Saros Körfezi’nde faaliyet gösteren taş ocaklarına karşı yürütülen mücadele sonuç verdi. Doğa hakları savunucularının yargıya taşıdığı alanlarla ilgili mahkeme daha önce Bakanlık’ın verdiği ‘ÇED gerekli değil’ kararını bozdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı daha önce kalker ve taş ocakları nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Saros Körfezi kıyısındaki, ‘Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi ile Özel Koruma Bölgesi’ ilan edilen bölge için, ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu gereksizdir’ kararı vermişti.

Edirne’nin Keşan ilçesinde faaliyet gösteren kalker ve taş ocakları yüzünden yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Saros Körfezi’ndeki ormanlık alanlar için mahkemeden sevindirici haber geldi. Açılan davada mahkeme ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu gereklidir’ kararı verdi.

2006’da  ‘Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi’, 2010’da ise ‘Saros Körfezi Özel Koruma Bölgesi’ ilan edilen bölgede, son yıllarda peş peşe taş ve kalker ocakları açıldı. Ocakların faaliyete geçmesiyle Saros’un hem yeşil kıyıları hem de ormanlık alanları tahrip olmaya başladı. Bölgede yaşanan çevre felaketine karşı harekete geçilirken, geçen yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgedeki ocaklar için ‘ÇED raporu gerekli değildir’ kararı vermişti.

“ÇED gerekli değildir” kararına veto

Kararın ardından Saros Körfezi Mecidiye Turizm ve Çevre Kültür Varlıklarını Koruma Derneği, Edirne İdare Mahkemesi’ne başvurarak yürütmenin durdurulmasını istedi. Davanın ara kararında mahkeme ‘ÇED raporu gereklidir’ dedi ve gerekçeli kararında şunları kaydetti: “Proje için seçilen alanın uygun olduğunun ve söz konusu kriterler itibarıyla çevreye olumsuz bir etkinin söz konusu olmayacağının açık olarak ortaya konulabilmesi gerektiği, ancak mevcut durumda kalker ocağı projesinin bulunduğu sahadaki toprak yapısı ile bitki örtüsüne ve civarındaki orman varlığı ile deniz alanına zarar verebileceği yönündeki somut tespitler karşısında, proje alanının proje için uygun olduğunun ve çevreye olumsuz etkilerin olmayacağının somut olayda açık olarak ortaya konulamadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır. Bu durumda, söz konusu proje için çevresel etki değerlendirmesi yapılmasına gerek olmadığı idare tarafından ispatlanamadığından, proje için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararında hukuka uygunluk bulunmamaktadır.”

Ara kararın ardından ocak faaliyetlerinin durdurulması için Edirne Valiliği’ne dilekçe verdiklerini kaydeden Saros Körfezi Mecidiye Turizm ve Çevre Kültür Varlıklarını Koruma Derneği avukatı Bülent Kaçar şunları söyledi: “Saros Körfezi’ne büyük zarar veren taş ocaklarının faaliyetlerinin derhal durdurulması Anayasa’nın 125’inci maddesine göre zorunluluktur. Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yöre halkına rağmen hukuka, kamu yararına aykırı, Saros Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne ‘ÇED gerekli değildir’ kararı vermesi idari ve hukuksal bir skandaldı.”

Yeşil Gazete