CHP İstanbul Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Gülay YEDEKCİ, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair bir kanun teklifi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Gülay YEDEKCİ, hayvanlara karşı işlenen suçların sıklıkla gündeme gelmesi sonucunda artan toplumsal tepkileri dile getirerek, cezaların caydırıcı olmaması nedeniyle işlenen suçların tekrarlandığını vurguladı. CHP’li YEDEKCİ, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair bir kanun teklifi verdi.

YASANIN ADI “HAYVAN HAKLARI YASASI” OLMALI

Hayvanlara yapılan kötü muamele ve vahşi eylemlere uygulanan cezaların etkisiz kaldığını ve kamu vicdanını yaraladığını vurgulayan Yedekci, “ Mevcut 5199 sayılı yasanın hükümleri etkisiz kalmaktadır. Tüm canlıların, hukuken “haklarının” olduğu kabul edilmelidir. Bu kanun teklifi ile hayvan haklarının güvence altına alınmasını istemekteyiz. Hayvanların yaşam hakkının da yasa ile tanımlanması ve yasanın adının da değiştirilerek “Hayvan Hakları Yasası” şeklinde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir” dedi.

ÜLKEMİZDE HAYVAN HAKLARI SAĞLANMALI

Yedekci, 15 Ekim 1978 tarihinde UNESCO binasında ilan edilen Evrensel Hayvan Hakları Beyannamesi’nin 9. Maddesinde “Hayvanların hukuksal kişiliği ve hakları yasaca tanımlanmalıdır” denildiğini hatırlattı. Bildirgeyi anımsatan Yedekci, “Ülkemizde hayvan hakları sağlanmalıdır, hayvanlar ‘eşya’ ya da ‘mal’ olarak değil ‘can’ olarak değerlendirilerek, uygulanan kurallar bu değerde tanımlanmalıdır” dedi.