Artvin Kadın Dayanışma Platformu, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” etkinlikleri kapsamında  Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Av. Şenal Sarıhan’ın katılımıyla “Türkiye’de Kadın Olmak” konulu bir panel düzenledi.

DSC_0186   DSC_0182

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sebebiyle Artvin Kadın Dayanışma Platformu’nun bugün Öğretmenevi Konferans Salonunda “Türkiye’de Kadın Olmak” başlıklı panel düzenlediği panelde, müftülük yasasına, kadınların Osmanlı Devleti’nden beri sürdürdüğü yaşamsal mücadeleye, toplumda ve sokakta kadının yerine ve kadının önceliklerine değinildi.

DSC_0213   DSC_0214

Platform adına programın açış konuşmasını  yapan Emel Meriç, konuşmasında, her dönemin kadınlar için zor olduğunu fakat geçtiğimiz şu süreçte kadın mücadelesinin çok daha önemli olduğunu dile getirerek, “Çünkü iktidar baskıcı rejimini kadınlar ve çocuklar üzerinden garantilemeye çalışıyor. İktidar toplumu yeniden şekillendirirken dini referansları kullanıyor ve kadını erkeğin dizinin dibinde bir adım gerisinde konumlandırıyor” dedi.

DSC_0222

Meriç konuşmasının devamında “Bir kadının başına gelen bütün kadınların başına gelebilir. Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve istismar vakalarını bireysel bir durummuş gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Oysa kadın sorunu hem toplumsal hem de politiktir” diyerek, Iktidarın kadına biçtiği rolün ve erkekten yana tavrının kadınlar için her yeri güvensiz kıldığını, gittikçe artan istismar, taciz, tecavüz vakaları, istismarı aklayan yargı kararları, yargı süreci başlamadan üzerinin örtülmeye çalışılması gibi örneklerin kadınları daha çok mücadele etmeye zorladığını vurgulayarak sözü panel konuşmacısı Şenal Sarıhan’a bıraktı.

‘Verilen haklar kazanılmış haklardır’

DSC_0235  DSC_0236

Sarıhan kadınların Osmanlı Dönemi’nden itibaren sürdürdüğü mücadeleyi anlattı. Cumhuriyet döneminden sonra gelen Medeni Yasa ile kadınlara verilen haklara değinen Vekil, “Bu yasa ile kadınlara seçme seçilme hakkı verildi, ailenin demokratik bir yapı olduğu vurgulandı ve bu verilen haklar bir lütuf olarak verilmedi, kadınlar kendi mücadeleleriyle bu hakları kazandı” dedi.  Kadınların Kurtuluş Savaşı’nda ön planda olduğuna değinen Milletvekili, “Kadınlar aynı zamanda emperyalizme karşı da bir mücadele verdiler” dedi ve Mahmut Esat Bozkurt’un Medeni Kanun Gerekçe’sinde yazmış olduğu sözlere değinerek gerekçede geçen, “Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti’nin tedvin edilmiş ve Medeni Kanunu yoktur. Yalnız, sözleşmelerin küçük bir kısmına değinebilen Mecelle vardır. Mecelle’nin kuralı ve ana çizgileri dindir. Hâlbuki insanlık yaşamı, her gün hatta her an esaslı değişikliklerle karşı karşıyadır. Bunun değişikliklerini, yürüyüşünü hiçbir zaman bir nota çevresinde saptamak ve doldurmak mümkün değildir. Kanunları dine dayalı olan devletler kısa bir zaman sonra ülkenin ve ulusun ihtiyaç ve isteklerini karşılayamazlar. Çünkü dinler değişmez hükümler belirtirler. Yaşam yürür; ihtiyaçlar hızla değişir, din kanunları, kesinlikle ilerleyen yaşamın önünde biçimden ve ölü sözcüklerden fazla bir değer, bir anlam ifade edemezler. Değişmemek dinler için bir zorunluluktur. Bu bakımdan dinlerin sadece bir vicdan işi olarak kalması günümüz uygarlığının esaslarından ve eski uygarlıkla yeni uygarlığın en önemli ayırt edici özelliklerinden birisidir” bölümünü dinleyicilerle paylaştı.

TÜRKİYE 193 ÜLKE ARASINDA 132. SIRADA

Sarıhan konuşmasının devamında meclislerde bulunan kadın milletvekili sayılarını aktararak devam etti.  TBMM’de 81 kadın milletvekilinin bulunduğunu ve bunların 5’inin tutuklu yargılandığını vurgulayan vekil, mecliste bulunan partilerin kadın milletvekili sayılarını da aktararak “Türkiye kadın vekil sayıları bakımından dünya sıralamasında oldukça gerilerde Türkiye kadın milletvekili sıralamasında 132; kadın bakan sıralamasında ise 168. Ülke” dedi.

Milletvekili kadınların mücadele ederken örgütlenmesi ve çağrı yapana güvenmesi gerektiğini belirterek, çeşitli alanlarda karar alıcı noktalara girmek için mücadelenin şart olduğunu vurgulayarak sözlerini bitirdi.

Panele katılımcıların söz almasıyla devam etti. Söz alan katılımcılar Artvin’de 2 senedir Kadın Dayanışma Platformu adıyla devam eden mücadelenin ilerleyen dönemlerde neler yapabileceklerini tartıştı.

Türkiye’de Kadın Olmak başlığıyla düzenlenen panel platform üyelerinden Melek Algın’ın, Sarıhan’a plaket sunmasıyla sona erdi.

HABER: SAMİ ÖZÇELİK