Rasim Yılmaz
Ankara

DSC_0053

7 Mart 1921 tarihi Artvin için, Artvinliler için var oluş ve özgürleşme tarihidir.
Artvin halkı, özgür ve bağımsız oluşunun coşkusunu 97 yıldır yaşamakta ve sonsuza dek yaşatma azmindedir.  Artvin halkının yüreğindeki bu özgürlük ve bağımsızlık ateşi hep diri ve iri kalarak bu günlere gelmiştir. Bundan ötürüdür ki bu günlere gelmelerinde büyük emekleri olan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kurtuluş savaşı şehitlerimize ve gazilerimize minnet borçluyuz. Hepsini saygı ve sevgiyle anıyoruz.

Ve bundan ötürüdür ki Artvinli içerde-dışarda; nerede olurlarsa olsunlar, Atalarından miras değil emanet aldıkları genelde ülkelerini, özel de ise Artvin’i her türlü düşmana karşı canları pahasına koruyacaklardır, Cerattepe örneğinde olduğu üzere korumaya devam edeceklerdir.

İşte Ankara’da yaşayan, ama yüreklerinde Artvin sevdası ateşi hep canlı olan Artvinliler de bugün (7 Mart günü) her yıl gelenek olduğu üzere, topluca Anıtkabir’e Atatürk’ün huzuruna çıkarak saygılarını sundular.

7 Mart günü saat 14.00’te toplanan Artvinliler, topluca yürüyerek Atatürk’ün huzuruna çıkıp saygı duruşunda bulundular. Tüm Artvinliler adına mozoleye çelengi, Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu koydu. Daha sonra Şeref Defteri’nin bulunduğu bölüme geçildi. Şeref Defterini yine Sayın Kaboğlu imzaladı.

 

Anmanın tamamlanmasının ardından topluca Artvin Kalkınma ve Eğitim Vakfına (Artvin Evi) gidildi.

DSC_0139

Daha önceden planlandığı üzere;  Anayasa Profesörü,  Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu ile burada Cerattepe mücadelesinde gelinen hukuki süreç yanında Hukuk ve Anayasa üzerine  bir söyleşi gerçekleştirildi.

ŞEREF DEFTERİ

DSC_0088

Sayın Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu’nun Anıtkabir Şeref defterine yazdığı yazının tam metni:

DSC_0092

Yüce Atatürk,
Bizlere armağan ettiğiniz Cumhuriyet’in kazanımları olarak “yurttaşlık, laiklik ve eşitlik” üçlüsüne dayanan değerler, ancak nitelikli bir toplumda geçerli olabilir.

“Yurtta Sulh, Cihan da Sulh” deyişiyle temellerini attığınız BARIŞ HAKKI,  yöneticilerin ve yurttaşların, kendi aralarında olduğu kadar ülke ile ilişkilerinde de uyumlu olmalarını gerekli kılar.

Artvin halkı Türkiye Cumhuriyeti’nin onurlu yurttaşları olarak 7 Mart 1921’den bu yana, yörelerinin doğal, tarihsel ve kültürel mirasını korumak amacıyla verdikleri barışçıl mücadele ile Türkiye için örnek oluşturmaktalar.

Bu yöndeki dayanışma, ülkenin tanınmasına olduğu kadar toplumsal barışa da katkı sağlamaktadır.

Kuruluş ve kurtuluş diyalektiğinde temellerini attığınız Cumhuriyet için minnet duygularımızı iletir; kazanımlarını, çağdaş uygarlık ereğinde gelecek kuşaklara aktarma ödevimiz üzerine ant içeriz!

                                                                         Artvin halkı adına

                                                                               İ.Ö. Kaboğlu

                                                       (Ankara) Artvin Vakıf ve Dernekleri Adına