Halkların Demokratik Partisi (HDP), Hakkarı Milletvekili Abdullah Zeydan’ın 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmasına  yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterdi.
Halkların Demokratik Partisi’nin basın açıklaması şöyle:
4 Kasım 2016 tarihinden beri rehin tutulan Hakkâri Milletvekilimiz Abdullah Zeydan’a, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, kanıtlara dayanmayan iddialar gerekçe gösterilerek 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilmiştir. İddianameye konu edilen suçlamalara dair sunulanlar için bilirkişi incelemesi yapılmazken, savunma yapan avukatlar hakkında ise soruşturma başlatılmıştır.
Bu yargılama rezaletinde, suçlamayı ağırlaştırma saikiyle birleştirme kararı olmaksızın iki dava ve beş soruşturma aynı iddianamede toplanmış, adil yargılanma hakkı SEGBİS dayatması ile alenen ihlal edilmiş, Sayın Zeydan’ın yapmış olduğu savunma ise dava dosyasına dâhil edilmemiştir.
Usule aykırı hazırlanmış olan iddianame skandalının yanı sıra, savunma yapan avukat Mahsuni Karaman hakkında, duruşmada sarf ettiği sözler nedeni ile soruşturma başlatılmıştır.
Savunmanın, soruşturma sopası ile tehdit edildiği, iddianamenin iktidar siparişi kararlara göre dönüştürüldüğü bu yargılama sürecinde ne Abdullah Zeydan’a ne de Zeydan’ın temsil ettiği milyonlara adaletin kırıntısı dahi sağlanmamıştır.
HDP’li milletvekillerine verilen cezaların, milletvekilliklerini düşürmeye yönelik hamleler olduğunu biliyoruz. Ancak mücadele geleneğine sahip olan vekillerimiz, halkı temsil ederken Meclis kimliğine hapsolacak kişiler değillerdir.
Halkın temsilcilerini savunan avukatlar da duruşmalarda yaptıkları savunmaların kendilerine soruşturma olarak dönmesinden korkacak hukukçular değillerdir.
Taraflı ve bağımlı iktidar yargısının vermiş olduğu bu kararın bizim nezdimizde, evrensel demokratik hukuk ilkeleri çerçevesinde ve halk arasında bir hükmü ve değeri yoktur. Bu karara ve hukuk garabeti yaratan yargı mensuplarına asla saygı duymuyoruz.