Artvin’de yaklaşık 5 6 önce Merkez’e Bağlı Şehitlik köyünde bir inek erken dana atması sonucu öldü. Bu hayvanın neden öldüğü ile ilgili bir numune alınmadı. Hayvanı belediye kepçeyle alıp bir yere gömdü. Bu hayvanın ölüm şekli Brusella hastalığını andırdığı için gazetemizin 24 Ağustos tarihli,  1884 sayılı sayısında manşetten “BU HAYVAN BRUSELLADAN MI ÖLDÜ? “ başlığı ile manşetten verildi..

Ancak Artvin’de hayvan ölümleri durmadı.  Aynı vadi içinde Şehitlik Köyü, Dere Mahallesi, Çakmakçılar, Balcıoğlu Mahallesi’nde bir çok hayvan hastalandı ve öldü.

Artvin’de hayvanları öldüren bir salgın hastalığının varlığı konuşulsa da ne olduğu ile ilgili net bir bilgi olmadığı için halk arasında çeşitli iddialar konuşulmaya devam etti. Kimi hayvanı hastalandı ya haber vermedi, ya geç verdi. Kimi ise haber verdiği halde hayvanını kurtaramadı. Bu şekilde yaklaşık 20 hayvanın öldüğü söylenirken, en son hayvan ölümü ise Balcıoğlu Mahallesi’nde hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Kınalı ailesinin ahırında yaşandı.

5 GÜNDE 3 HAYVANIMIZI KAYBETTİK!

DSC_0379

Yeni yıla girdiğimiz gün 1 Ocak 2018 tarihinde gebe bir ineği öldü. Aradan bir gün geçtikten sonra  3 Ocak günü bir ineği daha öldü.  Bu hayvan da gebeydi.  2 gün sonra 5 Ocak günü de 2 aylık  gebe  bir düve daha öldü.  Ahırındaki 5 canlı hayvanın 3’ünü 5 gün içinde kaybeden Bilalettin ve Fahriye Kınalı, hayvanlarını bir bir kaybetmekten dolayı büyük üzüntü yaşadıklarını dile getirerek yetkililerden yardım istedi. İlk hayvanının ölümünden sonra alınan ve tahlil için Erzurum’a gönderilen numunelerin raporu açıklandı. Buna göre hayvanların ölüm nedeni Şarbon hastalığı olduğu kesinleşti.

ZARARIMIZ EN AZ 50 BİN TL’DİR

DSC_0382

Hayvanların sahibi Bilalettin Kınalı,”  Ben 65 yaşındayım. Emekliyim. 2006 yılından beri hayvancılık yapmaktayım. İlk defa böyle bir olay ile karşılaşıyorum. 5 gün içinde 3 hayvanımı kaybettim. Şarbon hastalığından öldüler. 2 tane hayvan kaldı. Onlarda ölecek. Benim zararım en az 50 bin TL’dir. 10 bin TL’ye ot almıştım. Şimdi bu otu ben ne yapacağım. Üstelik ota 6-7 bin TL borcum var.  Ben bu borcu nasıl öderim. Devletimizden yardım talep ediyorum.”dedi.

BEN HAYVANCILIKLA OĞLUMU ÖĞRETMEN YAPTIM. KIZIMI ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIYORDUM!

Hayvanlarına gözü gibi bakan Fahriye Kınalı ise 5 gündür büyük bir şok ve acı yaşadığını belirterek gözyaşı döktü. Fahriye Kınalı;” Yeni yıla girdiğimiz günden beri ahırımızda bir gün arayla hayvanlarımızı kaybettik. Kaç aydır salgın hastalığın dolaştığını duyuyorduk. Biz duyuyorduk da Tarım İl Müdürlüğü duymuyor muydu?  Konuyla ilgili neden bir bilgilendirme, açıklama yapılmamıştır. Hayvanlarımızın şarbondan öldüğünü, hayvanlar öldükten sonra öğreniyoruz.

Hayvancılık bizim geçim kaynağımızıdır.  Ben oğlumu bununla okuttum, öğretmen yaptım. Kızımı dershaneye verdim, üniversiteye göndermek için çalışıyorum. Günde 150-200 TL gelir elde ediyorduk. Bakımı masrafı çok, zor bir iş ama devlete yük olmadan geçiniyorduk. Çocuklarımızı okutuyorduk. Şimdi ben ne yapacağım? Bu zararım ne olacak. Bugün benim net zararım en az 50 bin TL’dir.  Bir de sürekli gelir elde ettiğimiz için bir daha para kazanamayacağımızı da üstüne eklerseniz zarar çok.

DEVLETİMİZDEN YARDIM İSTİYORUZ. ZARARIMIZ ÇOK BÜYÜK!

Devletimizden zararımızı karşılamalarını istiyoruz. Çünkü bu bizim hatamızdan dolayı yaşanan olay değil. Salgın ve tehlikeli hastalık nedeniyle yaşandı. Devletin bize  yardım etmesini bu yüzden istiyoruz.. Çok üzgünüm. Benim çocuklarım gibiydiler. Ahıra girdiğimde o kadar çok mutlu olurdular ki. Ben de onları beslerken, kaşırken, okşarken büyük mutluluk duyardım. Şimdi çok üzgünüm.”dedi.

Hayvanların ard arda ölmesi nedeniyle İl Tarım Gıda ve Hayvancılık il Müdürlüğü’nden 2 veteriner hekim gelerek, ölen hayvanı belediyenin kepçesiyle Varyant’taki çöp döküm alanına açılan çukura kireçlenerek gömüldü.  Olay mahallinde bulunan gazeteciler ve diğer vatandaşların üstü başları dezenfekte edildikten sonra alandan ayrıldı.

Olayın duyulmasından sonra İl Sağlık Müdürlüğü söz konusu olay yerine ekiplerini göndererek çalışma başlattı.

CEVAPLANMASI GEREKEN SORULAR VAR.

1-Artvin’de ne zamandan beri şarbon vakası yaşanıyor?

2-İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bu hastalık ile ilgili bir açıklama yapmış mıdır?

3-İl Tarım Müdürlüğü görevli veteriner dışında başka yetkilileri olay yerine gitmiş midir?

4-Hayvan üreticileriyle bizzat, telefonla veya başka bir şekilde görüşüp, geçmiş olsun dileklerinde bulunmuş,  Müdürlük olarak yanlarında olunduğunu, gerekenin ne ise yapılacağı söylenmiş, bu insanların acıları paylaşılmış mıdır?

5-Şarbon Hastalığı nasıl bir hastalıktır? Salgın Hastalıklardan dolayı hayvan sahiplerinin hayvanları öldüğünde devlet zararları karşılıyor mu?

6-Şarbon Hastalığı yaşanan yerlerde ne gibi sağlık önlemleri alınır ve bugüne kadar ne gibi önlemler alınmıştır?

7-Şarbon Hastalığına yakalanmış bir ineğin sütü, yoğurdu, yağı, peyniri ve diğer hayvansal ürünleri tüketilirse ne gibi bir sağlık sorunu yaşanır?.

HABER: SAMİ ÖZÇELİK