CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, İstanbul’da yaşanan hava kirliliğini gizlemeye çalışan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı uyardı. Tekin, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul’daki hava kirliliğini gizlemek yerine somut önlemler alsa daha kıymetli bir iş yapılmış olur” dedi.

“Problemler halının altına süpürülerek çözülemez”

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Hava Kalitesi İzleme İstasyonları tarafından periyodik olarak yayınlanması gereken hava kirlilik oranlarının yayınlanmadığını iddia etti. İstanbul’da hava kirliliğinin tehlikeli seviyelere ulaştığı durumlarda, hava kirlilik oranının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Hava Kalitesi İzleme İstasyonları Web Sitesi’nde ‘geçersiz’ olarak gösterildiğini söyleyen Tekin, “ İstanbul, Türkiye’nin dünyaya bakan çehresidir. İstanbul’a dair herhangi bir olumsuz gelişme yaşandığında hükümet, bütün olumsuzlukları halının altına süpürerek işin içinden sıyrıldığını zannediyor. İstanbul başta olmak üzere, Türkiye’de hava kirliliğine neden olan partikül madde oranı, 81 ilin 50’sinde güvenilir limitlerin çok üzerinde çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri de, Türkiye’de hava kirliliği ölçümü yapan tüm istasyonların verileri de İstanbul’daki hava kirliliğinin vahim tablosunu gözler önüne sermektedir” diye konuştu.

“Vatandaşlarımızın yaşamı gasp ediliyor”

Cevaplanması istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verdiği soru önergesinde İstanbul’daki çevre kirlilik oranının gizlendiğinin altını çizen Tekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İstanbul’da hava kirliliğinin tehlikeli sınırlara ulaştığı durumlarda, Hava Kalitesi İzleme İstasyonları Web Sitesi’nde, İstanbul’un hava kirlilik oranını neden ‘geçersiz’ olarak göstermektedir, anlamak mümkün değil. Hava kirliliği verileri, İstanbul’da hava kirliliğinden kaynaklı ölümlerin trafik kazası kaynaklı ölümlerden daha fazla yaşanmaya başladığını gösteriyor. Hava kirliliğinin ne derecede vahim olduğu konusunda İstanbullu vatandaşlarımızın uyarılması ve çözüm arayışında aktif olarak katılımlarının sağlanması gerekirken, bu gerçekleri vatandaşlarımızdan saklamak, onların yaşamlarını gasp etmek anlamına gelir. Hükümet, bedava dağıttığı kömürlerle oy almaya çalışırken, dağıttığı ucuz kömür vatandaşlarımızın sağlığıyla oynadığından bihaber. Araç trafiğinin yarattığı kirlilik, yoğun yıkımlarla ortaya çıkan toz bulutuyla birleşince, hava kirlilik oranının tehlikeli seviyelere ulaşmasının önü alınamaz. İstanbul’daki çevre kirlilik oranı gizlenecekti madem, neden Hava Kalitesi İzleme İstasyonları kuruldu, neden bu kadar masraf yapıldı?”

Gürsel Tekin’in, cevaplaması istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesi şöyle:

        TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda belirtilen sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasanın 98. Ve TBMM İç Tüzüğünün 96.maddeleri gereğinde saygıyla talep ederim.  09.02.2018

 

Dünya Sağlık Örgütü ve Türkiye’de hava kirliliği ölçümü yapan tüm istasyonlardan alınan veriler ışığında hazırlanan raporlara göre, Türkiye’de hava kirliliğine neden olan partikül madde oranı, 81 ilin 50’sinde güvenilir limitlerin çok üzerinde çıkmaktadır. Bu verilere göre,  Avrupa’daki en kirli 10 şehirden 8’inin Türkiye’de bulunduğu belirtilmektedir. İstanbul’da hava kirliliğinden kaynaklı ölümlerin trafik kazası kaynaklı ölümlerden daha fazla yaşanmaya başlamış olmasına ilişkin;

  1. Türkiye genelinde kaç yerleşim merkezinde düzenli olarak hava kirliliği ölçümleri yapılmaktadır?
  2. Ölçüm yapılan merkezlerde hava kirliliği oranlarında yükselme yaşandığı durumlarda, yüksek çıkan verilerin gizlendiği yönündeki iddialar doğru mudur?
  3. Hava kirliliğini önleme kapsamında, İstanbul ilimizde hava kalitesinin artırılmasına yönelik ne gibi tedbirler alınmaktadır? Alınan tedbirler hususunda halkımızın katılımı sağlanmakta mıdır?
  4. İstanbul’da dağıtılan ücretsiz kömürler hava kirliliği artışına ne oranda etki etmiştir?
  5. İstanbul’da hava kirliliğinin tehlikeli sınırlara ulaştığı durumlarda, Hava Kalitesi İzleme İstasyonları Web Sitesi’nde, İstanbul’un hava kirlilik oranı neden ‘geçersiz’ olarak gösterilmektedir? İstanbul’daki hava kirliliğinin gizlenmeye çalışılmasının nedeni nedir?
  6. Hava kirlilik oranı gizlenecekse, neden Hava Kalitesi İzleme İstasyonları kuruldu?