“Meclis Başkanı Kahraman, okullarda yasadışı okutulan şeriat andına ilişkin sorumuzu ‘komik bir gerekçe’yle geri gönderdi.”

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “AKP iktidarı, öğretim kurumlarındaki şeriat uygulamalarının arkasında duruyor. Laikliğe karşı açılan savaş tüm hızıyla sürüyor” dedi.

CHP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanlığı seçimlerini izlemek üzere Beşiktaş’taki Mustafa Kemal Kültür Merkezi’ne gelen CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, güncel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kongre çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yarkadaş, “Kadınların verdiği toplumsal mücadele, demokrasiye yeniden kavuşmamızda önemli bir rol oynuyor” ifadesini kullandı.

“AKP KADINLARIN KABUSUDUR”

Kadınların, AKP’nin dayattığı yaşam tarzından en çok etkilenen sosyal kesimlerin başında geldiğini belirten Yarkadaş, “AKP iktidarı, kadınların kabusu oldu” diye konuştu.

AKP’nin kadınların kazanılmış haklarına karşı açtığı savaşın tüm alanlarda sürdüğünü belirten Yarkadaş, “AKP bu savaşı, ilk okullara kadar yaydı. Kadını yok sayan ve ikinci sınıf olarak gören şeirat uygulamaları, küçücük kız ve erkek çocuklarına bile dayatılıyor” dedi.

Bir süre önce medyaya yansıyan ve okullarda yasadışı bir şekilde okutulduğu ortaya çıkan ‘Şeriat Yemini”nin da bu uygulamalardan biri olduğunu belirten Yarkadaş, “TBMM Başkanı İsmail Kahraman, okullarda okutulan bu yemini sorduğum önergeyi bu sabah geri yolladı. Yönetmelikte olmayan bu uygulamayı sormamızı ve yapılanları denetlememizi engelliyor” ifadesini kullandı.

‘ŞERİAT ANDI’ ÖZEL YAŞAMMIŞ!

Çocuklara okutulan ‘Şeriat Andı’na ilişkin sorusunun “Bunlar özel yaşama ilişkindir, özel yaşama ilişkin soru soramazsınız” denilerek geri gönderildiğini belirten Yarkadaş, “Meclis Başkanı, kamusal bir alan olan okullardaki yasadışı uygulamaların üzerini örtmeye çalışıyor” tepkisini gösterdi.

Bazı okullarda yaygınlaştırılan ‘Şeriat Andı’na her koşulda karşı çıkacaklarını ve çocukları anti laik bir öğretim düzenine teslim etmeyeceklerini belirten Yarkadaş, “AKP, MEB eliyle kafasındaki gerici düzenin taşlarını örmeye çalışıyor. Meclis Başkanı da bu gerici uygulamalara tuğla koyuyor.

Çocuklar, karanlık bir tünele sokularak bilinçleri zehirlenmek isteniyor” diye konuştu.

Okulların laikliğe karşı açılan savaşın en önemli cephelerinden biri haline getirildiğini belirten Yarkadaş, “TBMM Başkanı İsmail Kahraman, sorularımızı geri göndererek, bu uygulamaların arkasında olduğunu gösteriyor. Halbuki, ettiği yemine bağlı kalması ve yapılanlara en başta kendisinin karşı çıkması gerekiyor” dedi.

“İSMAİL KAHRAMAN, ÇOCUKLARA YOKSULLUĞU LAYIK GÖRÜYOR”

CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yoksul çocuklara ‘din iman’ kendilerine ‘han hamam’ anlayışındaki Kahraman, meclisteki makam aracını da değiştirerek, safahatını sürdürüyor. Korumalarının araçlarını da değiştirerek, Amerakinvari bir tarzda yaşıyor. Meclisteki makam odasının duvarlarını da tıpkı saraylarda olduğu gibi, hat sanatının örnekleriyle süsletiyor. Yoksullara ise şeriatı ve yoksuluğu kader olarak gösteren anlayışı layık görüyor. Bu yüzden, sorularımızı geri gönderiyor. Ve bu yüzden, gerici uygulamalara sahip çıkıyor. Ne yaparlarsa yapsınlar, şeriat andını ‘özel yaşamdır, soramazsınız’ deseler de unutturmayacak ve üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz. Çocuklarımızın karanlığa mahkum değildir. Laikliğe karşı açılan savaşı, ‘özel yaşam’ olarak kabul etmiyoruz. Kamusal alanda, şeriatın hükümlerini ve kimi tarafından yazıldığı ve ne için okutulduğu belli olmayan yeminleri dayatamazsınız.”

BERBEROĞLU’NU ZİYARET ETTİ

CHP’li Yarkadaş, kadın kolları kongresinin ardından CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nu da Maltepe Cezaevi’nde ziyaret etti. Yarkadaş, Berberoğlu’nun kurultaya katılan tüm partililere başarılar dilediğini söyledi.