CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, işsizlik sorununun hat safhaya ulaştığı ülkemizde, genç işsizlerin sayısının her geçen yıl arttığını belirterek, “AKP gençlerin işsizliğine çözüm üretemiyor” dedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ‘Genç işsizliğin nedenleri ve önlenmesine yönelik çalışmaların değerlendirilmesi’ amacıyla Meclis Araştırması açılmasını İstedi. TBMM  yapılan görüşmeler sonunda öneri AKP oyları ile ret edildi.

İŞKUR’A BAŞVURAN GENÇ İŞSİZ SAYISI 882 BİNİ GEÇTİ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer  konuşmasında, ülkemizde işsizliğin her geçen gün arttığına dikkat çekti. Son 15 yılda iş bulabilmek için İşkur’a müracaat eden 24 milyon kişiden sadece yüzde 22’si iş bulunabildiğini belirten Ömer Fethi Gürer, “Bu sürede 18 milyon 614 bin 706 kişiye İş Kurumu ne yazık ki iş bulamamıştır. 2003 yılında 15-24 yaş arası İŞKUR’a başvuran sayısı 174.554 kişi, 2017 yılı Temmuz ayı itibarıyla 15-24 yaş arası başvuran sayısı 174 binden 882.837’ye çıkmış. Her hafta 9.523 genç İŞKUR’a başvurarak iş talebinde bulunuyor” dedi. 

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI iŞSİZ

AKP’nin gençlerin işsizlik sorununa çözüm üretemediğine değinen Ömer Fethi Gürer, “Üniversite mezunu genç işsizlik oranı da her geçen yıl artıyor. Atanamayan öğretmenlerin, atanamayan sağlıkçıların yanında İŞKUR’a başvurduğu hâlde iş bulamayan mühendisler var. Atanamayan öğretmenler ve atanamayan sağlıkçıların durumu diğerlerinden biraz daha farklı çünkü Sağlık Bakanlığında da Millî Eğitim Bakanlığında da boş kadrolar bulunmasına rağmen, ne yazık ki bu gençlerin işe başlatılması sağlanmıyor” diye konuştu. 

GENÇLER BUNALIMDA

Çalışma istek ve arzuları olduğu halde, iş bulamamanın verdiği stres ve sorunlarla karşı karşıya olan gençlerin işsizlik nedeniyle kaygılarının arttığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, işsizliğin kızlarda erkeklere göre daha fazla olduğunu anlattı. 

MÜLAKAT SİSTEMİ KALDIRILSIN 

Üniversite mezunu gençlerin, eğitim aldıkları alanların dışında iş aramak zorunda  kaldıklarını, mezun oldukları bölümlerde iş bulamayanların, yılarca aldıkları eğitimin haricinde başka iş kollarında çalışmak durumunda bırakıldığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Gençlerin işe alımlarında da yandaş düşünce içinde olmayanlar genelde mülakat denilen sistemde eleniyorlar, orada da bir mağduriyet var. Bu anlamda, mülakatın tüm alımlarda, özellikle kamuda kaldırılmasıdır doğru olan” şeklinde konuştu. 

MECLİSİN GÖREVİ 

Genç işsizliğin yetişkin işsizliğine göre 2 katına ulaşmasının da düşündürücü olduğunu vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kamu istihdam olanakları, eğitim ve staj sistemleri, eğitim-sanayi iş birliğinin durumu, yükseköğrenimde çalışmayla eğitimin iç içeliğinin sağlanması gibi konu başlıklarının bir Meclis araştırmasıyla ele alınması yararlı olacaktır” dedi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Genç işsizlikteki artış, ülkemizdeki geleceğimiz açısından da kaygı vericidir. Çünkü gençler iş bulamadıkları zaman, oldukları koşulların dışında olumsuzluklarla buluşmaları artmaktadır. Ülkemizin genel dokusuna baktığımız zaman yaşanan sorunların önemli nedenlerinden biri de işsizliğin varlığıdır. Gençlerde işsizliğin önemli sorun olmasının giderilmesinin yolu Hükûmet tarafından açılmalıdır. Meclisin asli görevlerinden biri de sorun varsa onunla ilgili araştırmaları yapıp yasal düzenlemeler dâhil bu konuda çalışmalar yürüterek sorunu çözmektir. İşsizliğin gençlerde artması ve büyüklerdeki işsizlik oranının neredeyse 2 katına varması, yaşadığımız sorunun kaygı verici boyutlarda olduğunun somut göstergesidir.

Bu nedenle Cumhuriyet Halk Partisi olarak genç işsizliğin çözümüne yönelik Meclis araştırması talep ediyoruz. Bu anlamda yapılacak çalışmaların ardından yasal düzenlemelerle sorunun ele alınmasının ülkemiz geleceği adına önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi. Gürer araştırma önergesi AKP oylar ile ret edildi.