kanunun ilgili maddelerinde reşit olma ve evlilik yaşının belirtilmesine rağmen, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın çocuk yaşta evlilikleri meşrulaştıran tanımlar yapması Anayasal suç mudur?
  2. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan “Dini Kavramlar” başlıklı sözlük, hangi kurul veya kişiler tarafından, hangi kaynaklar baz alınarak hazırlanmıştır?
  3. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sözlüğünde “nikah” ve “bulûğ” kelimelerinin “erken yaşta evlilikleri” meşrulaştıracak şekilde tanımlanmasının gerekçesi nedir?
  4. 80 milyon yurttaştan toplanan vergilerle finanse edilen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kamuoyunda yoğun tepkilere neden olan insanlık dışı açıklamaları sonrası sorumlular hakkında herhangi bir yaptırımda bulunulacak mıdır? Diyanet İşleri Başkanı görevden alınacak mıdır?
  5. Müftülükler Diyanet’in sitesini dikkate alarak dinen caiz olduğu gerekçesiyle çocuk yaştaki kişilerin nikah kıymak isterse bunun sorumluluğu kimlerde olacaktır?
  6. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kamuoyundan bir süredir gördüğü yoğun tepkiler sonrası, kurumsal yapısında veya işleyişinde köklü bir değişiklik planı söz konusu mudur?
  7. Yurttaşların çocuklarını ‘çocuk istismarını meşrulaştıran’ zihniyetten koruması adına neler yapması gerekmektedir?