Ömer ŞAN
RİZE

            Bundan tam 25 yıl önce, 24 Ocak 1993 Pazar günü arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu katledilen Cumhuriyet Gazetesi yazarı Uğur Mumcu, yurt genelinde olduğu gibi Rize’de de özlemle anılıyor.

            Uğur Mumcu anması için ilk etkinlik CHP Rize İl Merkezinde yapıldı.

            CHP Rize İl ve Merkez İlçe Başkanlığı öncülüğünde CHP Rize İl Merkezi İsmail Durmuş Salonunda, İl ve Merkez, Güneysu, Derepazarı, İyidere, Kalkandere, İkizdere ve Çayeli İlçe Başkanları ve ilce yöneticileri ile partililerin katıldığı, İl Başkan Yardımcısı Saltuk Deniz’in yönettiği, Uğur Mumcu anısına genişletilmiş koordinasyon toplantısı ve söyleşi yaptı.

            Söyleşi sonrasında ise CHP Rize İl Başkanı Mesut Rakıcı, CHP örgütleri adına ortak bir basın açıklaması yaparak, “Uğur Mumcu’yu yok edilemeyişinin 25.yılında, mücadele kararlılığımız daha da çok artarak, saygıyla anıyoruz” dedi.
Açıklamasında, “Muammer Aksoy’la başlayan Atatürkçü-Kemalist sol aydınların öldürülmesi, BOP projesinin ilk adımıydı” diyen Rakıcı, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Öncelik, Kemalist sol aydınların yok edilmesiydi. Uğur Mumcu da bunun en önemli hamlesiydi. Uğur Mumcu, öldürülemeyecek insanlardandır. Çünkü O, bir düşüncedir. O, bir duruştur. O’nun düşüncesi ve duruşu, bugün her türlü engellemelere rağmen, her türlü dönekliğe rağmen milyonlarca kişide hayat bulmaktadır, devam etmektedir. Ve bu da, ‘O gün gelene kadar’ devam edecektir!”

            Rize’deki yerel gazetelerden Yeni Viçe Gazetesi adına yazılı bir açıklama yapan Gazetenin Yazı İşleri Müdürü Filiz Şan ise, “Kalpaksız Kuvayi Milliyeci, araştırmacı gazeteci-yazar Uğur Mumcu’yu anarken; hala faillerinin bulunamamış olması düşündürücüdür. Cinayetlerin ardından yakalananlar ise hep ‘tetikçiler’ oldu. Tetiği çektirenler ‘meçhul’ kaldı. Ülkemizde yaşanan her yeni olayda Uğur Mumcu’nun çığlığı yankılandı: ‘Göz göre göre öldürüldük ey halkım unutma bizi” dedi.

            ADD Rize ilçe şubeleri de, akşam 16.30’da Rize Şubesinde toplanarak, Başkan Ömer Toprak’ın yönettiği, Uğur Mumcu söyleşisi yaptı.