“AKP iktidarı, çareyi sansürde arıyor. Yeni tasarı, sansürün daniskasıdır. AKP sansür çukuruna düştü ve çıkamıyor.”
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “İktidar, internet sitelerinde yapılan naklen yayınları da susturmaya çalışıyor. Bu, halkın gırtlağının sıkılması ve nefessiz bırakılmasıdır” dedi.
İktidarın internette yapılan naklen yayınlara yönelik sansür uygulama isteğine tepkiler dinmiyor. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Robotu bile susturan AKP, gözünü bu kez de internetteki medya adacıklarına dikti. Şimdi de bu siteleri susturmak ve alternatif bir sesin çıkmasını engellemek istiyorlar” diye konuştu.
SANSÜRÜN ZİRVESİ
Maliye Bakanlığı’nca hazırlanarak TBMM’ye getirilen Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’nda bulunan 73. Maddeyle, RTÜK’ün yetkilerinin artırıldığını ve yapılanın tam anlamıyla “sansürün daniskası” olduğunu belirten Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“TV’leri, gazeteleri ve radyoları baskı altına alan, kimini susturan, kimini ise yandaşlaştırarak kendisine yedekleyen AKP’nin gözü doymuyor. Medyanın yüzde 90’ına yakınını açıktan kontrol altında tutmalarına rağmen, hiçbir muhalif sesin çıkmasına izin vermek istemiyorlar. Şimdi de yeni bir tasarı ile internet üzerinden naklen yayın yapan, video paylaşan siteleri RTÜK eliyle susturmak istiyorlar. Yeni tasarıya göre, bu yayınlar da RTÜK denetimine tabi olacak. Yayın yapabilmek için gereken lisansı alabilmek için ise istihbarat birimlerinin vereceği rapor baz alınacak. Tam bir ‘Zihni Sinir Projesi’ ile internetteki yayınları da zaptu-rapt altına alacaklar.”
“ÇUKUR’A DÜŞTÜLER”
AKP’nin bu tasarıyı derhal geri çekmesini isteyen Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti:
“Adnan Oktar’ın programlarını gerekçe olarak gösterip sansüre kılıf arıyorlar. Ancak asıl dertlerinin, internet üzerinden yapılan naklen yayınlar ile alternatif programlar olduğunu biliyoruz. Miting meydanlarından yapılan yayınları kesmek, alternatif seslerin duyulmasını engellemek istiyorlar. İşi artık öyle bir noktaya vardırdılar ki; yasada olmamasına rağmen, Show TV’de yayımlanan Çukur adlı dizinin internette yayımlanan versiyonuna bile ceza vermek istiyorlar. Çukur’un internette yayımlanan versiyonunda, küfür varmış ve bu da cezayı gerektiriyormuş… Bunun adı iktidarın ‘sansür çukuru’na düşmesidir. AKP sansür çukuruna düşmüştür ve çıkamamaktadır.”
“PARTİLERİN YAYINLARI DA DENETİME GİRECEK”
İktidarın, ‘küfür ve gayri ahlaki yayınlar’ı gerekçe göstererek, sansüre toplumsal meşruiyet aradığını belirten CHP’li Yarkadaş, “Ancak asıl dertleri, izlenme sayısı milyonları bulan muhalif yayınları susturmak. Tasarıya göre, siyasi partilerin internet üzerinden yapacağı yayınlar da denetime tabi olacak. Ne konuşup konuşmayacağımızı RTÜK’e mi soracağız!” tepkisini gösterdi.
CHP’li vekil sözlerini “Bu açıkça anayasa ihlalidir! RTÜK, AKP’nin yok etmeye çalıştığı kürsü dokunulmazlığını ayaklar altına alacak. Yapılanlar, iktidarın acizliği ve güçsüzlüğünün göstergesidir” diye sürdürdü.
“ROBOTA BİLE TAHAMMÜLLERİ YOK”
“Robotu bile milyonlarca insanın önünde susturan ve formatlatan iktidarın temsilcileri hiç utanmıyor ve Türkiye’de sansürün olmadığını söylüyor” diye konuşan Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sansür zihniyeti öyle bir hale geldi ki; sutyen reklamının üstü örtülüyor… Bakan, robotu susturuyor. TV’lere ceza yağıyor. Gazeteciler tutuklanıyor, gözaltına alınıyor. Bunlar yetmezmiş gibi bir de interneti susturmak istiyorlar. Halkın gerçekleri duymasından ve kendi gerçeğinin farkına varmasından korkuyorlar. Bir iktidar çareyi sansürde arıyor ve toplumun tüm hücrelerine kadar sansürü işliyorsa, o iktidar bitmiştir! AKP zorbalığının gücü, interneti susturmaya yetmeyecektir. Bunu yaşayarak göreceğiz.”
Yarkadaş, iktidarın internette yapılan yayınlara getirmek istediği sansürün arka planında seçimlere yönelik hazırlık olduğunu da dile getirdi. CHP’li vekil, “Seçim öncesi, hiçbir değişik sesin topluma ulaşmasını istemiyorlar” dedi.